HomeHL-WorldΚυπριακό: Αλαλούμ με το έγγραφο Έιντε για τη Διάσκεψη της Ελβετίας

Κυπριακό: Αλαλούμ με το έγγραφο Έιντε για τη Διάσκεψη της Ελβετίας

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν την Τετάρτη στο Κραν Μοντανά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τα προηγούμενα σχόλιά τους για το κοινό έγγραφο του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, «τα Ηνωμένα Εθνη αποσύρουν τα προηγούμενα σχόλιά τους για το κοινό έγγραφο και θα αποφύγουν να προβούν σε περαιτέρω σχόλιο μέχρι νεοτέρας».

Νωρίτερα, σε σχόλιό τους, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως όλα θα είναι έτοιμα για τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, ενώ το έγγραφο Άιντε είναι κι αυτό έτοιμο ενόψει της Διάσκεψης.

Ο κ. ‘Ειντε αναμένεται να δώσει διάσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη την Τρίτη το πρωί. Οι συνομιλίες θα αρχίσουν την Τετάρτη στο Κραν Μοντανά.

Λευκωσία: Δεν υπάρχει κοινό έγγραφο

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε σήμερα πως δεν εκφράζουν θέσεις των πλευρών οι ιδέες και απόψεις που περιέχονται στο προσχέδιο εγγράφου του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Εϊντε, και διαμήνυσε ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά το έγγραφο αυτό δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συμφωνημένο κοινό έγγραφο.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι το έγγραφο αυτό δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση. «Ως έχει το προσχέδιο που μας έχει κοινοποιηθεί δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ο λόγος για τον οποίο συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση της 4ης Ιουνίου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να υπάρχει ένα κοινό έγγραφο, που ήταν επιθυμία και του ΓΓ, ήταν για να πραγματοποιηθεί προεργασία για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα από τα συμπεράσματα των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν. Το προσχέδιο του κ Έιντε δεν δίνει αυτό το βήμα που επιθυμούσαμε όλοι. Το προσχέδιο που μας δόθηκε δεν αντικατοπτρίζει τουλάχιστον για τη δική μας πλευρά και την Ελλάδα, τις θέσεις των μερών στη συζήτηση του εν λόγω κεφαλαίου».

Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί σε καμία απολύτως περίπτωση να θεωρηθεί ως συμφωνημένο κοινό έγγραφο. Άρα, από τη στιγμή που έστω κι ένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο, τότε δεν μπορεί να αποτελέσει βάση ή οδηγό για συζήτηση. Από τη στιγμή που αναφέρονται για πρώτη φορά και με τον τρόπο που αναφέρονται πρόκειται για ιδέες και απόψεις από τον κ. Έιντε, ο οποίος δεν έχει ούτε και είχε τέτοια αρμοδιότητα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι προσχέδιο Έιντε, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση ή οδηγό για συζήτηση του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Πρόσθετα και κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε την ταύτιση των ενστάσεων που διατυπώνονται από Ελλάδα και Κύπρο και την κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο περιεχόμενο του εγγράφου.

Τουρκές: Με το ζόρι κάνει συνομιλίες ο ΟΗΕ

Εξάλλου ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τουγρούλ Τουρκές μιλώντας σε Τουρκοκύπριους στο Λονδίνο υποστήριξε πως ο ΟΗΕ διοργανώνει συνομιλίες στο Λονδίνο με το ζόρι.

Όπως είπε «υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να ξέρετε. Δεν αρμόζει στους Τουρκοκύπριους αυτή η απομόνωση. Είναι άδικες ποινές που εφαρμόζονται και θα πρέπει να τις απελευθερωθούν άμεσα». Για να συμβεί αυτό, πρόσθεσε, οι πολιτικοί στην Κύπρο, πρωτίστως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο διαπραγματευτής και η «κυβέρνηση», κάνουν ότι περνά από το χέρι τους. «Και εμείς ως Τουρκία κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να συμβάλλουμε σε αυτό το θέμα».

Η Τουρκία είναι υπέρ της λύσης, το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε ο Τουγρούλ Τουρκές λέγοντας ότι τώρα βρισκόμαστε στο σημείο της συζήτησης «τί είναι λύση».

Η άλλη πλευρά (Ελληνοκύπριοι), με την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ που εξασφάλισε άδικα το 2004, θεωρεί τον εαυτό της ως «τον μοναδικό σώμα» και ότι όλοι οι άλλοι στην Κύπρο είναι μειονότητες, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχους θεωρώντας ότι αυτό είναι το πρόβλημα, από εδώ αρχίζει. Η πρότασή τους, είπε αναφερόμενος στην λύση, αφορά μια βάση για ένα νέο ομόσπονδο κράτος, δύο ίσων κοινοτήτων. «Αυτό είναι το σωστό». Και αυτό, είπε, δεν αφορά την πληθυσμιακή αναλογία. «Όσοι και αν είναι οι πληθυσμοί, όλοι δείχνουν εντατική προσπάθεια, και οι διαπραγματευτές στην Κύπρο, και η Τουρκική Δημοκρατία, για μια ενοποιημένη βάση δύο ίσων κοινοτήτων, δύο ίσων δομών».

Αυτό, συνέχισε ο κ. Τουρκές, έπρεπε να το πει γιατί κάποτε στη Δύση και ειδικά στην ευρωπαϊκή Δύση, όπως είπε, «λέγονται πολύ διαφορετικά πράγματα».

Αναχωρούν για την Ελβετία Αναστασιάδης – Ακιντζί

Αύριο το πρωί αναχωρεί ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για το Crans Montana, της Ελβετίας, για τη διάσκεψη που αρχίζει τη Τετάρτη.

Ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας αναφέρει ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επίσης θα τον συνοδεύουν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Κύπρος Χρυσοστομίδης, Πόλυς Πολυβίου, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Τουμάζος Τσιελεπής, Μάριος Ηλιάδης, Κωνσταντίνος Κόμπος, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Νικόλας Κυριάκου, καθώς και τεχνοκράτες.

Στο Crans Montana μεταβαίνουν, επίσης, αύριο, κατόπιν πρόσκλησης του Κύπριου Προέδρου τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, και οι αρχηγοί των κομμάτων, Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Πόλυς Παλλήκαρος και Γιώργος Περδίκης.

Επίσης σήμερα λίγο μετά τις 4 το απόγευμα αναχωρεί από τα κατεχόμενα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί μαζί με τον διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, ενώ αύριο θα αναχωρήσουν για την Ελβετία και τα υπόλοιπα μέλη της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση