HomeHL-EconomyΈρχεται τον επόμενο μήνα η ρύθμιση 250.000 «κόκκινων» στεγαστικών

Έρχεται τον επόμενο μήνα η ρύθμιση 250.000 «κόκκινων» στεγαστικών

Σε ποια δάνεια θα γίνει κούρεμα και σε ποιους προταθεί εθελοντική παράδοση ακινήτου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιθετικές ρυθμίσεις με στόχο τη διευθέτηση 250.000 στεγαστικών δανείων, οι κάτοχοι των οποίων είτε βρίσκονται σε μόνιμη οικονομική αδυναμία, είτε έχουν υποστεί σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματός τους, είναι έτοιμες να ρίξουν στη μάχη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες.

Η πρώτη λύση θα αφορά το «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη και η άλλη την εθελοντική παράδοση του ακινήτου. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε διαγραφή (σ.σ. κούρεμα) του χρέους υπό όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ειδήσεις», από τον επόμενο μήνα οι τράπεζες θα στείλουν στους κατόχους των 250.000 στεγαστικών δανείων ειδοποιητήρια στα οποία θα τους καλούν για οριστική διευθέτηση.

Από το σύνολο των 250.000 δανείων, τα 150.000 δεν εξυπηρετούνται πάνω από 8-12 μήνες και τα υπόλοιπα ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι ζουν στα όρια της φτώχειας.

Για τα 150.000 η προτεινόμενη ρύθμιση θα είναι ο δανειολήπτης να εξοφλεί σε βάθος ετών μέρος του δανείου που αντιστοιχεί στην εμπορική αξία την οποία θα έχει υπολογίσει η τράπεζα. Το υπόλοιπο θα «παγώνει» και στη συνέχεια θα διαγράφεται αν ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση.

Για τα υπόλοιπα 100.000 θα υπάρξει η πρόταση – ρύθμιση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου. Αν οι δανειολήπτες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους όρους αποπληρωμής του ενυπόθηκου δανείου, παραχωρούν οικειοθελώς την κυριότητα του υπέγγυου ακινήτου στο πιστωτικό ίδρυμα.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση