HomeHL-HealthΈνας «καλός» γάμος συμβάλλει στην καλή υγεία

Ένας «καλός» γάμος συμβάλλει στην καλή υγεία

Σύμφωνα με νέα μελέτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την επίδραση του γάμου στην υγεία μελέτησαν εκτενώς επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh στις ΗΠΑ.

Στο μικροσκόπιο μπήκαν πάνω από 400 γυναίκες για περισσότερα από 12 έτη, έτσι ώστε οι ειδικοί να ανακαλύψουν αν η γαμήλια ζωή προάγει την υγεία, προστατεύοντας από αρνητικές συμπεριφορές, όπως είναι οι εθισμοί σε ουσίες και αλκοόλ ή ακόμα και η μείωση ή και απαλλαγή από το κάπνισμα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν γυναίκες που δήλωναν ευτυχισμένες από τον γάμο τους σε αντιπαράθεση με γυναίκες που ήταν ανύπαντρες ή διαζευγμένες ή χήρες και κατά πόσο οι γυναίκες που ήταν «καλοπαντρεμένες», όπως οι ίδιες δήλωναν, είχαν χαμηλότερα ποσοστά κίνδυνου να παρουσιάσουν ασθένειες σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που πραγματικά περνούσαν καλά στον γάμο τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, ενώ οι γυναίκες που δεν ήταν ικανοποιημένες και χαρούμενες μέσα στον έγγαμο βίο τους είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που τα προβλήματα μέσα στον γάμο γίνονταν χρόνια, ο κίνδυνος περιέργως μειωνόταν, όπως λένε οι ειδικοί.

Οι γυναίκες που είχαν πάρει διαζύγιο παρουσίαζαν επίσης υψηλά ποσοστά κινδύνου, καθώς, όπως λένε οι επιστήμονες, αυξανόταν το στρες που βίωναν λόγω κοινωνικό-οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν από ένα διαζύγιο.

Οι χήρες επίσης είχαν αυξημένα ποσοστά κινδύνου, όμως αυτά τα ποσοστά παρουσιάζονταν κυρίως τα δύο πρώτα χρόνια έπειτα από το θάνατο του συζύγου τους.

Τέλος, οι γυναίκες που ήταν αδέσμευτες δεν παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά κινδύνου, αντίθετα μάλιστα άνηκαν στην κατηγορία των γυναικών που ήταν παντρεμένες και ευτυχισμένες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλή συζυγική ζωή βοηθά και στην καλή υγεία. Τα προβλήματα σε μια σχέση απειλούν τη ζωή γυναικών αλλά και ανδρών, καθώς, όπως είπαν, σε προηγούμενες μελέτες διαπιστώθηκε ότι ένας ευτυχισμένος γάμος είναι ωφέλιμος για τη ζωή ενός άνδρα.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που είχε εστιάσει στη συζυγική ζωή των ανδρών κατέδειξε ότι μια καλή συζυγική σχέση στους άνδρες περιλαμβάνονται μειωμένη θνησιμότητα και νοσηρότητα λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ως εκ τούτου λοιπόν, ένας καλός, αρμονικός χαρούμενος συζυγικός βίος προσφέρει και στους δύο συζύγους υγεία και ευεξία.

real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση