HomeΚΡΗΤΗ«Μπλοκαρισμένες οι περισσότερες πολεοδομικές μελέτες για το Ηράκλειο»

«Μπλοκαρισμένες οι περισσότερες πολεοδομικές μελέτες για το Ηράκλειο»

Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις δεκάδες «κολλημένες» πολεοδομικές μελέτες που αν ολοκλήρωνε η Κυβέρνηση θα αναβάθμιζαν την πόλη του Ηρακλείου αναφέρεται ο  Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Το φιλόδοξο σχέδιο της επέκτασης του σχεδίου πόλης στο Ηράκλειο, με περίπου 22 μελέτες, φαίνεται ότι παραμένει στάσιμο, καθώς οι συγκεκριμένες μελέτες έχουν κολλήσει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, η μελέτη αναθεώρησης του σχεδίου πόλης στην Αγία Τριάδα βρίσκεται προς υπογραφή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για πάνω από 5 χρόνια! Υπάρχουν, επίσης, γεωλογικές μελέτες που είχαν κατατεθεί, πριν 2-3 χρόνια περίπου, από τη Δημοτική Αρχή στο Υπουργείο για την χαρτογράφηση των ρηγμάτων, ώστε να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης και νέες περιοχές, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει μέχρι σήμερα την τύχη τους!

Σε άλλες περιπτώσεις, παρατηρούνται μελέτες που έχουν μπλοκαριστεί επειδή το νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει, ειδικά μετά τον «Καλλικράτη», και ακόμα εκκρεμούν εγκρίσεις από κάποιες υπηρεσίες λόγω των νέων αρμοδιοτήτων. Επίσης, υπάρχουν μελέτες που φαίνονται ενεργές, όμως στην ουσία είτε δεν υπάρχει πια μελετητής λόγω θανάτου, είτε η σύμβαση τερματίστηκε, χωρίς το Υπουργείο να την έχει επαναπροκηρύξει, όπως για παράδειγμα στις περιοχές ΤΕΙ-Εσταυρωμένος-Καμίνια-Τρείς Βαγιές.

Είναι δεδομένη η δυσκολία που παρουσιάζει η πόλη του Ηρακλείου, λόγω μορφολογίας και ειδικών γεωλογικών χαρακτηριστικών, όπως τα ρέματα και τα ρήγματα που βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Είναι, όμως, εξίσου δεδομένη η ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, καθώς και των σχετικών προδιαγραφών για τις μελέτες, οι οποίες εν τέλει, όταν γίνονται πια Νόμος του Κράτους καθίστανται αναχρονιστικές».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητείται να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία και τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των πολεοδομικών μελετών – καθώς και τα έργα/περιοχές που αφορούν (αναλυτικά στοιχεία) -, για το Ηράκλειο που είναι κατ’ουσίαν ενεργές, τύποις «ενεργές» και ανενεργές;

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έγκρισης των μελετών αυτών;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση