HomeHL-World«Εμπόλεμη ζώνη» το Αμβούργο

«Εμπόλεμη ζώνη» το Αμβούργο

Αντιεξουσιαστές πυρπόλησαν δεκάδες αυτοκίνητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί στο Αμβούργο λίγο πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου G20.

Περίπου 60 κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στη συνοικία Αλτόνα, πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότωφ και πυρπόλησαν σταθμευμένα ΙΧ και τουλάχιστον τρία περιπολικά κοντά σε αστυνομικό τμήμα.

25 με τριάντα καμμένα αυτοκίνητα μέτρησε φωτογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων μόνο στην ακριβή συνοικία Elbchaussee της πόλης, ενώ κρούσματα εμπρησμών αναφέρθηκαν και στο Blankenese.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες που έδειχναν εκτός από αποτεφρωμένα αυτοκίνητα και ζημιές σε καταστήματα και ένα κτίριο δικαστηρίου.

Η αστυνομία διέλυσε τουλάχιστον μία διαδήλωση κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, ενώ κάποιοι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας μαύρη μπογιά εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το NTV.

Το συνδικάτο της γερμανικής αστυνομίας GdP καταδίκασε σήμερα το πρωί «τις μαζικές επιθέσεις βίαιων, ακραίων οργανώσεων», εκτιμώντας ότι «το αυτοαποκαλούμενο Black bloc» εκμεταλλεύθηκε «ειρηνικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για να επιτεθεί σκοπίμως στους αστυνομικούς.

Ταυτόχρονα εκατοντάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της μεγαλούπολης του γερμανικού Βορρά να προωθούνται προς τη ζώνη ασφαλείας που έχουν αναπτύξει οι αρχές γύρω από το συνεδριακό κέντρο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος προκειμένου να εμποδίσουν τους ηγέτες να φθάσουν εκεί και ήδη αναφέρονται συγκρούσεις με δυνάμεις της τοπικής αστυνομίας, η οποία ζητά εσπευσμένα ενισχύσεις από όλα τα ομόσπονδα κρατίδια.

Σύμφωνα με τις αρχές, έως και 100.000 άτομα αναμένεται να βγουν στους δρόμους τις επόμενες ώρες και ημέρες προκειμένου να μετάσχουν σε αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις στο περιθώριο της G20.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης στην πόλη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του στο κέντρο της πόλης. Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας “G 20 Global-Classroom” ανακοίνωσαν το πρωί ότι η κατάσταση ασφαλείας δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Σόιμπλε με μαθητές.

Τέσσερα ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν πάνω από το Αμβούργο από νωρίς το πρωί, έπειτα από μια νύχτα που σημαδεύτηκε από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν 111 αστυνομικοί και απροσδιόριστος αριθμός διαδηλωτών και συνελήφθησαν 29 άτομα, εκ των οποίων τα 15 κρατούνται.

19.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για την ασφάλεια της συνόδου, ενώ από τις 06:00 το πρωί σήμερα μέχρι τις 17:00 αύριο το απόγευμα τοπική ώρα οι αρχές απαγόρεψαν τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνόδου της G20 είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ενώ στη συνέχεια οι ηγέτες θα συζητήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος και το παγκόσμιο εμπόριο – θέμα αγκάθι λόγω της στάσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση