HomeHL-9Η Χρυσή και… το “άβατο” που θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν

Η Χρυσή και… το “άβατο” που θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν

Για τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί μιλάει ο Δασάρχης Λασιθίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για την σχεδόν θλιβερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στη νήσο Χρυσή αλλά και για το θέμα των κρι κρι, την αντιμετώπιση της ξήρανσης των κέδρων και όσα για χρόνια συμβαίνουν μερικά μίλια απέναντι από την Ιεράπετρα, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο Δασάρχης Λασιθίου κ. Συλιγάρδος.

Οι αρμοδιότητες του Δασαρχείου είναι συγκεκριμένες πάνω στη Χρυσή, όπως όμως λέει ο κ. Συλιγάρδος παρά τις παρεμβάσεις που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια, είτε με κατεδαφίσεις, είτε με δράσεις για την προστασία του δάσους, δεν υπάρχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, αφού υπάρχουν κάποιοι που λυμαίνονται το νησί, το έχουν μετατρέψει σε άβατο, και αυτοί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χρυσή, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δασάρχης.

Ο ίδιος όπως είπε, αλλά και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, έχουν πολλές φορές αντιμετωπίσει προβλήματα και αντιδράσεις μέσα στη Χρυσή ώστε να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ όπως είπε μέχρι και Εισαγγελέας του ζήτησε σε μια περίπτωση να μην πιέσει την κατάσταση ώστε να μην δημιουργηθεί ένταση μέσα στη Χρυσή. Ο κ. Συλιγάρος κάλεσε τις συναρμόδιες υπηρεσίες να βοηθούν ώστε να μπορεί ο έλεγχος να γίνεται συντονισμένα χωρίς να είναι κανείς εκτεθειμένος.

Για το θέμα της αυξημένης επισκεψιμότητας και του τουρισμού, ο Δασάρχης ανέφερε πως αυτό είναι ένα ζητούμενο για την τοπική κοινωνία ώστε να υπάρχουν έσοδα, όμως θα έπρεπε να τηρείται και ο κανονισμός λειτουργίας ώστε να μην μπαίνουν περισσότεροι από 1.500 την ημέρα, κάτι για το οποίο ευθύνεται μεν το Λιμεναρχείο, όμως ο ίδιος τόνισε πως μπορεί να λυθεί μόνο με ένα σωστό προγραμματισμό ώστε να μην φτάνουν στην πόλη εξαρχής υπεράριθμοι επισκέπτες.

Το Σεπτέμβρη οι πρώτοι ψεκασμοί στο κεδρόδασος που ξεραίνεται

Για το θέμα του μύκητα που καταστρέφει και ξεραίνει το κεδρόδασος, ο κ. Συλιγάρδος ανέφερε πως, για πρώτη φορά υπάρχει συγκεκριμένη και αρμόδια απάντηση για το τι φταίει και αυτό είναι η ασθένεια της φυτοφθοράς.

Πλέον όπως λέει, με το τέλος της τουριστικής σεζόν, κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσουν ψεκασμοί, ενώ σχετικά με τον Δήμο Ιεράπετρας που αποφάσισε να προχωρήσει με δική του μελέτη, ανέφερε πως αυτό δεν επηρεάζει το έργο της Δασική Υπηρεσίας.

Γέρικα τα κρι-κρι στη Χρυσή, πήγαν εκεί για να πεθάνουν

Απαντήσεις δόθηκαν και για το θέμα των αιγάγρων στη Χρυσή, τους οποίους μετέφερε εκεί το Δασαρχείο και προκλήθηκαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις.

Όπως λέει ο κ. Συλιγάρδος για το θέμα, έχουν δημιουργηθεί λάθος εντυπώσεις στον κόσμο. Τα κρι-κρι κατασχέθηκαν από ιδιώτη γιατί ήταν γέρικα και άρρωστα και ο χώρος που τα είχε ακατάλληλος. Έτσι λοιπόν επειδή δεν μπορούσε να τεθεί θέμα περίθαλψης αφού τα ζώα ήταν πολύ γέρικα, αποφασίστηκε να πάνε στη Χρυσή όπου δραστηριοποιείται και ο Κυνηγετικός Σύλλογος και θα μπορούσε κάπως να τα φροντίσει, ώστε οι αίγαγροι να μείνουν εκεί μέχρι να πεθάνουν. Αυτές ήταν οι καλύτερες συνθήκες που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε στα άρρωστα άγρια ζώα ανέφερε ο Δασάρχης αλλά και ότι το περιβάλλον στη Χρυσή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κινδυνέψει από 3 αίγαγρους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση