HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠροβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» στα Αγκουσελιανά

Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» στα Αγκουσελιανά

«Δίδετε τροφή της ιστορίας στα παιδιά μας…»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η χθεσινή νύχτα στον ανοιχτό χώρο της πλατείας των Αγκουσελιανών του Ρεθύμνου ήταν ξεχωριστή: Στη γη του γενναίου μαχητή του Μακεδονικού Αγώνα και απελευθερωτή του Μετσόβου Στυλιανού Κλειδή, και μια… αναπνοή από την προτομή του, προβάλλονταν μέσα από το ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, οι αγώνες και οι θυσίες του πληθυσμού των περιοχών Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου στα ολοκαυτώματα των οκτώ οικισμών του «Κέντρους» με τους εκατόν εξήντα τέσσερις νεκρούς, για την αποτίναξη του χιτλερικού φασισμού και ναζισμού στα χρόνια της σκλαβιάς από τους Γερμανούς κατακτητές…

Η συμμετοχή των κατοίκων των Αγκουσελιανών στην παρουσίαση της παραγωγής ήταν μαζική, ώστε οι διοργανωτές του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Η Καμάρα», να υποχρεωθούν στη διάρκεια της προβολής να μεταφέρουν και άλλα καθίσματα στην πλατεία, κυρίως όμως, να τους δώσουν ένα… ποτήρι νερό της ιστορικής μνήμης στη δίψα τους για πληροφόρηση των σκληρών γεγονότων από τους ναζί σε πληθυσμούς κοντά στη… γειτονιά τους.

«Έργο εθνικό και αναγκαίο…»

«Μα δεν τα ξέραμε αυτά που γίνανε στις κοντοχωριανές μας στην Καλή Συκιά και τα μάθαμε μετά από τόσα χρόνια από το ντοκιμαντέρ που κάνατε», έλεγαν στο τέλος στους δημοσιογράφους παραγωγούς κάτοικοι του χωριού και συμπλήρωναν: «Είναι το έργο σας εθνικό και αναγκαίο, πολύτιμο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και πληροφορούμαστε την ιστορία μας από τη δουλειά που μας παρουσιάζετε. Το υπουργείο Παιδείας και οι δάσκαλοι πρέπει να μπουν μπροστά και να δώσουν την απαραίτητη τροφή στα παιδιά μας, έστω την στοιχειώδη, για όσα συνέβησαν στα… σπίτια μας και στους ήρωες των χωριών μας που πάσχισαν προσφέροντας και το αίμα τους για τη λευτεριά. Εσείς σήμερα δίδετε τροφή της ιστορίας στις νέες γενιές…»

Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάστηκαν με γρήγορους ρυθμούς τις τελευταίες μέρες τα μέλη της διοίκησης του πολιτιστικού οργάνου του χωριού με επικεφαλής τον πρόεδρό του Σήφη Κουρμούλη που ακόμα και την ύστατη στιγμή της παρουσίασης … ακροβατούσε σε οίκημα της πλατείας για να μεταφερθεί το ηλεκτρικό ρεύμα στα εξαρτήματα της προβολής! Ήταν μια πράξη που δήλωνε την «θερμή» επιθυμία του να προσφέρει στους συγχωριανούς του λίγο… φως γνώσης γεγονότων από κοντινά μέρη…

Καλωσορίζοντας τους παραγωγούς και τους συγχωριανούς του εκ μέρους της διοίκησης του πολιτιστικού συλλόγου, ο Κώστας Μαυρογιαννάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους δημοσιογράφους για το έργο τους και σημείωσε ότι τέτοιες προσπάθειες που αφορούν την ιστορία μας, άγνωστη σε πολλούς, θα πρέπει να αγκαλιάζονται και να ενισχύονται γιατί αποτελούν ακριβή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Γι αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε με κυρίαρχους και πάλι τους Γερμανούς να την κρατάμε ζωντανή, να αντιστεκόμαστε και να πορευόμαστε με τις αξίες και τα ιδανικά τους.

kanellakis-agkouseliana

Κρυμμένα στα ντουλάπια

Το παρών στη βραδιά μνήμης έδωσαν και πάλι ο δήμος Αγίου Βασιλείου δια του εκπροσώπου του αντιδημάρχου Βαγγέλη Καπετανάκη και οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων Καλής Συκιάς Βάσω Μπαμιάκη με μέλη της διοίκησης του και Σαχτουρίων Γιάννης Χαραλαμπάκης, αλλά και κάτοικοι από τους γειτονικούς οικισμούς Παλαιολούτρων και Αγίου Βασιλείου.

«Κανένα Κράτος και καμιά κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκαν όλα τα χρόνια από τη λήξη της κατοχής και μετά, για τους τόπους που ρήμαξαν και κατέστρεψαν οι Γερμανοί και για τις χιλιάδες οικογένειες των θυμάτων που αφέθηκαν στην τύχη τους», είπε στην σύντομη ομιλία του ο εκ των παραγωγών Γιάννης Κανελλάκης. «Αυτά τα εγκλήματα που σάρωσαν την ελληνική επικράτεια και σε μεγάλο βαθμό την Κρήτη, ήταν κρυμμένα δεκαετίες ολόκληρες στα ντουλάπια και δεν ανασύρονταν γιατί υπήρχαν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», συνέχισε. Και κατέληξε: «Πρέπει να ασκηθεί πίεση, πρέπει να συνεχιστούν οι αγώνες διεκδίκησης των αποζημιώσεων από την γερμανική κυβέρνηση και να πληρώσει αυτά που οφείλει στον περήφανο λαό μας. Όμως, από τη διαφθορά των κυβερνώντων μας φτάσαμε, δυστυχώς, σήμερα να γινόμαστε επαίτες στους Γερμανούς. Να σηκώσουμε και πάλι το ανάστημά μας και την αξιοπρέπεια μας. Θα πατήσουμε και πάλι στα πόδια μας…»

Φτάνοντας στο τέλος της η βραδιά μνήμης, ο Γιώργος Κλειδής απόγονος της οικογένειας του ήρωα Μακεδονομάχου Στέλιου Κλειδή, παρέθεσε σε ταβέρνα των Αγκουσελιανών πλούσιο δείπνο στους δημοσιογράφους συντελεστές του ντοκιμαντέρ και σε άλλους προσκεκλημένους. Όλοι θυμήθηκαν τότε τη σπουδαία μορφή της πατρίδας με τις πατριωτικές αρετές και τη μεγάλη ψυχή των Μεκαδονικών αγώνων…

Διαφήμιση
Διαφήμιση