HomeHL-9Υπερθέαμα στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού στην Κρήτη

Υπερθέαμα στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού στην Κρήτη

Φαντασμαγορική αυλαία στο Agios Nikolaos Cliff diving 2017

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τους αθλητές και τις αθλήτριες να χορεύουν συρτάκι από τον βατήρα και να κάνουν βουτιές από τα 20 μέτρα, πάνω από τα βράχια της λίμνης, έπεσε η αυλαία του «Agios Nikolaos Cliff diving 2017» το βράδυ της Κυριακής, στη λίμνη του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Χιλιάδες κόσμου από όλη την Κρήτη, ντόπιοι και φιλοξενούμενοι επισκέπτες, απόλαυσαν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού στο νησί, απλωμένοι στο φυσικό αμφιθέατρο της λίμνης Βουλισμένης.

Στην διάρκεια των αγώνων και ειδικά στον τελικό, υπήρξαν βουτιές στο μέγιστο βαθμό δυσκολίας, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ευρηματικά χάπενιγκ κι ένα χολιγουντιανό σόου κατά την τελετή λήξης που παρέπεμπε σε αθλητικά γεγονότα με παγκόσμιο βεληνεκές. Ειδικά η τελετή λήξης χαρακτηρίστηκε από ένα φαντασμαγορικό θέαμα στα πρότυπα μεγάλων διεθνών γεγονότων.

https://www.youtube.com/watch?v=gD9UUL-RsQw

Στο αγωνιστικό κομμάτι, τόσο στα προκριματικά του Σαββάτου όσο και στα τελικά της Κυριακής, το θέαμα που προσέφεραν οι καταδύτες ήταν εντυπωσιακό και οι αγώνες χαρακτηρίστηκαν από την υψηλή ένταση των προσπαθειών και τον ανταγωνισμό των αθλητών για την πρωτιά.

Εντυπωσιακό ήταν το κέφι των αθλητών και των αθλητριών σε όλη την διάρκεια της διοργάνωσης, η επαφή τους με τον κόσμο στην μικτή ζώνη και οι εκπλήξεις που επιφύλασσαν στο κλείσιμο των εκδηλώσεων, όπως οι νυκτερινές βουτιές από τα 20 μέτρα υπό τους ήχους της ελληνικής μουσικής.

Στόχος να γίνει θεσμός

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ) η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καταδύσεων από Υψηλά σημεία (WHDF) και η Περιφέρεια Κρήτης, ήταν οι διοργανωτές στο γεγονός που έδειξε πως η Κρήτη όχι μόνο μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη των καταδύσεων από υψηλά σημεία, αλλά μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Αυτή άλλωστε ήταν η υπόσχεση που έδωσαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας το καλό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στους δυο αυτοδιοικητικούς φορείς και τον στόχο να στηρίξουν την διοργάνωση ώστε να συνεχιστεί, να μεγαλώνει συνεχώς και να καταστεί κορυφαίος θεσμός για την Κρήτη και την χώρα, στηρίζοντας τον αθλητικό τουρισμό. Στόχος που υποστηρίζεται ενεργά από την παρουσία και τον καθοριστικό ρόλο των εθελοντικών ομάδων που μετείχαν στη διοργάνωση, αποδεικνύοντας πως διαθέτουν πολύτιμη τεχνογνωσία και κορυφαίο επαγγελματισμό.

Ο βραβευμένος ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης, ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής των εκδηλώσεων και σε συνεργασία με τον ιδιαίτερα έμπειρο στο χώρο του υγρού στίβου Νίκο Αντωνογιαννάκη, εκφωνητή των αγώνων κολύμβησης στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας (2004), ξενάγησαν το κοινό στον μαγικό κόσμο των καταδύσεων από βράχια.

Αγωνιστική ένταση και ανατροπές

Κατά το διήμερο των αγώνων η μάχη για την κορυφή στους άνδρες υπήρξε σκληρή, το κοινό έχοντας πάρει θέσεις σε κάθε δυνατό σημείο, υπήρξε ενθουσιώδες και ένθερμο και ενίσχυσε την βούληση των αθλητών για εντυπωσιακές καταδύσεις. Άλλωστε οι φετινές βουτιές από τα βράχια της λίμνης εκτός από χαρακτήρα επίδειξης είχαν και αγωνιστικό ενδιαφέρον αφού οι αγώνες ήταν ενταγμένοι στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας καταδύσεων από Υψηλά Σημεία (WHDF).

Οι ανατροπές ήταν πραγματικά εντυπωσιακές και το βάθρο κρίθηκε κυριολεκτικά στην τελευταία βουτιά.

Ενώ την πρώτη μέρα, στην κορυφή βρισκόταν ο Ελβετός Andreas Hulliger με βαθμολογία 202.600, στη δεύτερη ο Πολωνός Kris Kolanus με 198.250 και στην τρίτη ο Βρετανός Owen Weymouth με 196.000, ο νικητής κρίθηκε στην τελική βουτιά.

Εκεί όπου με το μέγιστο βαθμό δυσκολίας στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου στάθηκε η έκπληξη της διοργάνωσης, ο 18χρονος Βρετανός, Owen Weymouth, συγκεντρώνοντας 418,5 βαθμούς. Ήταν δε τόσο καλή η παρουσία που δυσκολεύτηκε και ο ίδιος να πιστέψει πως κατάφερε να γίνει ο νεότερος που κατακτά την κορυφή, δηλώνοντας ενθουσιασμένος και ευχαριστώντας το κοινό για την στήριξη.

Στην δεύτερη θέση – από την τέταρτη που είχε το Σάββατο – σκαρφάλωσε τελικά ο 19χρονος Jan Wermelinger από την Ελβετία με 405,95 βαθμούς, ενώ ο Πολωνός Kris Kolanus με 403,350 βαθμούς κέρδισε τελικά την τρίτη θέση.

Στις γυναίκες η 19χρονη Ουκρανή Antonina Vyshyvanova με βαθμολογία 186.000 βρέθηκε στο ξεκίνημα των αγώνων στην πρώτη θέση και την ακολουθούσε η Αμερικανίδα Eleanor Smart με 168.450 ενώ η Αυστραλή Helena Merten με 141.350 ήταν στην τρίτη.

Την πρωτιά πανηγύρισε τελικά η 21χρονη Αμερικανίδα μετά από ένα εξαιρετικά αμφίρροπο αγώνα με 380,800 βαθμούς όπου η Eleanor Smart αποδείχτηκε καλύτερη κερδίζοντας καθαρά την Βισιβάνοβα που έμεινε στο δεύτερο σκαλί με 359,550 ενώ η 33χρονη Anna Bader από την Γερμανία με 340,550 βαθμούς πήρε την τρίτη θέση.

Όλοι οι αθλητές στο τέλος των αγώνων την Κυριακή βραβευτήκαν για την συμμετοχή τους στους αγώνες.

Κριτική Επιτροπή

Να σημειωθεί πως τους αθλητές βαθμολόγησε πενταμελής κριτική επιτροπή της διοργάνωσης, αποτελούμενη από τους  διακεκριμένους διεθνείς κριτές, Ελβετούς Guido Vassalli και Sergio Rizzi, οι οποίοι έχουν διατελέσει επί σειρά ετών στη θέση αυτή και έχουν υπάρξει αθλητές των καταδύσεων και εθνικοί προπονητές του cliff diving, τον Ουκρανό Oleg Vyshyvanov, ευρωπαίο πρωταθλητή του αθλήματος το 2008 και κριτή τα τελευταία χρόνια, τον Έλληνα ομοσπονδιακό προπονητή καταδύσεων και διεθνή κριτή από το 2002, Νίκο Τουλούδη και το χρυσό ολυμπιονίκη (2004) στη συγχρονισμένη κατάδυση Νίκο Συρανίδη.

Η Επιτροπή βαθμολόγησε με άριστα το «10» ενώ υπήρξε υποδιαίρεση μισού βαθμού (π.χ. 6,5 – 7,5 – 8,5). Οι συνολικοί βαθμοί πολλαπλασιάστηκαν κάθε φορά με βάση τον συντελεστή δυσκολίας για να προκύψει η βαθμολόγηση κάθε προσπάθειας και η τελική κατάταξη στη βαθμολογία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση