HomeHL-CultureΠλημμύρισε από μουσικές της Κρήτης το Ηρώδειο

Πλημμύρισε από μουσικές της Κρήτης το Ηρώδειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γέμισε από μουσικές και χορούς της Κρήτης το Ηρώδειο εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους που κατέκλυσαν τον χώρο σε μια μοναδική βραδιά-αφιέρωμα που οι συντελεστές και συμμετέχοντες στην σκηνή του Ρωμαϊκού ωδείου χειροκροτήθηκαν θερμά.

Περισσότεροι από εκατό επαγγελματίες και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές μετέφεραν στη σκηνή την ψυχή της Κρήτης, μέσα από τραγούδια που συνθέτουν το μουσικό πανόραμα του νησιού και συμπυκνώνουν συλλογική μνήμη και γνώση.

«Από την Κρήτη στο Ηρώδειο, μια μοναδική παράσταση-αφιέρωμα στον πλούτο και την ομορφιά της κρητικής μουσικής» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που έγινε μετά από επιλογή-πρόσκληση της διοίκησης του Ηρωδείου με την στήριξη του πολιτιστικού συλλόγου Γωνιών Μαλεβιζίου ενώ την επιμέλεια και συντονισμό του προγράμματος είχε ο εκπαιδευτικός Κώστας Παντερής.

Την Περιφέρεια Κρήτης στην εκδήλωση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης, η δε Περιφέρεια και η ΠΕ Ηρακλειου στηρίζει  τον πολιτιστικό σύλλογο Γωνιών σε πολιτιστικές δράσεις.

Η παράσταση στο Ηρώδειο περιελάμβανε σκοπούς και τραγούδια αντιπροσωπευτικά των μουσικών ιδιωμάτων ολόκληρου του νησιού: ριζίτικα, ταμπαχανιώτικα με μπουλγαρί, καντάδες με βιολί και μαντολίνο, ασκομαντούρες και θιαμπόλια από τον Ψηλορείτη, αλλά και γνωστά τραγούδια από την κληρονομιά των κορυφαίων της Κρητικής μουσικής.

Αναδείχτηκε ακόμη, η γυναικεία παρουσία στη μουσική παράδοση της Κρήτης, μέσα από νανουρίσματα, μαντινάδες της νύφης, αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο κ.ά.

Παρουσιάστηκαν  όλοι οι βασικοί χοροί του Κρητικού γλεντιού  που  χορεύονται ακόμη  στις μέρες μας αλλά και κάποιοι χοροί που έχουν στοιχεία  χορευτικού ιδιώματος και χορεύονταν  τοπικά με ιδιαίτερο τρόπο.

Λύρες και βιολιά από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι πλημμύρισαν  για μια βραδιά τη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου με μια μουσική που παραμένει ζωντανή και εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί.

Στην σημαντικότητα της εκδήλωσης αναφέρθηκε ο Κώστας Παντερής ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την συνδιοργάνωση αλλά και τους παραβρισκόμενους που γέμισαν το Ηρώδειο και χειροκρότησαν θερμά μουσικούς, χορευτές κ.α.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση