HomeHL-EconomyΝέα δράση ΕΣΠΑ για μικρές τουριστικές μονάδες- Ενίσχυση έως και 50%

Νέα δράση ΕΣΠΑ για μικρές τουριστικές μονάδες- Ενίσχυση έως και 50%

Στα 120 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ίδρυση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ αναμένεται από το Φθινόπωρο.

Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, από το πρόγραμμα θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης και την υποστήριξη της λειτουργίας της για διάστημα έως 6 μηνών από την έναρξη.

Επίσης, επιλέξιμα θα είναι έργα για την ολοκλήρωση καταλυμάτων, των οποίων η κατασκευή έχει αρχίσει και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν, λόγω δυσκολιών οφειλόμενων στην οικονομική κρίση.

Δικαιούχοι – ενισχύσεις

Αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλλουν νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι θα προσδιοριστούν στη σχετική πρόσκληση.

Ο προϋπολογισμός για κάθε επενδυτικό σχέδιο που θα κατατεθεί πρέπει να κυμαίνεται από 80.000 έως και 400.000 ευρώ. Το δε ποσοστό επιδότησης θα καλύπτει το 40% του κόστους, ενώ σε περίπτωση που στο σχέδιο περιλαμβάνεται η δαπάνη μισθολογικού κόστους, θα φτάνει το 50%.

Τη διαφορά για την ολοκλήρωση της επένδυσης θα κληθεί να την καλύψει ο ίδιος ο επενδυτής (π.χ. δανεισμός, κεφάλαια δικαιούχου κ.λπ.).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του «Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού», του λεγόμενου escrow account. Πρόκειται για ένα «μηχανισμό» που εξασφαλίζει πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.

Προϋπολογισμός

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ. Ποσό που αφορά στη δημόσια δαπάνη. Από εκεί και πέρα, ο συνολικός προϋπολογισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 266,6 εκατ. ευρώ, όταν συνυπολογιστούν δηλαδή και τα χρήματα που θα βάλει ο δικαιούχος για την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη δράση, βάσει του αρχικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ήταν να «τρέξει» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Ωστόσο, το παραπάνω χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, κυρίως λόγω των παρατεταμένων καθυστερήσεων που καταγράφηκαν στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση