HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜπράκμαν: Aναπόφευκτη η ελάφρυνση του χρέους, θα στηρίξουμε την Ελλάδα

Μπράκμαν: Aναπόφευκτη η ελάφρυνση του χρέους, θα στηρίξουμε την Ελλάδα

«Κάποια στιγμή θα γίνει, αλλά οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν ακόμη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η Ελλάδα, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, έκανε τεράστιες προσπάθειες, γι’ αυτό πρέπει να την υποστηρίξουμε σε αυτόν τον δρόμο. Εάν τη φέρναμε σε δύσκολη θέση, δεν θα επηρέαζε αρνητικά μόνο τη ίδια τη χώρα, αλλά και τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών της Κυριακής εδραιώνει την πεποίθησή μου ότι στην ΕΕ -και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη- πρέπει να στηρίξουμε τους δεσμούς που μας συνενώνουν και να ξεκινήσουμε κοινές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Ευρώπης» υπογραμμίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Νόρμπερτ Μπράκμαν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, μιλώντας στη Deutsche Welle σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Γερμανός πολιτικός ανήκει σε αυτούς που συμφωνούν με το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και γι΄αυτό προτείνει εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας με αναπόφευκτη ελάφρυνση του χρέους. «Κάποια στιγμή θα γίνει, αλλά οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν ακόμη» υποστηρίζει και εξηγεί: «Κι όταν λέμε προϋποθέσεις εννοούμε να κάνει η Ελλάδα σαφές ότι μπορεί να πατήσει στα πόδια της, όχι μόνο με εξυγίανση του προϋπολογισμού της, αλλά και του δημόσιου τομέα, όπως καταπολέμηση της διαφθοράς. Εμείς έχουμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα τα κάνει όλα αυτά μόνο υπό καθεστώς πίεσης των δανειστών και όχι από μόνη της. Αυτό μας λείπει».

Ο κ. Μπράκμαν εκφράζει τον σκεπτικισμό του για τα φιλόδοξα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, αλλά και τον προβληματισμό του για το κατά πόσο σε μια δημοκρατία μπορεί κανείς να απαιτήσει από μια χώρα να πληρώσει τα χρέη της σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, βαραίνοντας «μια γενιά». Τονίζει, επίσης, ότι η Eπιτροπή Προϋπολογισμού θα δώσει το πράσινο φως για τα 8,5 δισ., ακόμη κι αν το ΔΝΤ είναι εκτός προσωρινά.

Τέλος, απορρίπτει κατηγορηματικά σχόλια του τύπου ότι ο Σόιμπλε μπλόφαρε θέτοντας την κοινοβουλευτική ομάδα, υπό την ομηρεία των επικείμενων εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, αργά το μεσημέρι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει αναλυτικά την ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, ενώ, αύριο, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού αναμένεται να δοθεί το οριστικό «πράσινο φως» για τη χορήγηση των 8,5 δισ. ευρώ, χωρίς απρόοπτα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση