HomeΚΡΗΤΗΣ. Βαρδάκης: «Μέσα από ένα σχεδιασμό σοβαρού και συγκροτημένου πλαισίου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας»

Σ. Βαρδάκης: «Μέσα από ένα σχεδιασμό σοβαρού και συγκροτημένου πλαισίου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας»

Συζήτηση στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον καθοριστικό ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας μέσω των ελέγχων που διενεργεί, επισήμανε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, κατά την συζήτηση σήμερα στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησής του προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας αναφορικά με την στελέχωση των τμημάτων επιθεώρησης εργασίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για να καλύψει το ΣΕΠΕ αποτελεσματικά την αγορά εργασίας σε όλο της το φάσμα, σε όλο της το εύρος και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων, καθίσταται επιτακτική η ενίσχυση της στελέχωσης των τμημάτων επιθεώρησης εργασίας.

Επειδή η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, τόνισε ότι τα περιφερειακά τμήματα ΣΕΠΕ πρέπει να στηριχθούν άμεσα με σοβαρές παρεμβάσεις, γιατί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά αξιόλογη.

Ο κ. Βαρδάκης έθεσε ερώτημα στην Υπουργό Εργασίας για το αν υπάρχει σχέδιο ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες για ακόμη πιο αποτελεσματικούς ελέγχους που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους και θα αποτελέσουν ουσιαστική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και να εγκρίνονται έγκαιρα πιστώσεις για καύσιμα και υλικοτεχνικές υποδομές για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε.

Ο κ. Βαρδάκης ολοκλήρωσε την πρώτη τοποθέτησή του τονίζοντας ότι μέσα από έναν σχεδιασμό σοβαρού και συγκροτημένου πλαισίου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και θεωρώντας ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. και γενικότερα για την ενεργοποίηση και στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να καταπολεμηθεί η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία που πλέον τείνει να γίνει μάστιγα της εποχής μας.

Όπως σημείωσε η Υπουργός Εργασίας, η καταγραφόμενη θετική δυναμική στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας, πρέπει να συνοδευτεί από παρεμβάσεις στην ποιότητα των εργασιακών σχέσεων. Έργο αναγκαίο και συνάμα δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς την συνειδητή απαξίωση του ΣΕΠΕ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες θεωρούσαν, βάσει της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας τους, ότι τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Με το οργανόγραμμα του 2014 για το Σ.ΕΠ.Ε. καταργούνταν 209 οργανικές θέσεις και 26 οργανικές μονάδες, μεταξύ αυτών το τμήμα νομικής στήριξης και το τμήμα πληροφοριακών συστημάτων.

Η Ελλάδα της ακραίας λιτότητας διεκδικούσε δάφνες παγκόσμιας πρωτοτυπίας στην υποβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού. Στον αντίποδα, η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί ήδη 7 βασικές παρεμβάσεις ενίσχυσης του Σ.ΕΠ.Ε. με προσωπικό, σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα για στοχευμένους και αποτελεσματικότερους ελέγχους και θεσμική θωράκιση.

Η υπουργός Εργασίας συνέχισε αναλύοντας ότι αυξήθηκαν κατά 140 οι οργανικές θέσεις και έχουν γίνει ήδη 50 προσλήψεις ενώ ενισχύεται κυρίως το τμήμα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, χρηματοδοτήθηκαν με κοινοτικούς πόρους πιλοτικά προγράμματα ελέγχου σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα, αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων και εκπαίδευσης των ελεγκτών, δόθηκε τέλος στη θολή νομοθεσία που ανεχόταν τις Μανωλάδες.

Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι σε αγροτικές περιοχές καθώς με τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος «ανάλυσης κινδύνου» έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αποτελεσματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί, από το 2014, κατά περίπου 6 μονάδες σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα (από το 19% περίπου έχει πέσει στο 13%).

Υλοποιείται το σχέδιο στοχευμένων ελέγχων σε τουριστικές περιοχές. Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 209 ξενοδοχεία, στα οποία απασχολούνται συνολικά 10.829 εργαζόμενοι, και διαπιστώθηκαν 115 παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. Έχει μπει στο στόχαστρο η υποδηλωμένη εργασία όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα πρόστιμα σε μεγάλες τράπεζες και υλοποιείται ο επιχειρησιακός συντονισμός των ελεγκτικών σωμάτων. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η υποχρεωτική καταβολή μισθού μέσω τράπεζας και δρομολογούνται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως αποκλεισμός πρόσβασης σε κοινοτικά κονδύλια των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ώστε να παταχθεί η παραβατικότητα ως προς το ωράριο εργασίας.

Ο κ. Βαρδάκης ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του αναφέροντας μεταξύ άλλων: «πράγματι είναι δύσκολο οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί που απαξιώθηκαν και διαλύθηκαν πραγματικά – το βιώσαμε στο πετσί μας από ανισόρροπες πολιτικές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια – να λειτουργήσουν για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου σε δύο χρόνια.

Όμως, αυτό για εμάς, για την Κυβέρνησή μας, σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι. Προέχει άμεσα η αποκατάσταση των αρνητικότατων μεταβολών και της απαξίωσης που προέκυψαν, όπως σας είπα προηγουμένως, από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, συγχωνεύσεις, απενεργοποιήσεις, δομών του Σ.ΕΠ.Ε., καμία φορά και σκόπιμα, με αποτέλεσμα το 2013, τα ο 2014 και το 2015 η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία να εκτοξευθεί στο 30%.

Περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες, κυρία Υπουργέ, τις επόμενες ημέρες, ενέργειες που θα δημιουργήσουν άμεσα προοπτικές ασφάλειας και εργασιακής αξιοπρέπειας της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτές τις προσπάθειες να ξέρετε ότι εμείς θα είμαστε αρωγοί, αλλά άμεσα θα πρέπει να γίνουν αυτές οι προσπάθειες, για να μη συμβεί ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα δέκα χρόνια».

Διαφήμιση
Διαφήμιση