HomeHL-9“Απογυμνωμένες”… οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Κρήτη

“Απογυμνωμένες”… οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Κρήτη

Με το φιλότιμο των πυροσβεστών επιτυγχάνεται η πυρόσβεση στο νησί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Σήμα κινδύνου» για τις πυρκαγιές, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που παρατηρούνται στον μηχανισμό δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, «εκπέμπει» η Επιτροπή Περιφέρειας Κρήτης της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ), ενόψει της δύσκολης περιόδου που ακολουθεί.

Υποστελεχωμένες υπηρεσίες, «ταλαιπωρημένα» οχήματα, που «σκαρφαλώνουν» σε βουνά εδώ και 15 – 20 χρόνια χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση, λιγοστά εναέρια μέσα και πυροσβέστες που δίνουν την «μάχη» με τις φλόγες χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, συνθέτουν το «παζλ» των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα στο νησί.

«Την περασμένη εβδομάδα, στείλαμε το 60% της δύναμής μας στο Λασίθι για να αντιμετωπίσουμε τις δύο μεγάλες πυρκαγιές, σε Πεύκους και Ανατολή και κάναμε τον… σταυρό μας, μην ξεσπάσει φωτιά και σε άλλη περιοχή. Αν, για παράδειγμα, οι πυρκαγιές στο Λασίθι ήταν την ίδια ημέρα με την μεγάλη πυρκαγιά που είχαμε στο εργοστάσιο, στην Τύλισσο, δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Η κατάσταση είναι οριακή.

Τρεις – τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές αρκούν για να καταρρεύσει το σύστημα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Κρήτη, αλλά για όλη την Ελλάδα» λέει στο Cretapost ο επικεφαλής της Επιτροπής Περιφέρειας Κρήτης της ΕΑΠΣ, Νικόλαος Παπαλεωνίδας.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Κρήτης είναι η ελλιπής συντήρηση των οχημάτων, λόγω έλλειψης κονδυλίων, ενώ στο «μέτωπο» των εναέριων μέσων, οι ανάγκες καλύπτονται από ένα ελικόπτερο, τύπου Ericsson.

«Τα ελαστικά των περισσότερων οχημάτων είναι σε κακή κατάσταση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν γίνει ούτε οι προγραμματισμένοι τεχνικοί έλεγχοι (service). Ως προς τα εναέρια μέσα, επιχειρησιακά, το ελικόπτερο που έχουμε φέτος, με έδρα τα Χανιά, είναι πιο αποτελεσματικό, σε σύγκριση με τα δύο που μας είχαν δώσει πέρυσι.

Ωστόσο, υπάρχει… ποσοτικό πρόβλημα, χρειαζόμαστε περισσότερα μέσα. Ακόμα και στον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, υπάρχουν ελλείψεις.

Πριν λίγες ημέρες, ζητήσαμε καινούρια άρβυλα για συνάδελφο, που χρησιμοποιούσε το ίδιο ζευγάρι τα τελευταία επτά χρόνια» αναφέρει ο κ. Παπαλεωνίδας.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί και η υποστελέχωση των πυροσβεστικών σταθμών, ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι δασικές υπηρεσίες του νησιού.

«Σε όλη την Κρήτη, έχουμε περίπου 35 δασολόγους, που, ασφαλώς, δεν ασχολούνται μόνο με τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και με τους δασικούς χάρτες, τις καθημερινές υποχρεώσεις της υπηρεσίας, με ό,τι χρειαστεί.

Στο νησί υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις δασοφυλάκων, δασοπόνων και δασονόμων, δεν επαρκεί το προσωπικό. Όχι ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι καλύτερη η κατάσταση.

Πανελλαδικά, οι κενές θέσεις στις δασικές υπηρεσίες αγγίζουν το 40%.

Ωστόσο, σε μια περιοχή όπως η Κρήτη, με εθνικούς δρυμούς, φαράγγια και υψηλές θερμοκρασίες από τον Μάιο και μετά, οι ανάγκες είναι αυξημένες» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), Νίκος Μπόκαρης.

Του Γεράσιμου Κόντου

Διαφήμιση
Διαφήμιση