HomeHL-GreeceΣτα πρόθυρα νευρικής κρίσης η κυβέρνηση από τα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης η κυβέρνηση από τα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα

Σπασμωδικές κινήσεις και ενέργειες χωρίς σωστή προετοιμασία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανώμαλα προσγειώθηκε η κυβέρνηση, στη δυσάρεστη κοινωνική πραγματικότητα, λίγες ημέρες μόνο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, που είχε, ψευδώς τελικά, δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με σειρά ανοιχτών κοινωνικών μετώπων και με πασιφανή την αδυναμία της να χειριστεί την κατάσταση.

Η συνεχιζόμενη απεργία στον τομέα της καθαριότητας και το τεράστιο, πολλαπλό πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά και το θέμα της ασφάλειας των πολιτών είναι μόνο δύο από αυτά τα μέτωπα – τα πιο ζέοντα αυτή την περίοδο.

Σε συνδυασμό δε με τη φορολογική λαίλαπα που αποκαλύπτεται αυτές τις μέρες, αφού αρχίζουν να φτάνουν μαζί με τα εκκαθαριστικά, τα επώδυνα μπιλιετάκια στους φορολογούμενους το κοινωνικό κλίμα επιβαρύνεται σοβαρά.

Σε αυτά προστίθενται αφενός η πολύ χλιαρή υποδοχή που είχε τελικά από αγορές και θεσμικούς παράγοντες η πρόσφατη απόφαση του Εurogroup και αφετέρου τα πολύ αρνητικά γκάλοπ για την πορεία της κυβέρνησης. Για να διαμορφώσουν όλα μαζί αυτά τα στοιχεία, μία αποπνιχτική πολιτική και κοινωνικά ατμόσφαιρα για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν αιφνιδιασμένοι και αμήχανοι για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται η περιλάλητη στροφή στην καθημερινότητα και η διαφημισμένη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης.

Σπασμωδικές κινήσεις, ενέργειες χωρίς σωστή προετοιμασία, όπως η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους απεργούς συμβασιούχους της καθαριότητας, αλλά και αποφάσεις απελπισίας, όπως αυτή του Νίκου Τόσκα να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στην Αθήνα χθες, ώστε να αποτρέψει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών για το άβατο των Εξαρχείων δίνουν τον τόνο και επιβεβαιώνουν τα κυβερνητικά αδιέξοδα.

Το Μαξίμου επιχειρεί να πολιτικοποιήσει τις κοινωνικές συγκρούσεις, χρεώνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση τις κινητοποιήσεις εργαζομένων. Είτε την απεργία των συμβασιούχων στους δήμους, είτε κι αυτή τη συγκέντρωση που τελικά ματαίωσαν οι αστυνομικοί.

Τη γραμμή «μεταφορά των ευθυνών στη ΝΔ» την παρουσίασε επιμελώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια (αλλά και για την απόφαση των ένστολων αστυνομικών να κάνουν εκδήλωση στα Εξάρχεια).

Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι παρά την πρόοδο των συζητήσεων ΠΟΕ-ΟΤΑ και κυβέρνησης, «η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας της, άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και παρά την αντίθετη εισήγηση οδηγηθήκαμε στο να μην ανασταλούν οι κινητοποιήσεις».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση