HomeHL-GreeceΤο «τρένο» της νέας κεντροαριστεράς σφύριξε: 2500 σύνεδροι ενέκριναν χρονοδιάγραμμα και νέο σύμβολο

Το «τρένο» της νέας κεντροαριστεράς σφύριξε: 2500 σύνεδροι ενέκριναν χρονοδιάγραμμα και νέο σύμβολο

Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκινώντας από το τελευταίο, το ποιοι θα διεκδικήσουν την εκλογή από τη βάση τον Οκτώβριο, η μόνη σίγουρη αυτή την ώρα είναι η Φώφη Γεννηματά η οποία βγήκε ενισχυμένη από το συνέδριο και έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το παζλ των προσώπων…

Το πρώτο κρίσιμο ερώτημα είναι θα συμμετάσχει το Ποτάμι, οπότε θα πρέπει να αναμένεται και υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη. Σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι των υποψηφιοτήτων θα ανοίξει και με άλλους αρχηγούς, όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ και ο Απόστολος Πόντας από την ΕΔΕΜ.

Το δεύτερο ερώτημα, που ήταν διάχυτο στην αίθουσα του συνεδρίου, είναι τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ. Η απάντηση των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη για το αν θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός, η εκτίμησή τους για την ακρίβεια, είναι «μάλλον όχι». Δεν αποκλείουν όμως κάποιο άλλο στέλεχος από το ΚΙΔΗΣΟ, όπως ο Δημήτρης Ρέππας και ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Από εκεί και πέρα, πλησιάζει η… ώρα αποφάσεων για μια σειρά στελεχών όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Μανιάτης κα.

Το χρονοδιάγραμμα και η μορφή του νέου φορέα…

Η πρόταση της κυρίας Γεννηματά εκλογή αρχηγού τον Οκτώβριο και συνέδριο τον Δεκέμβριο έγινε δεκτή από τον Γιώργο Παπανδρέου του ΚΙΔΗΣΟ και τον Απόστολο Πόντα της ΕΔΕΜ ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρότεινε διπλή κάλπη για αρχηγό και την μορφή του νέου φορέα. Θέση με την οποία συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τη διαφωνία τους εξέφρασαν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, και η Εύα Καϊλή.

Διπλή κάλπη για αρχηγό και κόμμα πρότεινε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Το ερώτημα είναι αν ο νέος φορέας θα είναι ενιαίο κόμμα με νέο αρχηγό ή το κόμμα των κομμάτων με τον πρόεδρο των προέδρων;

Το ιδεολογικό στίγμα...

Στους μήνες που έρχεται ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι το ιδεολογικό στίγμα. Πολλοί σύνεδροι πρόσεξαν το μπροστά και αριστερά, που διακήρυξε ο Παύλος Χρηστίδης, που μόνο τυχαία δε μπορεί να πει κανείς ότι επιλέχθηκε από το προεδρείο να κλείσει τον κύκλο των ομιλιών.

Το Σάββατο ο Νίκος Μπίστης είχε πει ότι αν η συζήτηση είναι για κέντρο χωρίς αριστερά δεν τον αφορά. Είναι προφανές ότι στο εσωτερικό της συμπαράταξης υπάρχουν δύο γραμμές όχι μόνο για τις κυβερνητικές συνεργασίες, αλλά και για τις πολιτικές θέσεις.

Ομιλίες…

Εμφανώς ικανοποιημένη από την εξέλιξη και την απήχηση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Φώφη Γεννηματά έκλεισε με την ομιλία της τις εργασίες, τονίζοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε.

Ο χρόνος μετρά θετικά, είπε χαρακτηριστικά. «Ενότητα, ανανέωση και διεύρυνση. Αλλάζουμε και προχωράμε. Για να αλλάξουμε την Ελλάδα» προσέθεσε και επισήμανε ότι «η συμμετοχή και όχι η παραίτηση είναι το σύνθημά μας».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους συνέδρους «να προχωρήσουμε μαζί στην επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης, που θα εκφράσει όλους τους πολίτες». Η κυρία Γεννηματά έδωσε έμφαση στον αυτόνομο ρόλο της ΔΗΣΥ απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τόνισε ότι η ΔΗΣΥ είναι η πραγματική αντιπολίτευση στη χώρα.

«Διαφάνεια για τους πάντες και παντού» ήταν το μήνυμά της και σε ό,τι αφορά παλαιές κατηγορίες για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις μελλοντικές, για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν υπάρχει χώρος για μονοκομματικές κυβερνήσεις…

Είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε μία κυβερνητική λύση που υιοθετεί τη δική μας πολιτική, διακήρυξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προσέθεσε. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για μονοκομματικές κυβερνήσεις, ούτε για ακινησία, γιατί οδηγεί προοδευτικούς πολίτες στη ΝΔ, προειδοποίησε.

«Τιμώ το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη που έδωσαν τη μάχη για τη χώρα» συνέχισε στο σκεπτικό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και έκανε ξεχωριστική αναφορά στο εγχείρημα της Ελιάς. «Είναι σημαντικό ο χώρος να δίνει εικόνα ενότητας αλλά όσοι επιστρέφουν πρέπει να αναλάβουν ευθύνη για το παρελθόν έστω και για τα οικονομικά» υπογράμμισε αφήνοντας αιχμές για τους σχεδιασμούς του Γιώργου Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΟ, για το οποίο είπε ότι διατηρεί την πολιτική του αυτονομία.

Σκανδαλίδης: Νέο πρότυπο συλλογικής ηγεσίας…

Διαθέτουμε μόνο ένα δρόμο: Ένα σύγχρονο, θεσμικό , δημοκρατικό κόμμα που μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα συλλογική συνείδηση από τα κάτω.

Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει απαρέγκλιτα δυο επιταγές.

1.νέο πρότυπο συλλογικής ηγεσίας που παραμερίζει τους αρχηγισμούς, τις νοοτροπίες ιδιοκτησίας, τους προσωπικούς μηχανισμούς.

2.ένα θεσμικό υποκείμενο με αρχές, αξίες, αλλά και κανόνες λειτουργίας που συνδιαμορφώνει την εναλλακτική πρόταση και εμπνέει ένα πραγματικό μαζικό κίνημα ενεργών πολιτών

3. Μια τέτοια διαδικασία οφείλουμε να οργανώσουμε γνωρίζοντας ότι όταν μιλάμε για αναγέννηση κατά κυριολεξία σημαίνει θάνατος και γέννηση ταυτόχρονα

Νίκος Ανδρουλάκης: Να μην βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο…

«Διαφωνώ κάθετα η εκλογή στη βάση να προηγηθεί των τριών βημάτων. Ας μη βάλουμε ξανά το κάρο μπροστά από το άλογο. Δε χρειαζόμαστε έναν ακόμη αρχηγό. Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα» είπε χαρακτηριστικά. «Η προσπάθεια που ξεκινάμε δε μπορεί να είναι σωσίβιο διάσωσης του παλαιού συστήματος. Εύχομαι να πάρουμε τη σωστή απόφαση» κατέληξε.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Να αποφασίσουν οι πολίτες για τη μορφή του νέου φορέα…

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να γίνει ένα ενιαίο κόμμα. Η πρωτοβουλία της Προέδρου να φέρει πιο κοντά τις διαδικασίες είναι ένα θετικό βήμα. Για την αυτονομία, για τη μορφή του νέου φορέα να αποφασίσουμε όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι όσοι συμμετάσχουν στην εκλογή Προέδρου από τη βάση. Αλλά και ότι το νέο Ιδρυτικό Συνέδριο θα είναι χωρίς ποσοστώσεις – με εκλογή όλων από τη βάση, από τους πολίτες.

Ανδρέας Λοβέρδος: «Συμφωνώ και θα στηρίξω τον χάρτη της Φώφης Γεννηματά για τη νέα κεντροαριστερά»…

Οι πολίτες δεν περιμένουν σήμερα αποφάσεις για τα εσωκομματικά μας. Όχι λοιπόν στις συζητήσεις για εκλογή αρχηγού κοκ. Γι αυτό υπάρχει οδικός χάρτης. Έδωσε χθες η Γεννηματά το χρονοδιάγραμμα. Εδώ ήλθαμε σήμερα για τη συλλογική απάντηση σε αυτό που χρειάζεται η χώρα για την επόμενη ημέρα. Δεν χρειαζόμαστε γενικόλογες αναφορές.

Είμαστε το σοβαρότερο κόμμα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι και υπεύθυνοι για να δώσουμε στο κόμμα μας τη θέση που του αξίζει.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Άνοιγμα στην κοινωνία…

«Άνοιγμα» στην κοινωνία, αλλά και συγκεκριμένο πολιτικό λόγο, «για να πάει η κοινωνία μπροστά», ζήτησε ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στέφανος Ξεκαλάκης: Νέο κόμμα ή συμπαράταξη αρχηγών;

Θέλουμε ένα κόμμα με συλλογική λειτουργία ή μια συμπαράταξη αρχηγών, έθεσε το ερώτημα. Ανάκαμψη με ανανέωση δεν υπάρχει πουθενά, τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Εκτός κι αν κάποιοι αρκούνται απλά σε μια μικρή βελτίωση, προσέθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε τη θέση ότι «ερμαφρόδιτα σχήματα όπως η σημερινή συμπαράταξη δεν έχουν προοπτική». Ο κ. Ξεκαλάκης πρότεινε πρώτα να δημιουργηθεί η νέα παράταξη και στη συνέχεια να εκλεγεί ο αρχηγός. Κάθε άλλη επιλογή θα εξυπηρετεί απλά προσωπικές στρατηγικές, κατέληξε.

Εύα Καϊλή: Δεν θέλουμε τον πρόεδρο των προέδρων, αλλά της βάσης…

Πρέπει νέοι άνθρωποι να βγουν μπροστά,υποστήριξε, πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς βαρίδια. Οι παλαιότεροι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, προσέθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε περιορισμούς στις θητείες ώστε να υπάρχει ισότητα στη δυνατότητα της κάθε γενιάς να συμμετέχει.

Στη νέα παράταξη η λήψη αποφάσεων πρέπει να γίνεται δημοκρατικά και όχι μόνο από την ηγεσία, συνέχισε, κινούμενοι σε τόνους διαφοροποίησης από την εισήγηση της Φώφης Γεννηματά. Χρειαζόμαστε ενότητα και καθαρές σχέσεις, δήλωσε και εξέφρασε τη συμφωνία της με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν θέλουμε τον πρόεδρο των προέδρων, αλλά της βάσης, κατέληξε.

Μανόλης Όθωνας: Απάντηση στις συνεργασίες…

Ο διευθυντής της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε την πολιτική συνεργασιών, απευθυνόμενος σε όσους αγωνιούν για τη στάση του κόμματος μετά τις εκλογές:

1ον. Να μην έχουν καμία αγωνία. Αν μας δώσει εντολή ο λαός να είμαστε μέρος της λύσης θα το πράξουμε. Γιατί εμείς είμαστε και παραμένουμε δύναμη πολιτικής ευθύνης και πολιτικής σταθερότητας.

2ον. Οι κυβερνήσεις δεν είναι για εμάς ούτε αυτοσκοπός ούτε μέσον εξυπηρέτησης

προσωπικών φιλοδοξιών νομής και διανομής υπουργικών ή άλλων αξιωμάτων. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση έχει νόημα μόνο αν μπορεί να δώσει βιώσιμη Λύση για τη χώρα και σύγχρονες προοδευτικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών».

Τόνια Αντωνίου: Εκλογή αρχηγού από τη βάση, για τη μορφή του νέου φορέα θα αποφασίσουν τα κόμματα…

Δεν είμαστε άμορφο κέντρο, είμαστε πατριωτική προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη. Επιδιώκουμε όχι την εκλογική , αλλά τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Από το τρένο δε μπορούμε να αφήσουμε να αποκοπούν βαγόνια στη νέα μας πορεία.

Τάσος Γιαννίτσης: Προσοχή στους νέους…

Η όποια πρωτοβουλία ανασύνθεσης της πολιτικής πρέπει να έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τους νέους ανθρώπους, που πληρώνουν με επώδυνο τρόπο το τίμημα των δικών μας άπληστων και ανεύθυνων επιλογών. Οι νέοι σήμερα έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης στην ίδια τους τη χώρα. Έτσι φεύγουν κατά δεκάδες χιλιάδες. Με ηθικά επιχειρήματα περί χώρας και πατριωτισμού τους καλούμε να επωμιστούν τα απίστευτα φορολογικά, εισοδηματικά και ασφαλιστικά βάρη που δημιουργήσαμε, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τη σύνταξη της γιαγιάς. Εμείς οι ίδιοι, βέβαια, ως εθνική συλλογικότητα, δεν δείξαμε καμιά ηθική αναστολή όταν κάναμε τόσα για να φτάσουμε στη σημερινή πραγματικότητα. Αναρίθμητες φορές δοξάσαμε τους νέους, αλλά από την πολλή δόξα σβήσαμε το μέλλον τους.

Ραγκούσης: Ήρθε η ώρα για τον νέο ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς

Πριν ανέβει στο βήμα είχε φροντίσει να μπει στην αίθουσα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Και ο Γιάννης Ραγκούσης τις απέδωσε τα εύσημα, λέγοντας ότι αποφάσισε να συμμετάσχει με την ομιλία της στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Στο πλαίσιοα αυτό, τόνισε πως έχει έρθει η… ώρα αποφάσεων για τη δημιουργία του νέου και ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς.

«Πρέπει να αλλάξουμε γιατί κάναμε πολλά λάθη, οφείλουμε να αναμετρηθούμε με τον κρατισμό και τον κυβερνητισμό» προσέθεσε. Συνεργασία δε σημαίνει συγκυβέρνηση, σημείωσε.

Η επερχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι στρατηγική, συνέχισε, και επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ηττηθεί και από τη ΝΔ αλλά και από την προοδευτική παράταξη που θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές. Για να ηττηθεί ο παλαιοκομματικός δικομματισμός ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ απαιτείται ένα τέλος στην ωραιοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το μέλλον μας δε μπορεί να είναι ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, είπε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Μανιάτης: Διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών Τσίπρα- Βαρουφάκη το α’ εξάμηνο του 2015

Διεκδικούμε τη 2η θέση στις επόμενες εκλογές, τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης και παρουσίασε τέσσερις στόχους:

1. Για την κατάργηση του Υπερταμείου Αποικιοκρατίας. Αρνούμαστε την οικονομική υποδούλωση της χώρας. Μόνοι μας θα διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία.

2. Για την ακύρωση των πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας μεσαίων κ χαμηλών εισοδημάτων.

3. Για τη διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών Τσίπρα κ Βαρουφάκη το α’ εξάμηνο του 2015, που οδήγησαν στα Capital Controls και την οικονομική ζημιά των 100δις € σε βάρος των πολιτών κ της χώρας.

4. Για αρνητική ψήφο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οποιουδήποτε συμμετείχε στην κυβέρνηση 2004-2009 της Ν.Δ., που χρεωκόπησε τη χώρα.

«Για να δεσμευθούμε όλοι ότι θα κάνουμε πράξη τη Ριζοσπαστική Αλλαγή, τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, το σύγχρονο Προοδευτικό Ευρωπαϊκό κι Εθνικό Πατριωτισμό» κατέληξε στο σκεπτικό του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση