HomeHL-9Επιστροφή των δανειστών με νέα φορολογικά μέτρα

Επιστροφή των δανειστών με νέα φορολογικά μέτρα

Αναμένεται να ζητήσουν και νέες μειώσεις μισθών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί στην Αθήνα όλοι να ασχολούνται με τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές με τα νέα σενάρια να κάνουν λόγο για τη Πέμπτη ή για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ωστόσο οι δανειστές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) θα έρθουν στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για μία σύντομη επίσκεψη στην χώρα μας για να προετοιμάσουν τα θέματα που θα συζητηθούν με την ελληνική πλευρά.

Θα μείνουν στην Αθήνα περίπου τρεις μέρες και μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται σε αυτή την φάση της αξιολόγησης. Το διάστημα κρίνεται αρκετό από τους ίδιους ώστε να ανοίξει η «βεντάλια» με όλα τα προαπαιτούμενα – 83 συνολικά – που συνδέονται με το νέο έλεγχο ενώ από το «μικροσκόπιο» των δανειστών θα περάσουν και οι δράσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Το ιδανικό σενάριο προβλέπει η τρίτη αξιολόγηση να ξεκινήσει μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 4 του μήνα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο γιατί η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει πολλά «αγκάθια».

Μόνο τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τις αλλαγές στο Δημόσιο και τον κίνδυνο το ΔΝΤ να επαναφέρει το αίτημά του για μείωση μισθών ή ακόμη και για απολύσεις υπαλλήλων αποτελεί για την κυβέρνηση το μεγαλύτερο «μέτωπο». Εξίσου μεγάλος πονοκέφαλος είναι και το πρόσθετο «πακέτο» μέτρων ύψους 535 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί για το 2018 και θα ενσωματώνει ο νέος προϋπολογισμός που θα κατατεθεί το Φθινόπωρο στην Βουλή.

Στα μέτρα του 2018 περιλαμβάνονται:

-Ο νέος φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια

-Ο φόρος για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.)

-Η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων

-Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες

-Η περικοπή του επιδόματος θέρμανσης

-Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου

-Η επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων
newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση