HomeHL-EconomyΤραπεζίτες: Μόνο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να ανησυχούν από τους πλειστηριασμούς

Τραπεζίτες: Μόνο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να ανησυχούν από τους πλειστηριασμούς

Στα 106 δις ευρώ τα κόκκινα δάνεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη με κάθε ευκαιρία: οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να κερδίσουν το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ τονίζουν ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν τους κακοπληρωτές.

Συγκεκριμένα, το μέγεθος του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δείχνει και την απόλυτη ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος μειώσης τους. Σε πρόσφατη ομιλία του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, υπενθύμισε το μέγεθος του προβλήματος:

«Στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων ανερχόταν σε επίπεδο τραπεζών σε 44,8%, ήτοι περίπου 106 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς στην ΕΕ ανέρχεται στο 5,5%.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ.

Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια και αφορούν περίπου 464.000, 423.000 και 1,9 εκατ. δανειολήπτες αντίστοιχα.

Το ήμισυ των δανείων σε καθυστέρηση είναι καταγγελμένα (48 δισ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα κατανέμονται ισόποσα σε καθυστερούμενα άνω των 90 ημερών (28 δισ. ευρώ) και σε αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay, 30 δισ. ευρώ)».

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019.

Περίπου το 60% της μείωσης εκτιμάται ότι θα προέλθει από τα επιχειρηματικά, με το υπόλοιπο 40% να μοιράζεται σχεδόν ισόποσα στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Την ίδια περίοδο, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αναμένεται να μειωθούν κατά 49%, από 78,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε περίπου 40 δισ. ευρώ το 2019, με το σχετικό δείκτη να εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 37% σε 20% το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση