HomeHL-WorldΟ Μοσκοβισί θέλει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν

Ο Μοσκοβισί θέλει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν

«Δεν θέλω να κάνω εκστρατεία απλά για να την κάνω, αλλά με τη φιλοδοξία να νικήσω»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι θα τον «ενδιέφερε» το ενδεχόμενο να διαδεχθεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν προτίθεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2019.

«Η υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει», είπε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα θέσει «όρους»: «Δεν θέλω να κάνω εκστρατεία απλά για να την κάνω, αλλά με τη φιλοδοξία να νικήσω», εξήγησε ο 59χρονος επίτροπος, ο οποίος υπογράμμισε την «εμπειρία» του, τόσο στην Κομισιόν, όσο και στη γαλλική κυβέρνηση (χρημάτισε τόσο υπουργός Οικονομικών, όσο και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

«Διαθέτω την απαραίτητη εμπειρία (…) τα προσόντα για (να θέσω) υποψηφιότητα», επέμεινε ο Γάλλος, σημειώνοντας ότι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι «η μοναδική πιθανότητα» που εξετάζει: «θα μπορούσα να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό», είπε στη Βελτ, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Της λείπουν η αποφασιστικότητα, μια σαφής κατεύθυνση, ιδέες. Το ερώτημα είναι: μπορούμε να την ανασυστήσουμε σε δύο χρόνια;» διερωτήθηκε ο Μοσκοβισί, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, το οποίο υπέστη πρόσφατα βαριές ήττες στις προεδρικές και στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, 62 ετών, γνωστοποίησε τον Φεβρουάριο σε δηλώσεις του στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία το 2019, χρονιά ευρωεκλογών.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2014, αξίωμα στο οποίο διορίστηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, επιλογή που επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προηγουμένως, ο Γιούνκερ ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του Eurogroup, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση