HomeΚΡΗΤΗΣτο έλεος της αδιαφορίας το ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν

Στο έλεος της αδιαφορίας το ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν

Παρέμβαση για την αναγκαιότητα συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mε ερώτηση του προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτισμού και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης, ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Επιτακτική ανάγκη είναι η συντήρηση, η ανάπλαση και η  ανάδειξη για το ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν.

Πρόκειται για το μοναδικό οθωμανικό φρούριο της Κρήτης που βρίσκεται στο ύψωμα Καλάμι, 15km ανατολικά της πόλης των Χανίων και έχει πανοραμική θέα τον κόλπο της Σούδας. Κτίστηκε το 1872 από τον Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Οθωμανοί διώχνοντας τους Ενετούς έχτισαν Πύργο.

Είναι ένα επιβλητικό κτήριο με πλούσια ιστορία, το οποίο όμως έχει μείνει αναξιοποίητο, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη κοινωνία, τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το εν λόγω φρούριο, βρέθηκε στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κολοράντο της Αμερικής, οι οποίοι στο πλαίσιο εκπόνησης μεταπτυχιακής εργασίας υποστηρίζουν ότι το φρούριο μπορεί να αναδειχτεί μέσα από παρεμβάσεις ήπιας τουριστικής αξιοποίησης.

Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τη τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό φρούριο, ζητώντας άμεσα παρεμβάσεις, αφού, αν  και χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, τα τελευταία χρόνια ρημάζει, ενώ λόγω του σύνθετου ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν είναι καν επισκέψιμο.

Επειδή το εν λόγω μνημείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Κρήτης και

επειδή η ανάπλαση και η ανάδειξη τέτοιων ιστορικών μνημείων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ανάπλασης και ανάδειξης του Ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν;

Διαφήμιση
Διαφήμιση