HomeΚΡΗΤΗΑπεργούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί με ανακοίνωσή τους σε απεργιακή συγκέντρωση τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό την Πέμπτη 20 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα, απέναντι από το «Τεχνόπολις» στην Αμμουδαρά.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων απευθύνει πλατύ κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία σε όλους τους συναδέλφους του κλάδου, στους μάγειρες, τους σερβιτόρους, τις καμαριέρες, τις καθαρίστριες, τους λαντζέρηδες, τους μπουφετζήδες, τους διανομείς, τους υπαλλήλους υποδοχής ή τουριστικών γραφείων.

Η κατάσταση στον κλάδο έχει γίνει αφόρητη.  Μεγαλώνει συνεχώς η εκμετάλλευση και καταπίεση, ο εργοδοτικός αυταρχισμός και η τρομοκρατία, η εντατικοποίηση μέχρι εκεί που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αντέχει παραπέρα.

Δεν αντέχουμε άλλο με μισθούς πείνας, χωρίς να εφαρμόζονται οι συλλογικές μας συμβάσεις, να μας απασχολούν ώρες ατέλειωτες, να μας έχουν ανασφάλιστους και απλήρωτους.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

  • Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
  • Να δυναμώσει η φωνή μας, να βάλουμε τον πήχη εκεί που μας αξίζει.
  • Να δυναμώσει η αντίσταση, η διεκδίκηση από σωματεία που θα νοιάζονται για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους και δεν θα κάνουν πλάτες στα σχέδια των κυβερνήσεων και των ξενοδόχων.

Ξέρουμε ότι στη μάχη αυτή θα βρούμε απέναντί μας τους ξενοδόχους, τους μεγάλους επιχειρηματίες στον επισιτισμό, τις κυβερνήσεις τους, αυτούς δηλαδή που βγάζουν τα εκατομμύρια στις πλάτες μας και πανηγυρίζουν για το νέο φετινό ρεκόρ αφίξεων.

Ο μόνος δρόμος είναι εμείς οι εργαζόμενοι να κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία της απεργίας. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή! Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουνε την δύναμή μας! Σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε επισιτιστική επιχείρηση να οργανωθούμε, να κάνουμε γενικές συνελεύσεις, να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συλλογικά τη συμμετοχή μας στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση.

Συνάδελφοι να παραμερίσουμε τις σειρήνες που λένε ότι δε γίνεται τίποτα! Να κάνουμε στην άκρη τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλειοψηφία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. Αφού πρώτα αναγκάστηκαν με «βαριά καρδιά» να συμφωνήσουν μετά από την πίεση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία και το Δ.Σ. του Συνδέσμου, με την πρακτική τους υποσκάπτουν την επιτυχία της απεργίας.

Αρνήθηκαν να καλέσουν γενική συνέλευση για να συζητήσουμε συλλογικά την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας. Με τη στάση τους μέσα και έξω από το Δ.Σ. ενισχύουν τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό, το επιχείρημα ότι «με τον αγώνα δε γίνεται τίποτα», επιχείρημα που γκρεμίστηκε και φέτος με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επαναπρόσληψη των 17 συναδέλφων στο ξενοδοχείο «Elounda Breeze» μετά από σκληρούς αγώνες και μέσα από το σωματείο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μία εβδομάδα πριν την απεργία μοίρασαν την πρώτη ανακοίνωση!

Τα ίδια τα αιτήματά τους διαχρονικά συμβάλλουν στο να καλλιεργηθούν αυταπάτες, ότι μπορεί σήμερα «να διαχυθούν τα οφέλη του τουρισμού σε όλη την κοινωνία», να συμβαδίσουν τα κέρδη του εργοδότη με την ανάκτηση των απωλειών που γνωρίσαμε τα χρόνια της κρίσης! Ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να λύσει τα προβλήματά μας! Έτσι δεν απορούμε σήμερα που καλούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να απεργήσουν «για  την απόλυτη διάψευση όσων προσδοκιών αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων υπόσχονταν η Κυβέρνηση» ! Πιο κυβερνητικός-εργοδοτικός καίγεσαι !!!

Συνάδελφοι, η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου σας καλούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια. Να πετάξουμε από πάνω μας βαρίδια! Δεν είμαστε μόνοι μας! Πλάι μας στέκουν όλα τα συνδικάτα, οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από όλους τους κλάδους.

Με την οργάνωση και τον αγώνα μας, να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Να διεκδικήσουμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα.
  • Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.
  • 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού.
  • Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία.
  • Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θημερη 30ωρη.
  • Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.
  • Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.
  • Ο χρόνιος ανεργίας να προσμετράται ως κανονικός χρόνος για την συνταξιοδότηση.
  • Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.
  • Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς».
Διαφήμιση
Διαφήμιση