Οι περιφέρειες του Νότιου Αιγαίου και της Κρήτης βρίσκονται ανάμεσα στους 30 πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην ΕΕ το 2015 με 23,4 εκατομμύρια και 23,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις αντίστοιχα, από Ευρωπαίους και μη τουρίστες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία αναδείχθηκαν η πιο δημοφιλής τουριστική περιοχή στην ΕΕ, με 94 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2015. Τρεις ακόμη ισπανικές περιφέρειες συμπεριελήφθησαν επίσης στους δέκα πρώτους προορισμούς: Καταλονία (75,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις), Illes Balears (65,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και Ανδαλουσία (61,4 εκατομμύρια νύχτες).

Η Γαλλία είχε τρεις από τις περιφέρειές της στους πρώτους δέκα προορισμούς: την πρωτεύουσα της Île-de-France (κατατάσσεται δεύτερη με 76,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις), την Προβηγκία-‘Αλπεις-Κυανή Ακτή (54,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και την Rhône-Alpes (48,7 εκατομμυρια διανυκτερύσεις). Η κροατική περιφέρεια της Jadranska Hrvatska (68,1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις), η ιταλική περιφέρεια Veneto (63,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και το Inner London στο Ηνωμένο Βασίλειο (44,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2012) βρέθηκαν επίσης μεταξύ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών στην ΕΕ.

Εξάλλου, σχεδόν το 90% των τουριστικών διανυκτερεύσεων στην ΕΕ πραγματοποιούνται από κατοίκους της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες από χώρες εκτός της ΕΕ αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% περίπου του συνόλου. Και όταν ταξιδεύουν, οι κάτοικοι της ΕΕ περνούν σχεδόν το 85% των τουριστικών διανυκτερεύσεών τους στην ΕΕ και μόλις 15,4% σε προορισμούς εκτός ΕΕ.

Ειδικότερα, το 2015, οι κάτοικοι της Βρετανίας και της Εσθονίας ήταν αυτοί που πέρασαν τουλάχιστον μία στις τέσσερις τουριστικές διανυκτερεύσεις εκτός της ΕΕ (28,4% το 2013 και 27,9% αντίστοιχα). Αντίθετα, οι κάτοικοι εννιά κρατών-μελών της ΕΕ πραγματοποίησαν λιγότερες από μία στις δέκα τουριστικές διανυκτερεύσεις εκτός της ΕΕ: Ρουμανία (1,0%), Ελλάδα (5,6%), Τσεχία (6,2%), Πορτογαλία (7,0%), Γαλλία (7,1% ), Βουλγαρία (7,7%), Ισπανία (8,0%), Πολωνία (8,1%) και Σλοβακία (9,7%).

Σε επίπεδο ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο κύριος προορισμός των τουριστών της ΕΕ που ταξίδευαν εκτός ΕΕ το 2015, αντιπροσωπεύοντας το 13,8% όλων των διανυκτερεύσεων των κατοίκων της ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο. Ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός εκτός ΕΕ για τους κατοίκους της ΕΕ ήταν η Τουρκία (10,4% όλων των τουριστικών διανυκτερεύσεων εκτός ΕΕ), που υπήρξε ο κορυφαίος προορισμός για τους κατοίκους της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Ρουμανίας.

Για τους κατοίκους της Ελλάδας, ο πρώτος προορισμός εκτός ΕΕ ήταν η Αλβανία (53,8% όλων των διανυκτερεύσεων εκτός ΕΕ) και δεύτερος, η Τουρκία (9,4%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση