HomeHL-EconomyΤα έσοδα από τα αεροδρόμια έσωσαν το ΦΠΑ!

Τα έσοδα από τα αεροδρόμια έσωσαν το ΦΠΑ!

«Τρύπα» στους παρακρατούμενους φόρους εισοδήματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μόνο όποιος ανατρέξει στα… ψιλά γράμματα του δελτίου εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, θα μπορέσει να αντιληφθεί ότι η εντυπωσιακή αναστροφή της αρνητικής εικόνας στα έσοδα του ΦΠΑ, είναι αποτέλεσμα της… αεροπορίας.

Μέχρι και τον Απρίλιο οι εισπράξεις ΦΠΑ ήταν ανησυχητικά κατώτερες των προσδοκιών (- 229 εκατ. ευρώ) λόγω χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής φοροδιαφυγής. Ξαφνικά το Μάιο ήρθαν όλα τούμπα, με αποτέλεσμα ο ΦΠΑ να εμφανίζει υπέρβαση 263 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Πώς έγινε αυτό; Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι πρώτοι φορολογικοί έλεγχοι μάζεψαν λίγο τη θρασύτητα επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ενώ υπήρξε και τόνωση της κατανάλωσης. Ποιο ήταν, όμως, το μεγάλο μυστικό; Εισπράχθηκαν σχεδόν 300 εκατ. ευρώ (296,16 εκατ. ευρώ) από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Ποια είναι η συνολική εικόνα των φορολογικών εσόδων; Καταγράφεται υπέρβαση 386 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου στο πεντάμηνο, αλλά αν δεν συνυπολογιστεί η… αεροπορική βοήθεια, τότε η απόδοση από τη φορολόγηση εισοδημάτων, κατανάλωσης και ακινήτων υπερκαλύπτει το στόχο κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ, γεγονός που διατηρεί σε κατάσταση συναγερμού το οικονομικό επιτελείο για τους επόμενους μήνες.

Υπάρχουν, άλλωστε, δύο δεδομένα που αναμφίβολα χρειάζονται παρακολούθηση. Το πρώτο είναι ότι αν και μειούμενη, παραμένει η “τρύπα” στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (- 58 εκατ. ευρώ), γεγονός που σχετίζεται κυρίως με το κλείσιμο χιλιάδων… “μπλοκακίων” λόγω των νέων ασφαλιστικών εισφορών. Το δεύτερο είναι ότι περιορίζεται το “μαξιλάρι” από τις ρυθμίσεις οφειλών παλαιότερων, καθώς ενώ στο τετράμηνο υπήρχε υπέρβαση 467 εκατ. ευρώ, στο τέλος Μαίου η υπέρβαση είχε περιοριστεί στα 80 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, για πρώτη φορά εδώ και μήνες καταγράφεται ενίσχυση των εσόδων από τους ΕΦΚ καυσίμων, έστω κι αν η υπέρβαση είναι μόλις 23 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει αύξηση εσόδων της τάξης των 422 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των καυσίμων σε σχέση με πέρσι, γεγονός που προϋποθέτει μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση