HomeHL-WorldΦόβοι για έξαρση βίας στο Αμβούργο

Φόβοι για έξαρση βίας στο Αμβούργο

Από ακροαριστερούς στη Σύνοδο των G20

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Αμβούργο συνέρχεται η Σύνοδος του G20 και για σήμερα έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας στη Γερμανία εκφράζουν σοβαρούς φόβους για πιθανή έξαρσης βίας στη διήμερη Σύνοδο των G20 που ξεκινά αύριο στο Αμβούργο. Ιδιαίτερα αισθητή σκοπεύουν να κάνουν την παρουσία τους οι διαδηλωτές του αριστερού πολιτικού φάσματος. Όπως επισημαίνει μιλώντας στην DW ο Κλάους Σρέντερ, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε θέματα εξτρεμισμού, δεν μπορεί να βάζει κανείς «στο ίδιο τσουβάλι» όλους τους αριστερούς. Κατά τη γνώμη του, μεγαλύτερο κίνδυνο για βίαια επεισόδια στη Σύνοδο G20 συνιστούν οι «αριστεροί εξτρεμιστές». Όπως λέει, «αυτοί δεν θέλουν μόνο να καταργήσουν τον καπιταλισμό αλλά το πολιτικό σύστημα συνολικά. Είναι της άποψης ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι απλά και μόνο έκφραση του καπιταλισμού. Αυτή η άποψη μπορεί να οδηγήσει σε φασισμό».

Ο Κλάους Σρέντερ εκτιμά ότι οι ακροαριστεροί στη Γερμανία ανέρχονται σε 20.000 έως 30.000 και βρίσκουν συμπαθούντες σε ορισμένες μερίδες του πληθυσμού, κυρίως των μεγαλύτερης ηλικίας κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας. «Μεταξύ αυτών των ακροαριστερών υπάρχουν ίσως 8.000 έως 10.000 που προτίθενται να κάνουν χρήση βίας. Δεν μπορούν να κλονίσουν την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα της Γερμανίας, αλλά μπορούν να σκορπίσουν φόβο και τρόμο με τις δράσεις τους», παρατηρεί ο Κλάους Σρέντερ.

Οι ακροαριστερές διαδηλώσεις είναι παράδοση στο G20

Το γεγονός ότι η Σύνοδος των G20 στο Αμβούργο πυροδοτεί διαμαρτυρίες ακροαριστερών δεν είναι τυχαίο κατά τον γερμανό πολιτικό επιστήμονα. «Η Σύνοδος των G20 έχει συμβολική σημασία για αριστερούς κάθε απόχρωσης. Συμβολίζει τον παγκόσμιο καπιταλισμό, την παγκοσμιοποίηση. Επειδή επιθυμούν μια παγκόσμια επανάσταση, την αλλαγή του κόσμου, επιτίθενται σε αυτή τη σύνοδο. Αυτό έχει παράδοση».

Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας εκτιμά ότι η σφοδρότητα της βίας που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν ακροαριστερές ομάδες στο Αμβούργο εξαρτάται και από τις εκάστοτε συνθήκες που θα επικρατούν. Τέλος επιχειρεί να κάνει μια διάκριση μεταξύ ακροαριστερών και ακροδεξιών διαδηλωτών: «Στον χώρο των ακροαριστερών υπάρχουν πάρα πολλές επιφυλάξεις απέναντι στη χρήση βίας. Η βία, όταν στρέφεται εμφανώς κατά του συστήματος, είναι γι’ αυτούς σίγουρα ευρέως αποδεκτή. Όμως η βία που πλήττει τον ‘κανονικό πληθυσμό’ απορρίπτεται από τους μετριοπαθείς διαδηλωτές του αριστερού φάσματος».

DW, iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση