HomeΚΡΗΤΗΣχεδιάζουν την αντιμετώπιση του δάκου

Σχεδιάζουν την αντιμετώπιση του δάκου

Σύσκεψη στον Δήμο Πλατανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΗΠ) Αντώνη Καπνισάκη , πραγματοποιήθηκε  συνάντηση  τις προηγούμενες ημέρες στο Δημαρχείο Πλατανιά στο Γεράνι, κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης τους,  όπου  συγκεντρώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα  της δακοκτονίας ,Δημοτικοί Σύμβουλοι , Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, Αρχιεργάτες , Οδηγοί τρακτέρ, Πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παραγωγοί , και έγινε διαλογική συζήτηση για το θέμα της Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς  για το έτος 2017, στην περιοχή ευθύνης της ΚΕΔΗΠ.

Από την συζήτηση προέκυψαν  τα εξής  :

  1. Έγκαιρη πρόσληψη Γεωπόνων και λοιπών εργαζομένων .

2.Έγκαιρη  εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων φαρμάκων για όλη την περίοδο της δακοκτονίας

3.Οι δολωματικοί ψεκασμοί να αυξηθούν από 4 σε 6 το λιγότερο λόγω του ιδιαίτερου γεωγραφικού ανάγλυφου του Δήμου, της ύπαρξης   υγρασίας και της μακράς   θερινής περιόδου , αποτρέποντας τον επιπλέον  ψεκασμό από τους ελαιοπαραγωγούς ,που συνήθως είναι η συνολική κάλυψη των ελαιοδέντρων.

4.Παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού του Νομού Χανίων για την Δακοκτονία .

  1. Ανάρτηση παγίδων για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού του δάκου το οποίο αποτελεί την απαραίτητη διαδικασία για την ορθολογική χρήση των ψεκασμών.

Καταλήγοντας  διαπιστώθηκε από όλους ότι είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα της καταπολέμησης του δάκου με δολωματικούς ψεκασμούς τόσο για την καθολικότητα των ψεκασμών όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα κατά την επίσκεψη του Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αντώνογλου την Παρασκευή 30 Ιουνίου στο Νομό και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με όλους τους φορείς του Νομού στο ΜΑΙΧ, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά  κατέθεσε σχετικό υπόμνημα , στο οποίο περιγράφει  τις απαιτήσεις που πρέπει να τηρούνται, προκειμένου να έχομε αποτελεσματική Δακοκτονία, συγχρόνως ζήτησαμε την αύξηση του προϋπολογισμού της Δακοκτονίας για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ,όπως κάτι ανάλογο έχει πραγματοποιηθεί σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες του Νησιού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση