HomeHL-GreeceΚλίμα σύμπλευσης στην ελληνική Βουλή για το Κυπριακό

Κλίμα σύμπλευσης στην ελληνική Βουλή για το Κυπριακό

Κοτζιάς: «Το κυπριακό δεν έκλεισε»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχετικό κλίμα σύμπλευσης για το κυπριακό κυριάρχησε χθες στη Βουλή, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί από το βήμα της Ολομέλειας μίλησαν για τις διαπραγματεύσεις και το άδοξο τέλος αυτών. Η πλειονότητα των κομμάτων επιβεβαίωσε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση εμφανίστηκε προβληματισμένη από την αδιαλλαξία και προκλητικότητα που χαρακτήρισε για μία ακόμα φορά τη γείτονα χώρα.

Παρά το αρραγές κλίμα, υπήρξαν κάποιες ενδοκυβερνητικές παραφωνίες που παραδόξως, εκτός από την Μεγαλονήσο αφορούσαν και την ονομασία των Σκοπίων, με τον Πάνο Καμμένο να βγαίνει σε κάποιες στιγμές εκτός γραμμής.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απομονώσει τις «συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού και επιπόλαιας αυτοπροβολής». «Δείχνοντας» τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, επισήμανε στον κ. Τσίπρα πως «πρέπει να αποφεύγονται οι άστοχες τοποθετήσεις που δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά για απαράδεκτα επιχειρήματα. Να μην δίνουν άλλοθι για προκλητικές ενέργειες.

Αυτό κ. Τσίπρα είναι δικό σας χρέος να το εξασφαλίσετε αλλιώς είστε συνυπεύθυνος για τις ενέργειες αυτές. Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν στην ζυγαριά ενδοκυβερνητικών ζητημάτων .

Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα. Πρέπει όλοι να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με άξιο τρόπο».

Οι τοποθετήσεις των αρχηγών

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, δηλαδή την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που συμπλήρωσε πως ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν σημαίνει το τέλος της προσπάθειας.

Ο Πάνος Καμμένος, συντάχθηκε με την άποψη αυτή και υποστήριξε το άνοιγμα των αρχείων της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς τη, σημαντικό βήμα. Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι στηρίζει για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει και έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, υπογράμμισε πως το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία. Αναμενόμενο χαρακτήρισε το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγόρησε κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για εθνικές υποχωρήσεις.

Από την πλευρά του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚE Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι «οι εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα είναι πολύ ανησυχητικές και δείχνουν πως περνάει και σε νέα φάση όξυνσης. Η σημερινή φάση σχετίζεται και με τις νέες τούρκικες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο».

Κοτζιάς: «Το κυπριακό δεν έκλεισε»

«Το Κυπριακό δεν έκλεισε στην Ελβετία», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη του. Τόνισε ότι δεν θεωρεί την διάσκεψη στο Κραν Μοντανά ναυάγιο ή αποτυχία καθώς τέθηκαν κάποια σημαντικά ζητήματα και ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να υπάρχει διότι εξακολουθεί να υπάρχει κατοχή εδάφους κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Τα σκληρά λόγια που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε επιβεβαίωσαν την άποψη Αθήνας και Λευκωσίας ότι διατηρούσε προκλητικά μεροληπτική στάση. Ο Κοτζιάς τον χαρακτήρισε λομπίστα και αποκάλυψε πως όταν ερχόταν στην Αθήνα για συνομιλίες περνούσε πρώτα από την τουρκική πρεσβεία, συναντούσε και συνομιλούσε με διαφόρους επιχειρηματίες αλλά και δημοσιογράφους στα βόρεια προάστια που είχαν αντίθετες με τις δικές του θέσεις για το Κυπριακό.

Επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία ο διεθνής Τύπος

Ιδιαίτερα σημαντικό πάντως είναι ότι για πρώτη φορά ο διεθνής τύπος επιρρίπτει τις ευθύνες στην Τουρκία για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την Handelsblatt, «τον τόνο στο Κραν Μοντανά δεν έδινε ο (Τουρκοκύπριος ηγέτης) Μουσταφά Ακιντζί, αλλά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και αυτός είχε σαφείς οδηγίες από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα κίνητρο να προβεί σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό διαφαινόταν ήδη πριν από την έναρξη της διάσκεψης.» Αντιθέτως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέδειξε για μία ακόμα φορά προκλητική στάση όταν χαρακτήρισε σε δημοσιογράφους «ανόητη πρόταση που δεν μπορούν να την αποδεχτούν» την ελληνοκυπριακή. Εξάλλου, είναι παραπάνω από εμφανές ότι οι σχέσεις Κύπρου και Τουρκίας, επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο.

Την ώρα μάλιστα που το γεωτρύπανο «West Capella» έχει ήδη φτάσει στο σημείο της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11, ώστε να ξεκινήσει διαδικασίες σταθεροποίησης και προετοιμασίας, η τουρκική πλευρά προκαλεί με ασκήσεις πτήσεως, προκαλώντας αναστάτωση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση