HomeCity GuideΕκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Μήνυμα για την εξάρτηση από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλήθος εκδηλώσεων έχει προγραμματίσει το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) σε Ηράκλειο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ηράκλειο

Δευτέρα 26/06/2017 και ώρα 19:30 στην Πλατεία Ελευθερίας (ανοιχτή εκδήλωση)

19:30   Ενημερωτικό περίπτερο.

21:30  Βραδινή πορεία στο κέντρο της πόλης με αναμμένα φαναράκια και μήνυμα «Φως η ψυχή που μάχεται». Στο ενδιάμεσο της διαδρομής στην Πλατεία Λιονταριών θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο από μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με το ίδιο μήνυμα με την εθελοντική συνεργασία του Παναγιώτη Ιωαννίδη. Η πορεία θα τερματίσει στο Φρούριο του Κούλε.

Άγιος Νικόλαος Λασιθίου

Δευτέρα 26/06/2017 και ώρα 20:30 στο Θερινό Σινεμά Χριστίνα (ανοιχτή εκδήλωση)

Θεατρικό Δρώμενο από μέλη του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με τίτλο «Το φτερό του θεραπευτή αητού» εμπνευσμένο από το βιβλίο της Εύης Ψάλτη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Αγίου Νικολάου, τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου και το Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.

Χανιά

Δευτέρα 26/06/2017 και ώρα 21:00 στον Προμαχώνα San Salvatore (πρώην Ξενίας) (Κλειστή Εκδήλωση)

Ενημερωτικό Περίπτερο.

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Έχω κάτι να πω» σε επιμέλεια  της θεατρολόγου Στέλλας Σκορδαρά, αποτελεί μια σύνθεση αρχαίων και σύγχρονων λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από μέλη, εθελοντές προσωπικό και φίλους της Συμβουλευτικής Μονάδας Χανίων  του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

Το μήνυμα του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

Η πορεία ενός ανθρώπου προς την εξάρτηση περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στάδια: τον πειραματισμό, την ενεργή αναζήτηση, την ενασχόληση και την εξάρτηση. Βέβαια, δεν πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη ή δεδομένη πορεία, καθώς η εξέλιξη αυτή μπορεί να σταματήσει σε οποιοδήποτε στάδιο, ιδιαίτερα αν ο άνθρωπος λάβει υποστήριξη.

Η εξάρτηση λαμβάνει χώρα στην καθημερινή μας ζωή μέσα από διάφορες μορφές: τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το τζόγο, το διαδίκτυο, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κ.α. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις μορφές εξάρτησης αποτελεί η απώλεια της προσωπικής ελευθερίας και του ελέγχου της ζωής και λειτουργίας του ατόμου, ενώ το άτομο πιστεύει ότι το αντικείμενο της εξάρτησής του συνιστά έναν τρόπο διαφυγής του από την πίεση, τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνει. 

Σε μια εποχή, όπου οι δυσκολίες κλιμακώνονται καθημερινά, το ενδεχόμενο να επιλέξει κανείς μια πορεία που οδηγεί στην εξάρτηση αυξάνεται. Η  ίδια η εξάρτηση όταν συμβαίνει, επιφέρει σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, επαγγελματικές, υγειονομικές, νομικές, οικογενειακές, διαπροσωπικές και ενδοπροσωπικές επιπτώσεις.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο αγώνας ενάντια στις διάφορες μορφές εξάρτησης δεν μπορεί να μην είναι ένας αγώνας διαρκής και καθημερινός. Ίσως πιο επίκαιρος από ποτέ, ο αγώνας αυτός συναντιέται σήμερα με την ανάγκη της ευρύτερης κοινωνίας για τη διαμόρφωση ενός νέου τρόπου ζωής, με νόημα.

Γιατί δεν είναι απλά μια μάχη αποσπασματική ενάντια στο αντικείμενο εξάρτησης του καθένα.

Είναι μια πάλη συνεχής ενάντια στην αλλοτρίωση, τον εγωκεντρισμό, την παθητικότητα, την αδιαφορία, τον ατομισμό, την αποξένωση, την απουσία ανθρωπιστικών αξιών, την έλλειψη πίστης, οράματος, προοπτικής. Πρόκειται για χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας. 

Ένα υπαρξιακό δίλημμα, στο οποίο, εξάλλου, συναντιόμαστε όλοι οι άνθρωποι, είναι το εξής: «να καλωσορίσουμε την αβεβαιότητα του ανοίγματος σε νέους τρόπους ζωής, όπως η ωρίμανση επιτάσσει ή να παραμείνουμε στους παλαιούς, γνώριμους, δοκιμασμένους και ως εκ τούτου “ασφαλείς” τρόπους ζωής που μας προσέφεραν οι μέχρι τώρα επιλογές μας;» (May, 1979).

Μπροστά στο δίλημμα αυτό βρισκόμαστε καθημερινά όλοι μας, εξαρτημένοι ή όχι, επιβαρυμένοι με άλλα προβλήματα ή όχι.

Δεν έχει νόημα, επομένως, να περιορίζουμε το ενδιαφέρον μας στο πώς θα αποφύγουμε τη μία ή την άλλη εξάρτηση, το ένα ή το άλλο πρόβλημα.

Ευρύτερα, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στη διαμόρφωση μιας στάσης ζωής, μέσα από την οποία θα μπορούμε τόσο να προλαμβάνουμε, όσο και να αντιμετωπίζουμε μη βοηθητικές για την ουσιαστική μας εξέλιξη καταστάσεις.

Η στάση αυτή ζωής χρειάζεται απαραίτητα να έχει ως βασικά συστατικά της: την αλληλοβοήθεια, την αλληλεγγύη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άγγλος ποιητής και συγγραφέας Chesterton: «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα και οφείλουμε ο ένας στον άλλο μια τρομερή συμπαράσταση».

Το Προσωπικό της

Ανοικτής Δομής Υποστήριξης του

ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση