HomeHL-EconomyΕρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τις ρευματοκλοπές

Ερχονται τσουχτερά πρόστιμα για τις ρευματοκλοπές

Παρέμβαση της ΡΑΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακριβό, εκτός από επικίνδυνο, γίνεται για πρώτη φορά το «σπορ» της ρευματοκλοπής, στο οποίο τα τελευταία χρόνια επιδίδονται καταναλωτές όλων των κατηγοριών και βαλαντίων. Υπό την πίεση του μνημονίου, το οποίο συμπεριέλαβε για πρώτη φορά δεσμεύσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου των ρευματοκλοπών, που σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι επιβαρύνει τους καταναλωτές με τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, η ΡΑΕ παρεμβαίνει θεσπίζοντας για πρώτη φορά διοικητικά πρόστιμα και μάλιστα αυστηρά. Υστερα από ευρεία δημόσια διαβούλευση, η ΡΑΕ ενέκρινε και με απόφασή της όρισε διοικητική τιμή στα 150 ευρώ η μεγαβατώρα, η οποία προέκυψε από το μέσο κόστος ρεύματος ενός νοικοκυριού με τετραμηνιαία κατανάλωση 1.300 κιλοβατωρών. Η τιμή προσαυξάνεται κατά 70% για τους παραβάτες και ανεβαίνει στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με την τιμή αυτή πολλαπλασιάζεται η εκτιμώμενη κατανάλωση της ρευματοκλοπής την οποία και καλείται να πληρώσει ο παραβάτης. Για την αποπληρωμή του προστίμου η ΡΑΕ προβλέπει και τη δυνατότητα δόσεων. Η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει χαμηλότερου ύψους πρόστιμα για παραβάσεις καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο). Συγκεκριμένα, η αντίστοιχη διοικητικά οριζόμενη τιμή για τους δικαιούχους του ΚΟΤ είναι 80 ευρώ η μεγαβατώρα, η οποία προσαυξάνεται κατά 50% και ανεβαίνει στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν αποζημιώσεις και για τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει στους μετρητές. Εάν διαπιστωθεί έπειτα από έλεγχο ότι ο μετρητής δεν χρειάζεται αντικατάσταση, τότε το κόστος για μονοφασική παροχή ανέρχεται σε 300 ευρώ, για τριφασική χαμηλής τάσης σε 340 ευρώ και για την παροχή μέσης τάσης σε 370 ευρώ. Στην περίπτωση που ο μετρητής χρειάζεται αντικατάσταση, τα αντίστοιχα ποσά κυμαίνονται σε 425 ευρώ, 550 ευρώ και 750 ευρώ.

Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, θα αξιοποιούνται για την αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι καταναλωτές από τις ρευματοκλοπές, καθώς και για την παροχή κινήτρων προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τους προμηθευτές, με στόχο τον εντοπισμό ρευματοκλοπών. Αυτό που οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν είναι ότι οι απώλειες από τις ρευματοκλοπές χρεώνονται από τη ΔΕΗ έπειτα από έγκριση της ΡΑΕ και το κόστος που προκύπτει επιμερίζεται στους λογαριασμούς ρεύματος στην κατηγορία των «λοιπών χρεώσεων». Για το 2016 ο ΔΕΔΔΗΕ υπολόγισε το συνολικό ποσοστό απωλειών ενέργειας στο 3,6% της καταναλισκόμενης ετήσιας ποσότητας, ενώ η ΡΑΕ ενέκρινε ποσοστό 3,2%. Η ΔΕΗ ωστόσο αμφισβητεί τα ποσοστά και υπολογίζει τις συνολικές απώλειες ενέργειας γύρω στο 10,5%, εκ του οποίου ποσοστό 5,5% αντιστοιχεί στις τεχνικές απώλειες δικτύου και το υπόλοιπο 5% σε ρευματοκλοπές. Σε ποσά η ΔΕΗ υπολογίζει τις ετήσιες απώλειες σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ μόνο για την καθαρή ενέργεια και, με τις προσαυξήσεις ΦΠΑ, τελών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων, σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Το 2016, οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με το 2015 και μέσα στην τελευταία διετία κατά 60%. Τα πιο δημοφιλή «τρικ» για ρευματοκλοπή, τα οποία προτείνονται συνήθως από έμπειρους ηλεκτρολόγους έναντι αντιτίμου που ξεκινάει από 200 ευρώ, είναι η πλήρης αποσύνδεση εξαρτημάτων του μετρητή, η αλλοίωση της ένδειξης, τρύπημα του ρολογιού με μεταλλικό αντικείμενο και σφήνωμα του δίσκου με καρφί ώστε να μην περιστρέφεται, ψεκασμός των επαφών με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνουν και να μην καταγράφουν κατανάλωση, ενώ στις αγροτικές περιοχές όπως και στους καταυλισμούς Αθίγγανων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η μέθοδος να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολώνες της ΔΕΗ. Μια πιο προχωρημένη και άκρως επικίνδυνη μέθοδος όμως παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αττική, όταν ολόκληρη η περιοχή Ζωγράφου-Iλισίων έμεινε ξαφνικά χωρίς ρεύμα και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ διαπίστωσαν ότι κάποιοι είχαν επιχειρήσει να «πειράξουν» τον τοπικό υποσταθμό!

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση