HomeHL-GreeceΗ Βουλή ψήφισε το πόρισμα «φιάσκο» για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Η Βουλή ψήφισε το πόρισμα «φιάσκο» για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Κοινοβουλευτικό παράδοξο ή προαναγγελθείς διασυρμός του κύρους της Βουλής;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα ακόμα κοινοβουλευτικό παράδοξο απέκτησε ως «αρνητικό παράσημο» η Βουλή καθώς για πρώτη φορά και με συντριπτική πλειοψηφία  ενέκρινε πόρισμα προανακριτικής επιτροπής που προτείνει να μην ασκηθεί δίωξη σε πρώην υπουργό.

Πρόκειται για το πόρισμα που αφορά τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου που προέκυψε μετά από σχεδόν τρίμηνες εργασίες – φιάσκο καθώς εξ αρχής τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαν επισημάνει προς την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την αναρμοδιότητα της Βουλής να ερευνήσει το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Τελικά, οι κυβερνητικοί βουλευτές που μετείχαν στην προανακριτική επιτροπή κατέληξαν σε πόρισμα που εισηγήθηκε στην Ολομέλεια τα εξής: «

-να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρ. 1 του Ν. 1608/1950, το οποίο φέρεται να τέλεσε από τον Οκτώβριο 2001 έως το Μάρτιο 2004 λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (σ.σ. λόγω παραγραφής).

-να μην ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό».

Υπερ των παραπάνω, δηλαδή υπερ της μη άσκησης δίωξης για το αδίκημα της απιστίας λόγω παραγραφής ψήφισαν 205 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημ. Συμπαράταξη και Ενωση Κεντρώων, κατά και άρα υπερ της άσκησης δίωξης 27 βουλευτές από Ποτάμι και Χρυσή Αυγη.

Επίσης, κατά της δίωξης του κ. Παπαντωνίου από την Βουλή για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ψήφισαν 202 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημ. Συμπαράταξη και Ενωση Κεντρώων και υπερ της δίωξης 32 βουλευτές από Ποτάμι και Χρυσή Αυγή.

Η απόφαση της Βουλής δεν θέτει στο αρχείο την υπόθεση του κ. Παπαντωνίου καθώς οι τακτική δικαιοσύνη θα συνεχίσει την έρευνα για  τις ύποπτες διαδρομές παράνομου χρήματος που ενδεχομένως συνδέεται με εξοπλιστικά προγράμματα και στοιχειοθετεί διαρκές χρονικά έγκλημα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση