HomeΕΛΛΑΔΑΠυρά Φίλη κατά Χουλιαράκη: Αν ήξερε για το χρέος, γιατί δεν το έλεγε;

Πυρά Φίλη κατά Χουλιαράκη: Αν ήξερε για το χρέος, γιατί δεν το έλεγε;

Για το «όλοι ξέραμε πως δεν θα είχαμε τώρα μέτρα για χρέος και QE»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυρά εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης κατά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και τις δηλώσεις του για το χρέος.

Στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο κύριος Χουλιαράκης παραδέχθηκε: «Ολοι ξέραμε πως δεν θα είχαμε τώρα μέτρα για χρέος και QE». Ο κύριος Φίλης, μιλώντας σήμερα Δευτέρα στον Real fm, απάντησε: «Ο κ. Χουλιαράκης γιατί δεν τα έλεγε, αφού τα ήξερε; Ως υπεύθυνος των Οικονομικών το ήξερε; Μου κάνει εντύπωση. Εγώ δεν το ήξερα. Πιστεύω όσα συλλογικά εκπονεί και λέει η κυβέρνηση. Αλλά, επειδή πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό κάποια στιγμή, το πιθανότερο είναι να είχαμε θέσει στόχους που ήταν υπεράνω του συσχετισμού δύναμης».

Ερωτηθείς μήπως συνολικά η κυβέρνηση είχε λάθος στρατηγική και έπρεπε εξ αρχής να θέσει ως προτεραιότητα την έξοδο στις αγορές και την ανάπτυξη και όχι τη ρύθμιση του χρέους, ο ίδιος είπε: «Είναι ερωτήματα που θα τα απαντήσουμε συλλογικά ως κόμμα, ως κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι δεν πήραμε υπόψιν τον συσχετισμό δύναμης που υπήρχε στην Ευρώπη, με τους δανειστές, ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήταν χρονιά εκλογών».

O πρώην υπουργός διαφώνησε ανοιχτά με την τοποθέτηση Χουλιαράκη – Παπαδημητρίου ότι η κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει την ιδιοκτησία του προγράμματος, λέγοντας: «Μας ψήφισε ο ελληνικός λαός, με βάση ένα πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2015, σκληρό πρόγραμμα λόγω της συμφωνίας του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, λέγαμε ότι αυτό δεν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν το υιοθετούμε», για να συμπληρώσει: «Δεν θα αμφισβητήσω το δικαίωμα σε κάποιον να λέει την προσωπική του άποψη. Αλλά, η συλλογική θέση της κυβέρνησης είναι αυτή με την οποία εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015».

Στην επισήμανση ότι πολλοί του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης ανέφερε: «Δεν είμαι αρχηγός αντιπολίτευσης, ούτε αρχηγός ομάδας, είμαι ένα μέλος της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος» και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου δίνεται η δυνατότητα από το πλαίσιο δημοκρατίας, το οποίο υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, να εκφράζω την άποψή μου».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση