HomeΚΟΣΜΟΣΚυπριακό: Ο ΓΓ του ΟΗΕ παίρνει στα χέρια του τη διαπραγμάτευση

Κυπριακό: Ο ΓΓ του ΟΗΕ παίρνει στα χέρια του τη διαπραγμάτευση

Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας φτάνει σε λίγο ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να ηγηθεί τις διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η συνάντηση έχει καθοριστεί για τις 11:30 και ο κ. Γκουτέρες θα εμπλακεί και στα δύο τραπέζια των συνομιλιών. Σε αυτό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και σε αυτό για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Στις 9:00 το πρωί θα προηγηθεί συνάντηση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις 10:00 με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το μεσημέρι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα στους δύο ηγέτες και στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών ενώ στις 16:00 έχει προγραμματιστεί δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Στις 19:00 το απόγευμα ο κ. Γκουτέρες θα λάβει μέρος στη διαπραγμάτευση στο δεύτερο τραπέζι για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Χθες στο δεύτερο τραπέζι σημειώθηκε εμπλοκή καθώς ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θέλησε να συζητήσει τίποτα άλλο πλην των προνομίων για τους Τούρκους πολίτες. Υπήρξε έντονη αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες γίνονται για τη Κύπρο και όχι για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων της Τουρκίας.

Ο κ. Γκουτέρες θα έχει επίσης επαφές με τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και της ΕΕ.

Σήμερα αναμένεται να επιστρέψει στο Κραν Μοντανά και ο Άλαν Ντάνκαν, υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της Βρετανίας.

Την ώρα που ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παραθέτει γεύμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να παρακαθίσουν σε γεύμα και οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσοσγλου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση