HomeΚΟΣΜΟΣΗ Ευρώπη αποτίει φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ

Η Ευρώπη αποτίει φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ

Η ιδέα της τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήκει στον Γιούνκερ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτίει σήμερα, Σάββατο, φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ο οποίος πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών, με μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, πριν τον ενταφιασμό του στη Γερμανία.

Περισσέρες από 40 αντιπροσωπείες αναμένονται στο Στρασβούργο, με τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες να είναι παρόντες. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της.

Από την πλευρά των ΗΠΑ παρών θα είναι ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και από τη Ρωσία ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Επίσης αναμένονται ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο.

Η τελετή θα διαρκέσει δύο ώρες από τις 11:00 ως τις 13:00 (τοπική ώρα, 12:00 με 14:00 ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια η σορός του Κολ θα μεταφερθεί στο Σπάιερ της Γερμανίας όπου θα ενταφιαστεί. Η οικογένεια του πρώην καγκελαρίου αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσημη κρατική κηδεία.

Η ιδέα της τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι ο μοναδικός εν ενεργεία ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει συνεργαστεί με τον Κολ. Ο καγκελάριος είχε συμπαθήσει τον νεαρό πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τότε 41 ετών, στον οποίο είχε δώσει το παρωνύμιο «ο μικρός».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση