HomeΚΡΗΤΗ100 Posters για την Κρήτη

100 Posters για την Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αφίσες εμπνευσμένες από την ιστορία και τη φύση της Κρήτης, είναι το πρωτότυπο περιεχόμενο της γραφιστικής έκθεσης που διοργανώνει το “Omen Art Shop – Gallery” από τις 27 Ιουλίου έως τις 18 Αυγούστου, στο φρούριο του Φιρκά, στο παλιό Ενετικό λιμάνι των Χανίων

Η έκθεση «100 Posters for Crete», της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων και του ιδρύματος “Ορίζοντας”, έχει μεγάλη καλλιτεχνική σημασία για το νησί και όχι μόνο. Το “Omen Art Shop- Gallery”, μέσα από την πολυετή παρουσία του στα εικαστικά δρώμενα της πόλης των Χανίων, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μιας καινοτόμου και πρωτότυπης έκθεσης αφισών γραφιστικής με θέμα την Κρήτη.

Φιλοδοξεί να αποτελέσει η έκθεση αυτή ένα ορόσημο στα πολιτιστικά του τόπου, να συγκεντρώσει το τουριστικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και μέσα από αυτή να συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση δομών της Κρήτης, που πασχίζουν ανιδιοτελώς για το κοινωνικό όφελος.

Το “Omen Art Shop- Gallery”, πραγματοποίησε ένα ανοιχτό, πανελλαδικό, κάλεσμα προς όλους τους γραφίστες δημιουργούς, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, φοιτητές, δημιουργικά γραφεία και ομάδες design. Οι γραφίστες κλήθηκαν να σχεδιάσουν πρωτότυπες αφίσες με θεματολογία εμπνευσμένη από την Κρήτη (και ό,τι μπορούσε να αποτελέσει γι’ αυτούς πηγή δημιουργίας), είτε αυτό ήταν ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον, η ιστορία, οι άνθρωποι, είτε ο,τιδήποτε άλλο σχετίζεται με το νησί.
Η ιδέα για την έκθεση ξεκίνησε από τη διαπίστωση ενός σημαντικού ελλείμματος, τόσο στην Κρήτη, όσο και πανελλαδικά, για την ανάδειξη της γραφιστικής ως καλλιτεχνικού και επικοινωνιακού μέσου σε εικαστικό επίπεδο. Συνήθως, οι περιορισμένες εκθέσεις γραφιστικής έχουν έναν κλειστό, επαγγελματικό χαρακτήρα. Με την παρούσα έκθεση δίνεται μια άλλη διάσταση.

Στόχος είναι να δοθεί ένα εγκυρότερο βήμα στη γραφιστική τέχνη, να γίνει καλλιτεχνικός πόλος έλξης για την Κρήτη και ειδικότερα για τα Χανιά. Η έκθεση δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και δεν θα υπάρχει έπαθλο, δεν θα υπάρχει διαχωρισμός, δεν θα υπάρχουν θεματικές με “μεγάλα” ή “μικρά” ονόματα. Όλα τα έργα θα αντιμετωπιστούν ισάξια και η προβολή τους θα είναι ομοιόμορφη.

Ταυτόχρονα, θα κυκλοφορήσει έντυπος κατάλογος 124 σελίδων. Τον κατάλογο και τα έργα της έκθεσης θα συνοδεύουν τα στοιχεία του κάθε δημιουργού, καθώς και παραπομπές σε διαδικτυακούς τόπους με το σύνολο της δουλειάς του.

Δεύτερος σημαντικός στόχος της διοργάνωσης είναι μέσα απ’ όλο αυτό το καλλιτεχνικό εγχείρημα να ωφεληθούν οικονομικά και φορείς του τόπου, που αγωνίζονται καθημερινά και ανιδιοτελώς για την καλύτερη διαβίωση των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κοινωνικές, σωματικές, ψυχικές. Αντίτυπα των 100 αφισών που θα εκτεθούν θα διατίθενται κατά τη διάρκεια της έκθεσης προς πώληση σε χαμηλές τιμές.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη μεγάλη τουριστική κίνηση την εποχή της έκθεσης, υπάρχει η βάσιμη πεποίθηση ότι θα μπορέσει να συγκεντρωθεί ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσό προς φιλανθρωπική διάθεση.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Βασίλης Πιτσώνης, γραφίστας που ζει και εργάζεται στα Χανιά. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή στέκονται η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και ο Δήμος Χανίων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση