HomeΚΡΗΤΗΠαρέμβαση για το Ελαφονήσι

Παρέμβαση για το Ελαφονήσι

Τι αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων σε επιστολή του στον Υπουργό Περιβάλλοντος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, απέστειλε, σήμερα Δευτέρα 26 Ιουνίου, επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ.  Γιώργο Σταθάκη που αφορά στο αίτημα χρηματοδότησης του έργου «Απαλλοτρίωση έκτασης 610.807,65 τμ. στην περιοχή “Βουλισμένη” Ελαφονησίου», ζητώντας τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης για την απαλλοτρίωσή της, ως έκταση ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισής της.

Στην επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα της περιοχής αφορά στους επισκέπτες της  παραλίας  και του νησιού, τους θερινούς κυρίως μήνες,  για κολύμβηση και αναψυχή αλλά και στους επισκέπτες όλο το χρόνο, ως φυσιολάτρες  περιπατητές του μονοπατιού Ε4, αλλά και των σπορ θαλάσσης, όπως το kite surf.

H έκταση βόρεια της παραλίας του Ελαφονησίου περιλαμβάνει στοιχεία του Φυσικού Περιβάλλοντος ιδιαίτερης σημασίας, που προστατεύονται με βάση την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ΚΥΑ  33318/3028/1998), όπως οι κέδροι Juniperus spp. (λόχμες των παραλίων με αρκεύθους – κωδ. Οικοτόπου 2250*),  androcymbium rechingeri, μεσογειακά εποχιακά τέλματα (κωδ. Οικοτόπου 3170*).

Για την συνολική προστατευόμενη περιοχή του Ελαφονησίου έχει εκπονηθεί και ολοκληρώθηκε  το 2009 η  Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη από τον τότε ΟΑΔΥΚ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η οποία όμως δεν έχει θεσμοθετηθεί σε ΠΔ.

Μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί Φορέας Διαχείρισης  που να έχει  τη συνολική ευθύνη της διαχείρισης της περιοχής, για την οποία παρατηρείται μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και  παράλληλα  λόγω της  συνεχώς  αυξανόμενης, συν τω χρόνω, επισκεψιμότητας  τους θερινούς μήνες  της παραλίας του Ελαφονησίου,  στην έκταση βόρεια της παραλίας  και βαθμιαία,  παρατηρούνται φαινόμενα υποβάθμισης και καταστροφής των φυσικών ειδών, οι οποίες οφείλονται στα παρακάτω αίτια:

  1. Ανεξέλεγκτη κίνηση και στάθμευση μεγάλου αριθμού οχημάτων και τουριστικών λεωφορείων σε χώρο που φύονται οικότοποι προτεραιότητας.
  2. Ανεξέλεγκτη χρήση χώρων στους οποίους υπάρχει φυσική φρυγανική βλάστηση για στάθμευση  οχημάτων των επισκεπτών.
  3. Μόνιμη στάθμευση αριθμού τροχόσπιτων και άλλων τροχοφόρων σε  τμήμα της συνολικής έκτασης η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «αναδασωτέα»  με την αριθμ. πρωτ. 3176/12-3-2013 (ΦΕΚ 221/Δ’/30-4-2013) απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
  4. Ανεξέλεγκτη βόσκηση από αιγοπρόβατα στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες η οποία παρεμποδίζει ή καταστρέφει τη φυσική αναγέννηση των προστατευόμενων ειδών της περιοχής.

Ο έλεγχος της έκτασης όπως περιγράφεται στο τοπογραφικό του Μηχανικού, κ. Θανάση Τζίβελου, (Οκτώβριος 2011), από την Περιφέρεια Κρήτης και η λήψη μέτρων διαχείρισης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντιστροφή της υποβάθμισης των φυσικών οικοσυστημάτων και την ανάδειξη της περιοχή ως χερσαίου και θαλάσσιου πάρκου ή περιφερειακού πάρκου,  του άρθρου 5 του Ν.3937/2011.

Διαφήμιση
Διαφήμιση