HomeCity GuideΤιμούν τη Μεγάλη Μάχη του Λασιθίου

Τιμούν τη Μεγάλη Μάχη του Λασιθίου

Πλούσιες εκδηλώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια από τη Μεγάλη Μάχη του Λασιθίου (1867-2017).

Οι ορδές του Ομέρ Πασά με το τουρκοαιγυπτιακό ασκέρι του Ισμαήλ Φερίκ Πασά, τον Μάιο του 1867 κατευθύνθηκαν στο Οροπέδιο Λασιθίου, με σκοπό να καταπνίξουν την Επανάσταση των Κρητών, αφού στρατοπέδευσαν στη θέση «Μετόχι» του χωριού Μαθιά, πέρασαν στο Λασίθι.

Εκεί δόθηκαν σφοδρές μάχες με εκατοντάδες θύματα και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαθιάς, το Δημοτικό Διαμέρισμα Μαθιάς, η Ενορία των Αγίων Πάντων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαθιάς και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, θέλοντας να τιμήσουν την επέτειο των 150 χρόνων, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης στη θέση «Μετόχι- Πρίνος Ισμαήλ Πασά», το ερχόμενο Σάββατο 15 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τρισάγιο για τους πεσόντες στη Μάχη του Λασιθίου. Στη συνέχεια ομιλία θα εκφωνήσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρης Δετοράκης με τίτλο : «Η Επανάσταση του 1866-69 στην Ανατολική Πεδιάδα και η μάχη του Λασιθίου, 21 Μαΐου 1867».

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαθιάς κ. Δασκαλάκης Αντώνης και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου κ. Καλογεράκης Γεώργιος, θα παρουσιάσουν το θέμα : « Ιστορικές προσεγγίσεις της επανάστασης του 1866-69 και η Μαθιά. Ο ηρωικός θάνατος του Δημητρίου Πετρόπουλου Πετροπουλάκη ».

Θα ακολουθήσει απονομή τιμητικών διπλωμάτων και δεξίωση από τους φορείς της Μαθιάς στο χώρο της εκδήλωσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση