HomeHL-GreeceΣτο «κόκκινο» οι σχέσεις δικαστών και Κυβέρνησης μετά τις επιθέσεις Πολάκη

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις δικαστών και Κυβέρνησης μετά τις επιθέσεις Πολάκη

Δεν κρατιέται πλέον η αγανάκτηση και η οργή των δικαστών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν κρατιέται πλέον η αγανάκτηση και η οργή των δικαστών και εισαγγελέων για την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αλλά και για την προκλητική κάλυψη που του παρέχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβάζοντας έτσι στο «κόκκινο» τις σχέσεις των δικαστών και Κυβέρνησης, τη στιγμή που σημαντικές υποθέσεις, οι οποίες κατά κανόνα είναι οικονομικής φύσεως, είναι στα χέρια εισαγγελέων και δικαστών.

Αργά χθες το βράδυ δικαστές, βλέποντας ότι το Μαξίμου μέσω της σιωπής του χειροκροτεί σιωπηλά και μειδιά παράλληλα κρυφά για τα λεγόμενα και γραφόμενα του κ. Πολάκη σε βάρος του δικαστικού σώματος, έλεγαν με νόημα στο protothema ότι η κατάσταση πλέον του ότι έχει φθάσει στο απροχώρητο, το Μαξίμου παρέχει προκλητικά την κάλυψη και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη (πλέον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας) που εμπλέκονται απροκάλυπτα σε εκκρεμείς σοβαρές δικαστικές υποθέσεις, αναφέροντας ενδεικτικά και σημειολογικά την ιστορία «με το βαπόρι από την Περσία».

Οι ίδιοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς εκφράζουν την απογοήτευσή τους, ενώ δεν διστάζουν να πουν ότι ντρέπονται για τα διαδραματιζόμενα στον δικαστικό και εισαγγελικό χώρο, λόγω της ουσιαστικής ανυπαρξίας των κεφαλών στις πυραμίδες της Δικαιοσύνης. Η ζημιά που προκαλείται από τις ενέργειες και τα λεγόμενα του κ. Πολάκη στη Δημοκρατία, στους θεσμούς, στην κοινωνία, αλλά και το ίδιο το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη που είναι η Δικαιοσύνη, είναι τεράστια, όσο τεράστια είναι και η ανώριμη πολιτικά συγκάλυψη που του παρέχει ο πρωθυπουργός. Το κακό, έλεγαν οι ίδιοι οι δικαστές, είναι ότι το Μαξίμου και η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών και προσπαθούν με λογικές παιδικής χαράς να μεταφέρουν και να επιρρίψουν όλες τις ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, παραβλέποντας ότι η δική τους επιχειρηματολογία είναι αυτή της κλίμακας ένα του IQ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι «η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες», είναι πάρα πολύ επιεικής πλέον και ξεπερασμένη για το πρόσωπο του κ. Πολάκη, σημείωναν οι δικαστές.

Όπως είναι γνωστό, μετά τις έμμετρες δηλώσεις κ. Πολάκη, αναφορικά με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές, η Ένωση των Δικαστών του ΣτΕ εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση και υπογράμμιζε ότι «κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες».

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι η ομόφωνη αυτή απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπως έλεγαν με νήμα οι διοικητικοί δικαστές στο protothema, στηρίζεται και επικαλείται την ευρωπαϊκή νομολογία, δηλαδή την νομολογία των κρατών με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συναλλάσσεται και συνεργάζεται ως καλή μαθήτρια για τη σύνταξη και εν συνεχεία ψήφιση των μνημονίων.

Πριν την ανακοίνωση των δικαστών του ΣτΕ ο κ. Πολάκης, σε ανάρτησή του στο facebook και σε έμμετρο λόγο, έκανε επίθεση στους δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δηλώνοντας πως «προστατεύουν τους ληστές, για χάρη των καναλαρχών», πως «αυτή δεν είναι Δικαιοσύνη και μάλιστα τυφλή, είναι η προστασία του κάθε «νταβατζή»», κ.λπ. Μετά από όλα αυτά, όπως έλεγαν οι δικαστές, ο κ. Πολάκης βρέθηκε στην αγκαλιά του Πρωθυπουργού και έτυχε της απολύτου προστασίας και στήριξης του. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι «εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια», καλύπτοντας έτσι τον κ. Πολάκη για τα όσα είπε προς τους δικαστές, με ένα αραχνοΰφαντο πέπλο προστασίας, όπως κάνουν στους γάμους στην Κρήτη.

Έτσι, ο κ. Πολάκης έχοντας πλέον την στήριξη του πρωθυπουργού έκανε ένα ακόμη βήμα και μέσω του προφίλ του στο facebook, κατηγόρησε και πάλι το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι «κουκουλώνει την ληστεία της δεκαετίας του εκσυγχρονισμού, των Ολυμπιακών Αγώνων, των εξοπλισμών και του πάρτι στην Υγεία».

Τώρα, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικαστικών Ενώσεων, τα οποία είναι έντονα ενοχλημένα από τη στάση και την φρασεολογία του κ. Πολάκη, αναζητούν τρόπους αντίδρασης στο αρνητικό αυτό φαινόμενο της πολιτικής ζωής του τόπου.

Φυσικά υπάρχει και η άποψη ορισμένων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των δικαστικών Ενώσεων που λέει ότι «αφήστε τον Πολάκη να λέει ότι θέλει, η ζημιά που προκαλεί στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, ανεξάρτητα αν δεν μπορεί να το δει το Μαξίμου». Προσθέτει μάλιστα η ίδια πλευρά των δικαστών ότι όποιες εισαγγελικές ή άλλες ενέργειες και εάν γίνουν σε βάρος του κ. Πολάκη, λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος, δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα (δεν θα υπάρξει άρση ασυλίας). Αντίθετα, τα όσα λέει και πράττει με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, προκαλούν πολλαπλάσια ζημιά στο κυβερνών κόμμα.

Από την αντίθετη πλευρά οι Ενώσεις, γνωρίζοντας εκ των έσω τα πράγματα, αφού αποκλείουν το ενδεχόμενο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να παρέμβει αυτεπάγγελτα στο θέμα αυτό και αφού θεώρησαν μάταιο να ζητήσουν να δουν το Πρωθυπουργό, επικαλούμενη την λαϊκή ρύση, «στου κουφού την πόρτα όσο δες βρόντα», αποφάσισαν να αναζητήσου άλλες θετικές λύσεις, που μπορούν να επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

Η πρώτη είναι να εκδώσουν κοινή αυστηρή ανακοίνωση όλες οι δικαστικές Ενώσεις και να καλούν τον Πρωθυπουργό να επαναφέρει στην τάξη τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Η δεύτερη είναι να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του κ. Πολάκη.

Η τρίτη είναι να στείλουν στις Ευρωπαϊκές δικαστικές Ενώσεις επιστολή στην οποία να καυτηριάζουν το «φαινόμενο Πολάκης» και να ζητούν την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος τους, έτσι να καταδεχτεί η αρνητική αυτή πτυχή της Ελληνικής πολιτικής ζωής.

Η τέταρτη είναι να στείλουν στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) -μια που ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, νίπτει τας χείρας του και παραμένει αμέτοχος, αν και θεωρεί ότι ο δικηγόρος κόσμος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης- επιστολή διαμαρτυρίας και να εκθέτουν το «πρόβλημα Πολάκη».

Την ίδια στιγμή εξετάζουν και άλλες πιθανές αντιδράσεις, όπως ακόμα και να αντιδράσουν αυτόνομα η κάθε μια δικαστική Ένωση μόνη της, ανεξάρτητα, χωρίς να αποκλείεται κάποιοι να βάλουν και πλάτη για ευνοήτους λόγους.

Ο χρόνος θα δείξει και θα καταγράψει τόσο τις θέσεις όσο και τις εξελίξεις στη διατήρηση του κύρους της Δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας των ίδιων των δικαστών.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση