HomeΚΡΗΤΗΣτη βουλή οι ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες λόγω καύσωνα

Στη βουλή οι ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες λόγω καύσωνα

Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ανάγκη άμεσης αποτίμησης των ζημιών που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιέργειες του Ηρακλείου μετά το πρόσφατο κύμα καύσωνα, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε, χθες 4.07.2017, ο κ. Λ. Αυγενάκης αναφέρει ότι: «Ο πρόσφατος καύσωνας, με θερμοκρασίες «ρεκόρ» που άγγιξαν ακόμη και τους 46 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έπληξε και αρκετές αμπελοκαλλιέργειες στο Ν. Ηρακλείου, επιφέροντας – σύμφωνα με δηλώσεις αμπελουργών – σημαντικές ζημιές στην παραγωγή, τόσο των επιτραπέζιων σταφυλιών, όσο και των σταφυλιών στα σταφιδάμπελα και τα κρασάμπελα.

Οι μικρές και μεγάλες ζημιές στην παραγωγή των αμπελώνων έρχονται να προστεθούν στα ήδη τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ‘Έλληνες αγρότες – και οι αμπελοκαλλιεργητές συγκεκριμένα – λόγω της εξαιρετικά υψηλής φορολόγησης των εισοδημάτων τους, της δραματικής αύξησης προκαταβολών και ασφαλιστικών εισφορών, της σημαντικής καθυστέρησης στην επιστροφή οφειλομένων ποσών από το Δημόσιο, καθώς και της περικοπής των αγροτικών συντάξεων».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.       Ποια είναι η έκταση των ζημιών λόγω καύσωνα ανά κατηγορία αμπελοκαλλιέργειας στο Ν. Ηρακλείου;

  1. Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών από τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α.;
  2. Ποιο είναι το εκτιμώμενο ύψος/ποσό των αποζημιώσεων ανά κατηγορία αμπελοκαλλιέργειας;»
Διαφήμιση
Διαφήμιση