HomeHL-9Αναζητούν χρηματοδότηση για τις μελέτες της Σπιναλόγκας

Αναζητούν χρηματοδότηση για τις μελέτες της Σπιναλόγκας

Με στόχο την ένταξή της στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αναζήτηση τρόπου για την χρηματοδότηση μελετών με στόχο την αναστήλωση και επανάχρηση του Λεπροκομείου στην Σπιναλόγκα καθώς και δύο ακόμα κτιρίων για να λειτουργήσουν ως ξενώνες στο νησί, αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Μιχελογιάννη.

Στην σύσκεψη -η οποία έγινε  παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη- συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των αρχαιολογικών υπηρεσιών Ηρακλείου και Λασιθίου.

leprokomeio-spinalonga2

Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, πρόκειται για κτίρια της Βενιζελικής περιόδου που καταδεικνύουν τις διαφορετικές χρήσεις τους στο πέρασμα του χρόνου και τη σύνδεσή τους με την ιστορία της Σπιναλόγκας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε τα δύο κτίρια των ξενώνων, φέρουν τη σφραγίδα ενός σοβαρού αρχιτέκτονα ο οποίος δούλευε στο γραφείο του le Corbusier, έχουν έντονα στοιχεία της εποχής Bauhaus, ενώ η κατασκευή τους θεωρείται πρωτοπόρα  ιδιαίτερα για την δεκαετία του 30, δεδομένου ότι οι πλάκες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι Zoellnez, μιας ιδιαίτερης τεχνολογίας η οποία χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια για την κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, επισημαίνοντας ότι τόσο ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια έχουν απολύτως ταυτόσημες θέσεις για τον τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων που σχετίζονται με την Σπιναλόγκα, διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί από κοινού κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή και ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου με στόχο την ένταξη του στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Διαφήμιση
Διαφήμιση