HomeΚΡΗΤΗΑπάντηση Λευτέρη Αυγενάκη στην Έλενα Κουντουρά για την πτώση του τουρισμού κρουαζιέρας στο Ηράκλειο

Απάντηση Λευτέρη Αυγενάκη στην Έλενα Κουντουρά για την πτώση του τουρισμού κρουαζιέρας στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κρουαζιέρα είναι συναρμοδιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Τουρισμού, αναφέρει η απάντηση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά σε σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή  ο Βουλευτής κ. Λ. Αυγενάκης,

Η κ. Κουντουρά αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Το Υπουργείο Τουρισμού έχει την ευθύνη για την προώθηση και προβολή του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα της κρουαζιέρας ώστε να μεγιστοποιήσει το όφελος σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο μας παρακολουθεί τον διεθνή ανταγωνισμό, συμμετέχει στις παγκόσμιες εκθέσεις όπου δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν τα λιμάνια κρουαζιέρας και προβάλει τη χώρα διεθνώς ως τουριστικόπροορισμό.

Με το συναρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας& Νησιωτικής Πολιτικής, έχουμε καθιερώσει εξαιρετική και διαρκή συνεργασία και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς του θαλάσσιου τουρισμού. Με κοινή απόφαση των δύο Υπουργείων συστάθηκε Εθνική Συντονιστική Επιτροπή όπου συμμετέχουν 28 φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τη χάραξη και υλοποίηση ενιαίας εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.

Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας συνεδριάζει τακτικά, και δημιουργήθηκαν τέσσερις ομάδες ερνασίας που εξετάζουν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες στην υλοποίηση άμεσων και μακροπρόθεσμων δράσεων για την αντιμετώπιση των παθογενειών που η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από το παρελθόν.

Το Υπουργείο μας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, για πρώτη φορά σχεδίασε και υλοποιεί ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 στρατηγική επικοινωνίας και μάρκετινγκ για την προώθηση και προβολή του θαλάσσιου τουρισμού διεθνώς, και ειδικότερα για την κρουαζιέρα, με συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων:

Η Ελλάδα είχε ισχυρή παρουσία και ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας της κρουαζιέρας, νια να εξασφαλίσει την αύξηση της κρουαζιέρας μεσοπρόθεσμα.

Η ηγεσία του Υπουργείου μας πραγματοποίησε συναντήσεις απευθείας με τους Διευθύνοντες Συμβούλους όλων των κορυφαίων Διεθνών Ομίλων Κρουαζιέρας και Θέμα: Σημαντική πτώση τουρισμού κρουαζιέρας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Συζήτησε συγκεκριμένες δυνατότητες και σχέδια για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια.

Για πρώτη φορά έγιναν διαπραγματεύσεις και ειδικές συμφωνίες με τους Ευρωπαϊκούς Τουριστικούς Ομίλους που έχουν εταιρείες κρουαζιέρας,  για την ενίσχυση της δραστηριότητας τους στην Ελλάδα.

Έγιναν διαπραγματεύσειςμε αεροπορικές εταιρείες καιεξασφαλίστηκαννέεςαπευθείας αεροπορικές συνδέσεις που αποτελούν κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κρουαζιέρας, ειδικά από μακρινές αγορές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Επιπλέον, η εξασφάλιση πτήσεων από τρεις αμερικανικούς αερομεταφορείς-αντί ενός στο παρελθόν- αλλά και από εταιρία που με την πτήση Ντουμπάι-Αθήνας- Νέας Υόρκης, που το Υπουργείο μας διαπραγματεύτηκε, συνδέει πλέον καθημερινά και όλο το χρόνο την Ελλάδαμε τις ΗΠΑ, καταγράφουν υψηλέςπληρότητες και ειδικά από επιβάτες κρουαζιέρας.

Το φθινόπωρο αναμένεται και η έναρξη από την Κίνα δύο απευθείας πτήσεων. Το Υπουργείο Τουρισμού, έχει χτίσει πια σχέσεις εμπιστοσύνης με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς Ομίλους Κρουαζιέρας, για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί σήμερα στρατηγική επιλογή ως ασφαλής και ελκυστικός προορισμός της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Η πολιτική αυτή έχει ήδη αποδώσει με μετρήσιμα αποτελέσματα. Από 2,2 εκατ. επισκέπτες κρουαζιέρας το 2014, μέσα σε δύο χρόνια οι επισκέπτες κρουαζιέρας ξεπέρασαν τα 3,3 εκατ. το 2016 με βάση τα επίσημα στοιχεία, κόντρα στις αρχικές προβλέψεις και κόντρα στις δυσάρεστες γεωπολιτικές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επιτυχία αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων και σωστών στρατηγικών επιλογών. Το 2016 αυξήθηκαν 5% οιαφίξεις επιβατών κρουαζιέρας και αφού είχε προηγηθεί αύξηση το 2015 σε σχέση με το 2014 και σε προσεγγίσεις πλοίων και σε επιβάτες.

Οι επιβάτες κρουαζιέρας με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά σχεδόν διπλασιάστηκαν φθάνοντας από 66.268 το 2015 σε 123.549 το 2016. Το 2017, λόγωτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν γειτονικοί προορισμοί, μεγάλοι όμιλοι μετέφεραν δρομολόγια από τις χώρες αυτές και από την Ανατολική Μεσόγειο συνολικά.

Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τους φορείς, εξασφάλισε επιτυχώς με συμφωνίες και διαπραγματεύσεις να υπάρχει διατήρηση και αύξηση της κρουαζιέρας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τους εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες που επηρέασαν τις γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επειδή η ζήτηση για την Ελλάδα και το 2017 παραμένει ισχυρή, μπορεί μεν να μειώθηκαν οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, αλλά επειδή έχουν συμπεριληφθεί πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας με αυξημένες πληρότητες επιβατών, εκτίμηση του Υπουργείου και των φορέων που εκπροσωπούν την κρουαζιέρα είναι ότι οιπροοπτικές παραμένουν θετικές.

Όσον αφοράτους ευρωπαϊκούς Ομίλους, που το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε διαπραγματεύσεις- συμφωνίες, ενισχύουν τα προγράμματα τους για την Ελλάδα το 2017 και το 2018.

Τέλος, το 2016 υπήρξε χρονιά ποσοτικών και ποιοτικών διακρίσεων για τον Ελληνικό Τουρισμό. Οσον αφορά στο 2017 τα μηνύματα που έχουμε από τους φορείς είναι θετικά και ο απολογισμός της προσπάθειας για την ενίσχυση της κρουαζιέρας θα γίνει στο τέλος της σεζόν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση