HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜε επιτυχία η ημερίδα για τις περιοχές Natura 2000

Με επιτυχία η ημερίδα για τις περιοχές Natura 2000

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία διεξήχθη ημερίδα του έργου “LIFE Natura2000Value Crete” το Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017, στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου, Κόλπος Δερματά, Ηράκλειο). Η ημερίδα οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΠΚ-ΜΦΙΚ). Αποτέλεσε τη δέκατη τρίτη κατά σειρά, από τις συνολικά 24 ημερίδες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των επικοινωνιακών δράσεων του έργου.

Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Περιοχές NATURA 2000: Σύμμαχος ή εχθρός της κοινωνικής ευημερίας;» και είχε ως στόχο την ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, το νομικό πλαίσιο που τις διέπει αλλά και τον βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών με αυτό, τα κοινωνικο – οικονομικά οφέλη που λαμβάνουν οι ανθρώπινες κοινωνίες από την άγρια ζωή και τη φύση, τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα καθώς και ένα παράδειγμα σύνδεσης της φύσης με τον τουρισμό μέσω της χρήσης παραδοσιακών προϊόντων στη διατροφή που προσφέρουν τουριστικά καταλύματα. Η τελευταία θεματική ενότητα της ημερίδας εστιάστηκε στην πολύχρονη σχέση της φύσης και της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, των διάφορων εκφάνσεων του πολιτισμού και της κουλτούρας στην Κρήτη (μουσική, χορός, παραδοσιακές ενδυμασίες, οργανοποιεία). Η ομιλία για τα ψυχολογικά οφέλη που λαμβάνουμε από τη φύση συνοδεύτηκε από την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από ολόκληρη την Κρήτη, μέλη από το παραδοσιακό εργαστήρι Ηρακλείου παρουσίασαν τοπικές φορεσιές από διάφορα μέρη του νησιού, ενώ η ημερίδα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα «θερμή» συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση και προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του έργου. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη και τα οφέλη του στις ανθρώπινες κοινωνίες, τα ορεινά, παράκτια και αγροτικά οικοσυστήματα του Δικτύου στην Κρήτη, τις ευκαιρίες εργασίας με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της οικολογικής αξίας των οικοσυστημάτων και των αγαθών που προσφέρουν. Κατά τη διάρκεια της ανοικτής εκδήλωσης, επιστήμονες σχολίασαν το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ και απάντησαν σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Η ημερίδα διήρκησε 6 ώρες και συμμετείχαν 60 άτομα. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας και μετά το πέρας αυτής, οι ομιλητές ήταν στη διάθεση του κοινού για οποιαδήποτε διευκρίνηση και ερώτηση. Οι συμμετέχοντες κατά την προσέλευσή τους προμηθεύτηκαν με φάκελο που περιείχε το πρόγραμμα της ημερίδας, ενημερωτικό φυλλάδιο του έργου και τους νέους οδηγούς για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των αγροτικών, ορεινών και παράκτιων περιοχών. Διαθέσιμο για το κοινό ήταν και υλικό από προγράμματα του ΜΦΙΚ που υλοποιούνται αυτή την περίοδο ή έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση