HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕκδήλωση για την στράτα του Ψηλορείτη στο Λιβαδιώτικο Αόρι

Εκδήλωση για την στράτα του Ψηλορείτη στο Λιβαδιώτικο Αόρι

Στις 30 Ιουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία εκδήλωση που είναι συνώνυμη, πια, με την παράδοση, το ήθος, τον πολιτισμό, την φιλοξενία και άλλες χαρακτηριστικές αξίες του τόπου μας. Έτσι, λοιπόν, οι φορείς των Λιβαδίων (πολιτιστικός σύλλογος απανταχού Λιβαδιωτών-τοπική κοινότητα-Ενορία-αθλητικός όμιλος-σύλλογος Λιβαδιωτών Ρεθύμνου και η ενότητα νεολαίας Λιβαδίων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μυλοποτάμου διοργανώνουν για 8η συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση, «Η στράτα του Ψηλορείτη στο Λιβαδιώτικο Αόρι» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Iουλίου 2017.

Υλοποιείται, με τη βοήθεια τουλάχιστον 500 εθελοντών Λιβαδιωτών και μη οι οποίοι αποτελούν τους πρεσβευτές για την αναβίωση αυτής της μοναδικής θρυλικής ορειβατικής διαδρομής που καταλήγει στην κορυφή του Ψηλορείτη , με στόχο την διαφύλαξη της ένδοξης πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

pshloreiths-1

Η διοργάνωση επιτυγχάνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες για το λόγο ότι γίνεται σε υψόμετρο 1700μ(καταφύγιο Μυγερού) χωρίς φυσικό ίσκιο, χωρίς τρεχούμενο νερό και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της οροσειράς του Ψηλορείτη από το καταφύγιο του Μυγερού και το πλακόστρωτο μονοπάτι το οποίο οδηγεί στη κορυφή του όπου βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στα 2456μ.

Στόχος  είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που τόσο ανάγκη έχουμε στις μέρες μας.

pshloreiths-3

Το πρόγραμμα  έχει ως εξής:

1.Υποδοχή επισκεπτών-αναβατών στο Λιβαδίωτικο Αόρι στο Λάκκο του Μυγερού(καταφύγιο)

στις 4:30 – 5:00 πρωί

  1. Ανάβαση στην κορυφή του Ψηλορείτη μέσω της πλακόστρωτης στράτας στο εκκλησσάκι του Τιμίου Σταυρού 5:00-7:30 πρωί.
  2. Θεία Λειτουργεία ,Κοινωνία και Προσκύνημα στον Τίμιο Σταυρό
  3. Επιστροφή-κατάβαση μέσω της Στράτας του Ψηλορείτη στο Λάκκο του Μυγερού(καταφύγιο)

5.Εναρξη εκδήλωσης- Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών στις 12:30

  1. Παράθεση γεύματος με Λιβαδιώτικο πιλάφι,βραστό και οφτό-αντικρυστό κρέας στις 13:00
  2. Επιτόπου παραγωγή παραδοσιακών τυροκομικών προ’ι’όντων από τους τυροκόμους τους Ψηλορείτη στις 14:00
  3. Απελευθέρωση Αγριων πτηνών από το πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-συλλόγου ΑΝΙΜΑ-ΑΛΚΥΟΝΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΦΟΙΝΙΞ στις 15:00 κ.α….

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ:

για τους αναβάτες που θα ανέβουν στην κορυφή του Ψηλορείτη

pshloreiths-4

  1. Να εισέλθουν νωρίς στο Λάκκο του Μυγερού(καταφύγιο)προτεινόμενη ώρα 4:30- 5:00 πρωινή, ώστε να βγούν με τη πρωινή δροσιά στην κορυφη,η πολύωρη επαφή με τον ήλιο ίσως είναι βλαβερή.
  2. Να συνεργαστούν με τους παρκαδόρους και να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους σε σημεία που να μην εμποδίζουν την διέλευση των λεωφορείων τις ώρες της εκδήλωσης.
  3. Οι αναβάτες να έχουν μαζί τους ένα αντιανεμικό η ελαφρύ μπουφάν, επικρατεί χαμηλή θερμοκρασία πρίν την ανατολή του ηλίου.
  4. sos: Να μην ξεχνούν σκουπίδια( σακουλάκια απο τρόφιμα, μπουκαλια νερού κτλ)στη Στράτα του Ψηλορείτη διότι η συλλόγη τους είναι αδύνατη από τους διοργανωτές.θα υπάρχουν σακούλες αποριμμάτων στην κορυφή και θα μεταφερθούν με το ελικόπτερο στους κάδους της εκδήλωσης .
  5. Καλή ανάβαση και του χρόνου με υγεία.

pshloreiths-6

Σας περιμένουμε όλους μικρούς κ μεγάλους να περπατήσουμε αλλά και  να γευτούμε τη γη του Ψηλορείτη. Η παρουσία αλλά και η συμμετοχή σας θα μας τιμήσουν ιδιαίτερα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση