Το κατώφλι της ανακρίτριας Πειραιά αναμένεται να περάσουν μεθαύριο Τετάρτη προκειμένου να απολογηθούν τα έξι μέλη του πληρώματος «Golendri» που συνελήφθησαν καθώς μετέφεραν στα αμπάρια του πλοίου 1,5 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα.

Οι έξι συλληφθέντες που έχουν καταγωγή από την Ουκρανία οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πειραιά, όπου ζήτησαν προθεσμία και κρατούνται στην Ασφάλεια του Λιμεναρχείου.

1,5 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα, 6 εκ. ευρώ οι χαμένοι δασμοί

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια ήταν τα λαθραία τσιγάρα που βρέθηκαν κρυμμένα στα αμπάρια του πλοίου «Golendri» με τους χαμένους δασμούς να ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, το πλοίο που εντοπίστηκε ανοιχτά των Σφακίων μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου και ξεκίνησε η έρευνα στα αμπάρια του για να εξακριβωθεί η ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων που μετέφερε.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο τα ξημερώματα και διαπιστώθηκε πως το πλοίο μετέφερε σε χαρτοκιβώτια 1.557.200 πακέτα τσιγάρα ενώ το σύνολο των διαφυγόντων φόρων και δασμών ανέρχεται στο ποσό των 6.019.186,94 ευρώ.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης όταν περιπολικό σκάφος του λιμενικού σώματος της Κρήτης εντόπισε το πλοίο «Golendri» – σημαίας Τανζανίας – να κινείται στην θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού. Μάλιστα, το πλοίο έπλεε χωρίς να έχει θέσει σε λειτουργία τα φώτα ναυσιπλοΐας, ούτε και το αυτόματο σύστημα εντοπισμού (A.I.S.).

Άμεσα οι λιμενικές αρχές έθεσαν το πλοίο σε διακριτική παρακολούθηση και το είδαν να σταματά σε απόσταση 1,5 ν.μ. από τις ακτές των Σφακίων. Τότε οι άνδρες του λιμενικού σώματος – μέσω της κάμερας θερμικής απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ – είδαν ένα ταχύπλοο να προσεγγίζει το Golendri και να δένει δίπλα του. Αμέσως μετά το πλήρωμα του πλοίου ξεκίνησε τις διαδικασίες για να… ξεφορτωθούν τα τσιγάρα μεταφέροντάς τα στο ταχύπλοο.

Οι άνδρες του λιμενικού σώματος αποφάσισαν πως ήταν η ώρα για να επέμβουν και πλησίασαν το Golendri. Όταν το ταχύπλοο είδε τις αρχές τράπηκε σε φυγή ενώ το πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα για να ξεφύγει. Οι λιμενικοί το καταδίωξαν και το πλησίασαν καταφέρνοντας να το ακινητοποιήσουν. Όταν έκαναν τον πρώτο επιτόπιο έλεγχο στο πλοίο διαπίστωσαν πως στα αμπάρια του υπήρχαν εκατοντάδες κούτες με τσιγάρα.

Το… τσιγαράδικο – υπό την συνοδεία των αρχών – οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου και έδεσε ενώ οι αρχές συνέλαβαν τα έξι μέλη του πληρώματος.

Το πλοίο «Golendri» όπως διαπιστώθηκε είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το λιμάνι «Μπαρ» του Μαυροβουνίου ενώ είχε ως προορισμό του το λιμάνι του «Τομπρούκ» της Λιβύης.

Διαφήμιση