HomeΕΛΛΑΔΑΆρειος Πάγος: «Ναι» στη χρήση τηλεφωνικών συνομιλιών σε πειθαρχική διαδικασία

Άρειος Πάγος: «Ναι» στη χρήση τηλεφωνικών συνομιλιών σε πειθαρχική διαδικασία

Γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ναι» στη χρήση τηλεφωνικών συνομιλιών που έχουν καταγραφεί από νόμιμη άρση απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών σε πειθαρχική διαδικασία κατά υπαλλήλων είπε με γνωμοδότηση του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει στη γνωμοδότηση του ότι από αρκετές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, αλλά και της ποινικής νομοθεσίας γενικότερα για την διακρίβωση ορισμένων  κακουργηματικού χαρακτήρα αδικημάτων είναι επιτρεπτή η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών υποκλοπών, κατόπιν διάταξης-απόφασης του Συμβουλίου Εφετών ή Πλημμελειοδικών.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βουρλιώτης το περιεχόμενο των επίμαχων τηλεφωνικών υποκλοπών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διοικητική ή πειθαρχική δίκη και διοικητική γενικά διαδικασία και ειδικά όταν ο σκοπός δεν είναι διαφορετικός από αυτόν για τον οποίο διατάχθηκε η άρση του απορρήτου.

Αφορμή για την γνωμοδότηση στάθηκε υπόθεση αστυνομικών οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε ληστείες, σύσταση συμμορίας, κ.λπ. και εντοπίστηκαν μετά από νόμιμη άρση απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Οι αστυνομικοί προέβαλαν ενστάσεις ακυρότητας κατά την πειθαρχική διαδικασία λόγω της σε βάρος τους χρήσης των τηλεφωνικών συνομιλιών με αποτέλεσμα το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να ζητήσει τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για το θέμα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση