HomeHL-9Σε τροπικό κλίμα… “ζει” η Κρήτη τα τελευταία 24ωρα

Σε τροπικό κλίμα… “ζει” η Κρήτη τα τελευταία 24ωρα

Πότε θα πάρουμε “ανάσα” δροσιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κλίμα… τροπικό “ζει” τα τελευταία εικοσιτετράωρα ολόκληρη η Κρήτη, καθώς οι θερμοκρασίες που καταγράφονται κατά τόπους είναι οι υψηλότερες τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, με τους Κρητικούς πραγματικά να δυσανασχετούν μια και δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιες καιρικές συνθήκες.

Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων το προηγούμενο διάστημα, που έκαναν λόγο για ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, φτάνοντας σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου, φαίνεται ότι αυτή τη φορά έπεσαν μέσα, μια και από την Πέμπτη ολόκληρη η χώρα…θυμίζει “καμίνι”.

Από αυτή την εισβολή θερμών αέριων μαζών δε γλίτωσε ούτε η Κρήτη, η οποία θα εξακολουθεί να πλήττεται από τον καύσωνα μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα.

Ενδεικτικές της κατάστασης, που επικρατεί στο νησί, είναι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την Παρασκευή, οπότε το θερμόμετρο σε αρκετά χωριά της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου έδειξε τους 39 βαθμούς Κελσίου, στο Ρέθυμνο τους 41 βαθμούς Κελσίου, στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων τους 40 βαθμούς, ενώ στην περιοχή της Μεσσαράς “σκαρφάλωσε” στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Οι Κρητικοί επιστράτευσαν ανεμιστήρες, κλιματιστικά, βεντάλιες, με τους τυχερότερους όμως, που μπορούσαν να το κάνουν, μία απόδραση στην κοντινότερη παραλία, προκειμένου να δροσιστούν.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, “ανάσα” δροσιάς αναμένεται να πάρουμε από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα αρχίσει σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Ηρακλείου λειτουργούν τις ημέρες αυτές από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, προκειμένου άτομα των ευπαθών ομάδων να αναζητήσουν μία “γωνιά” δροσιάς.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του δήμου προέβλεπε οι αίθουσες να παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 3.30 μετά το μεσημέρι, μετά από σχετικό δημοσίευμα του cretapost, τα δεδομένα άλλαξαν και το ωράριο…διευρύνθηκε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση