HomeHL-GreeceΈνταση στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ένταση στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Φωτιά σε σκουπίδια, χημικά στη Βουλή, επίθεση στον Πατούλη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένταση προκλήθηκε λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με επεισόδια, χημικά και φωτιά σε σκουπίδια.

Αρχικά τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια κλιμακώθηκαν έξω από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, όταν οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από το Κοινοβούλιο -και ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης είχε ήδη ματαιώσει τη συνάντηση με την ΚΕΔΕ- ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Μόλις οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να μπουν στο περιστύλιο της Βουλής, τα ΜΑΤ τους εμπόδισαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση. Οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτόξευσαν σκουπίδια προς τους αστυνομικούς και οι τελευταίοι απάντησαν με χημικά. Στη συνέχεια οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να ρίξουν την μπάρα στην είσοδο της Βουλής, με τα ΜΑΤ και πάλι να τους σταματούν. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας υποστήριξε πως από τα επεισόδια υπάρχουν 5 τραυματίες.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑΝ είχε συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία όπως είπε ο πρόεδρος του οργανισμού απέβη άκαρπη. «Η μεγάλη συγκλονιστική απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με τα χημικά, με τα δακρυγόνα, με τις δυνάμεις της καταστολής θα χτυπήσει τη δύναμη της ομοσπονδίας και τους εργαζόμενους τους λέμε θα μας βρουν στο δρόμο από σήμερα κιόλας», είπε απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση της αριστεράς έστειλε στο νοσοκομείο πέντε εργαζόμενους βαριά τραυματισμένους».

Όσον αφορά στην απόφαση που θα λάβει η εκτελεστική επιτροπή, σε συνεδρίασή της το μεσημέρι, για την πορεία των κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρότεινε αυτή να είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σε όλους τους δήμους. «Κανένα αμάξι δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στις χωματερές, θα τις περιφρουρήσουμε, ας μας πάνε στον εισαγγελέα», κατέληξε.

Μετά τη Βουλή, η διαμαρτυρόμενοι έφτασαν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με αποτέλεσμα να κλείσει η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφάς από το ύψος της Βουλής, έως το Χίλτον.

Νωρίτερα το πρωί, εργαζόμενοι στους δήμους πέταξαν σκουπίδια, αυγά και καπνογόνα στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, κάποιοι έβαλαν και φωτιά σε σκουπίδια, ενώ έριξαν και το προστατευτικό ρολό μπροστά από την είσοδο.

Όταν, δε, εμφανίστηκαν κάποιοι δήμαρχοι-μέλη της ΚΕΔΕ, αποδοκιμάστηκαν έντονα, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης δέχθηκε και επίθεση, με τους εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να εκτοξεύουν εναντίον του νερά και καφέδες. Τελικά, ο κ. Πατούλης φυγαδεύθηκε, ενώ η προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΚΕΔΕ με τον κ. Σκουρλέτη αναβλήθηκε.

poe-epei-1 poe-epei-2 poe-epei-3 poe-epei-4 poe-epei-5

Τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας:

Η επίθεση στον Πατούλη:

Περισσότερα από 3.500 άτομα στους δρόμους

Στις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις συμβασιούχων των δήμων στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν χιλιάδες άτομα. Η μία πραγματοποιήθηκε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και η άλλη από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομονοίας. Αμφότερες κατευθύνθηκαν αρχικά προς το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατέληξαν στη Βουλή.

Οι διαδηλωτές ζητούν νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων. Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για το ίδιο θέμα είχαν και οι αιρετοί, από τις 11:00 το πρωί.

Οι ίδιοι πάντως υποστηρίζουν ότι «αν δεν βρούμε το δίκιο μας στον Σκουρλέτη, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο», ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης υποσχέθηκε προκήρυξη για να μονιμοποιηθούν, όμως για την ώρα αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής.

Νομοθετική λύση για τους συμβασιούχους ζητά η ΚΕΔΕ

Νομοθετική λύση στo θέμα των συμβασιούχων των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων ζητά η ΚΕΔΕ, που τάσσεται υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων επισημαίνοντας ότι «οι δήμοι έχουν “αφυδατωθεί” από προσωπικό».

Στην πλατεία Καραϊσκάκη οι εργαζόμενοι στους δήμους

poe-symbasioux-1 poe-symbasioux-2

Την ίδια ώρα, όμως, στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων έχουν δημιουργηθεί λόφοι από σκουπίδια, αφού δεν πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις αρχές της εβδομάδας. Ο λόγος που δεν γίνεται η αποκομιδή είναι γιατί συνδικαλιστές έχουν καταλάβει τα αμαξοστάσια, εμποδίζοντας την έξοδο των απορριμματοφόρων, ενώ την Τετάρτη εμπόδισαν και την είσοδο των αυτοκινήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Λόφοι σκουπιδιών στου Ψυρρή

Χαρακτηριστικές του προβλήματος που έχει ήδη δημιουργηθεί στην Αττική είναι οι εικόνες που δημοσίευσε χθες το iefimerida.gr από την πλέον τουριστική περιοχή του κέντρου της Αθήνας, του Ψυρρή. Οι εικόνες αποκαρδιωτικές. Τουρίστες κάνουν τη βόλτα τους με φόντο τους λόφους σκουπιδιών και σε πολλές περιπτώσεις προσπαθώντας να τα… προσπεράσουν, καθώς διασχίζουν το πεζοδρόμιο σέρνοντας τη βαλίτσα τους.

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου:

-Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες και έχουν πάρει παρατάσεις.

-Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

-Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κ.λπ.

-Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδικούν:

-Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων.

-Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.

-Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

-Ιση αμοιβή για την ίδια εργασία. Ολοι οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης, να αμείβονται σύμφωνα με το μισθολόγιο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση