HomeHL-GreeceΟ Μητσοτάκης «ξεσήκωσε» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Διπλό «όχι» από Τσίπρα

Ο Μητσοτάκης «ξεσήκωσε» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Διπλό «όχι» από Τσίπρα

Μετ΄ εμποδίων η ομιλία του στην Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η έντονη αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών που εν χορώ από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αντιδρούσαν ενοχλημένοι στα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρξε σύμφωνα με γαλάζια στελέχη η καλύτερη ένδειξη για την επικράτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κατά την σκληρή εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με το επιτελείο, ανέδειξε στον τομέα της Οικονομίας τα διαρκή ψέματα του κ. Τσίπρα, καθώς και την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης στα θέματα που η ίδια αναδείκνυε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τόσο κατά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο τουβ30115 όσο και στην πρόσφατη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που κατέληξε μα την αποδοχή όλων όσα ισχυριζόταν ο πρωθυπουργός ότι δεν θα δεχθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα ο στην αποτυχία των στόχων που είχε θέσει ο Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Και επεσήμανε: «Στη σύγκριση πραγματικότητα εναντίον Τσίπρα, το σκορ είναι 5 – 0. Αλλά την δική σας αποτυχία την πληρώνει η χώρα».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον προκάλεσε λέγοντας: «Θεωρείτε επιτυχημένο το

πρώτο εξάμηνο του 2015; Απαντήστε ευθέως εδώ πέρα. Λοιπόν, τα capital controls είναι ακόμα εδώ. Τα αποτελέσματα της δικής σας διαπραγμάτευσης είναι ακόμα μαζί μας, κ. Τσίπρα. Αποφασίστε, λοιπόν. Έχετε δύο επιλογές: Ή θα πείτε ότι “τα κάναμε ρόιδο”, το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά προσφύγαμε και πάλι στις κάλπες και ξεπλυθήκαμε από αυτήν την κακή περίοδο ή θα έρθετε εδώ να υπερασπιστείτε τα πεπραγμένα σας.

Ελάτε, λοιπόν, κ. Τσίπρα. Γιατί φοβάστε να κάνουμε μια Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015; Εάν είστε τόσο σίγουρος για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, ελάτε εδώ να τα συζητήσουμε. Διότι υπάρχουν ακόμα πολλές σκιές για το τι έγινε τότε, τι πήγε να γίνει, ποιες ήταν οι πραγματικές σας προθέσεις, αν είχατε “σχέδιο Β’”, αν το είχε μόνο ο κ. Βαρουφάκης, αν όλα αυτά τα απίστευτα που έχουμε ακούσει γινόντουσαν με τη δική σας έγκριση. Πολλά αναπάντητα ερωτήματα, κ. Τσίπρα, τα οποία καλό θα ήταν κάποια στιγμή να απαντηθούν».

«Θα τα ψήφιζαν όλα ούτως ή άλλως»

Τα αίματα άναψαν, όμως, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώθηκαν όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε παλαιότερη επισήμανσή του σύμφωνα με την οποία κακώς είχε θέσει ο πρωθυπουργός ως «δέλεαρ» το ζήτημα του χρέους για να ψηφιστούν από τα στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων τα σκληρά μέτρα για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις και τη δραστική περικοπή του αφορολογήτου. «Εσείς δεν λέγατε εδώ στη Βουλή ότι θα περάσετε το πακέτο μέτρων επειδή θα πάρετε το χρέος;

Αυτό δεν υποστηρίξατε επίσημα για να πείσετε τους βουλευτές σας να το ψηφίσουν;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Και τώρα ομολογεί, με αφέλεια ή κυνισμό, ένας υπουργός σας ότι ξέρατε πως δεν θα το πάρετε», σχολίασε για να συνεχίσει προκαλώντας… έκρηξη στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «Κοιτάξτε… Το πώς θα αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σας είναι δικό σας θέμα. Σας το είχα πει και στη συζήτηση για το τέταρτο Μνημόνιο. Ότι αδίκως μετατρέψατε το χρέος σε δέλεαρ. Θα τα ψήφιζαν όλα ούτως ή άλλως. Για το βουλευτικό τους έδρανο το έκαναν, όχι για το χρέος. Το αποδείξατε.

Αν εσείς θέλετε να κοροϊδεύετε ο ένας τον άλλο είναι δικό σας θέμα. Τους πολίτες όμως δεν μπορείτε πια να τους κοροϊδεύετε».

Τώρα Εξεταστική για το Noor 1

Εξίσου ασφυκτικό θεωρούν στην Πειραιώς ότι ήταν και το στρίμωγμα που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ευρύτερα όταν έθεσε το ζήτημα της εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση με το Noor 1. Ειδικά, η ομολογία του Πάνου Καμμένου για τις συνομιλίες που είχε με τον καταδικασμένο για ναρκωτικά ισοβίτη, καθώς και η απόρριψη από τον κ. Τσίπρα του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθεί το κρίσιμο ζήτημα της παρέμβασης κυβερνητικού στελέχους σε μια τέτοια σκοτεινή υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος, «αποτελεί ένδειξη ενοχής που έκανε τον πρωθυπουργό να τραπεί σε φυγή», όπως σχολιάζουν στην Πειραιώς.

Τόσο στην αρχική ομιλία του όσο και στη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα: «Γνωρίζατε ότι ο κ. Καμμένος συνομιλούσε με έναν ισοβίτη; Περιμένω μια απάντηση.

Όχι πείτε το, δεν είναι κακό. Διότι εδώ δύο τινά συμβαίνουν: Ή το γνωρίζατε, οπότε έχουμε ανάμιξη σε επίπεδο πρωθυπουργού σε μια υπόθεση άκρως προβληματική, ή δεν το γνωρίζατε, οπότε ο κ. Καμμένος έχει αυτονομηθεί πλήρως και κακώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας.

Καταλάβετέ το κ. Τσίπρα: Δεν είναι φυσιολογικό, όσο αγαθές και αν είναι οι προθέσεις κάποιου να συνομιλεί ένας υπουργός με έναν καταδικασμένο ισοβίτη. Το αντιλαμβάνεστε αυτό που λέω; Το καταλαβαίνετε; Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Το καταλαβαίνετε ότι δεν συμβαίνει σε δημοκρατικές χώρες αυτό το πράγμα; Το αντιλαμβάνεστε ή όχι; Ή σας φαίνεται και αυτό κανονικό; Διότι θα μας τρελάνετε τελείως εδώ.

Έρχεται ένας υπουργός και συνομιλεί 12 φορές με έναν ισοβίτη. Η διάκριση των εξουσιών, κ. Τσίπρα, ακριβώς αυτό το νόημα έχει. Δεν γίνεται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει σε μια ανοιχτή δικαστική έρευνα. Όποιες και αν είναι, όσο αγαθές – να το δεχθώ και αυτό – και αν είναι οι προθέσεις αυτού που εμπλέκεται. Αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες».

Επιμένοντας να εκμαιεύσει μια απάντηση του πρωθυπουργού στο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή, συνέχισε: «Ο κ. Καμμένος μέσα σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση μάς ζήτησε να προχωρήσουμε στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Δεν χρειάζεται να πάμε μέχρι εκεί. Συμφωνείτε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το ζήτημα αυτό; Κύριε Καμμένε, άκουσα πράγματα τα οποία μου προκάλεσαν εντύπωση. Άκουσα πράγματα τα οποία είναι περίπου ανατριχιαστικά. Άκουσα, π.χ., ότι ο κ. Καμμένος έχει στην κατοχή του, αλλά δεν τις καταθέτει στη Βουλή ή στη Δικαιοσύνη, υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες εμπλέκονται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το ‘πα καλά; Εάν, λοιπόν, κ. Τσίπρα, αισθάνεστε τόσο σίγουρος γ’ αυτήν την υπόθεση, θεωρείτε λογική την εμπλοκή ενός θπουργού σας σε μια τόσο προβληματική υπόθεση; Ιδού η Ρόδος. Ελάτε να φτιάξουμε μια Εξεταστική Επιτροπή, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση».

Όταν ο Μαρινάκης πήγαινε στο Μαξίμου

Και αφού επεσήμανε, απαντώντας στον υπουργό Άμυνας, ότι η θέση του είναι πως «η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα αποφασίσει ποιος είναι αθώος και ποιος είναι ένοχος», ο πρόεδρος της ΝΔ συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ, όμως, να μην επισημάνω ότι η υπόθεση αυτή του Noor 1 είναι μια υπόθεση η οποία είναι γνωστή στο πανελλήνιο από το 2014. Πολλά ακούγονται. Και πολλές φήμες κυκλοφορούν και στον χώρο του διαδικτύου. Δεν σας προβλημάτισε αυτή η υπόθεση, κ. Καμμένο, όταν ο κ. Μαρινάκης κατάφερε και έγινε υπερθεματιστής και πήρε μια τηλεοπτική άδεια; Γιατί ξαφνικά προέκυψε ζήτημα με τον κ. Μαρινάκη μετά την υπόθεση του Δ.Ο.Λ.; Εάν πράγματι υπήρχε τέτοιο ζήτημα, θα έπρεπε τα καμπανάκια να τα είχατε βαρέσει πιο νωρίς.

Και εν πάση περιπτώσει, ο κ. Τσίπρας εξ όσων γνωρίζω συναντούσε τον κ. Μαρινάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ή αν δεν τον συναντούσε ο κ. Τσίπρας, τον συναντούσε ο κ. Παππάς, γιατί εγώ δεν τον έχω συναντήσει. Ο κ. Τσίπρας τον συναντούσε. Λοιπόν, από κει και πέρα, εάν υπήρχαν ζητήματα, πως νομιμοποιείται αυτή η συνάντηση;

Ελάτε, λοιπόν, αφού είστε τόσο πρόθυμοι να συμφωνήσουμε, κ. Τσίπρα, σε μια Εξεταστική, να ανοίξουν και οι λογαριασμοί των τηλεφώνων, να δούμε ποιος μιλούσε με ποιους και να δούμε εάν πραγματικά υπήρχε πολιτική παρέμβαση και αν μπορεί η Εξεταστική Επιτροπή πράγματι να συνεισφέρει κάτι σε μια υπόθεση άκρως προβληματική. Ναι, δεν είναι απλή υπόθεση. Συμφωνώ, κ. Καμμένε. Δύο τόνοι ηρωίνη.

Καθόλου απλή υπόθεση. Δεν είναι ούτε συνηθισμένη. Αν, λοιπόν, μπορεί να συνεισφέρει κάτι σε αυτήν την υπόθεση, εδώ είμαστε να συμφωνήσουμε όλοι. Ελάτε, λοιπόν, κ. Τσίπρα. Αποδεχθείτε την πρότασή μου».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση