HomeΚΡΗΤΗΔυόμισι χρόνια καθυστέρηση για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Δυόμισι χρόνια καθυστέρηση για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Παρέμβαση στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mε ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι δυόμισι χρόνια τώρα, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες και την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία καθυστερεί αδικαιολόγητα το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’οίκον.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Το πρόγραμμα εξ’ οικονομώ κατ’οίκον ήταν ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε που επέτρεπε την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με σημαντικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα παρείχε κίνητρα στους δικαιούχους να πραγματοποιήσουν τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας.

Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας –που είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίες- εντάσσεται στις προτεραιότητες της Ε.Ε και της Ελλάδας για τη Νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ωστόσο μέχρι σήμερα, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες και την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία, το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’οίκον 2 παραμένει «παγωμένο» για πάνω από δυόμισι χρόνια τώρα και συνεχώς αυξάνουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών και των φορέων για τη καθυστέρηση αυτή.

Επειδή στην απάντηση σας στην 5043/19-04-17 σχετική ερώτηση μου-μεταξύ άλλων- αναφέρετε ότι:

-το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη νέα προγραμματική περίοδο ανέρχεται περίπου σε 292,2 εκ Ευρώ.

-Η απευθείας εξυπηρέτηση των αιτήσεων που δεν συμπεριλήφθηκαν σε απόφαση υπαγωγής κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 δεν είναι δυνατή, καθώς στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν νέοι όροι και προϋποθέσεις και κατά συνέπεια πρέπει να ακολουθηθεί νέα διαδικασία υποβολής αίτησης

-ενώ δεν δίνεται ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου προγράμματος

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Ποιο  είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για το νέο πρόγραμμα  «εξοικονομώ κατ’ οίκον 2» ποια θα είναι τα περιθώρια υποβολής αιτήσεων και οι χρόνοι για την ένταξη στο πρόγραμμα των σχετικών δράσεων;

-Ποια τα κριτήρια χορήγησης του ύψους των ενισχύσεων;

-Τι σκοπεύετε να πράξετε για την ικανοποίηση των αιτημάτων που εκκρεμούσαν από το προηγούμενο πρόγραμμα;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση