Πάνω από 1,5 εκατομμύρια ήταν τα λαθραία τσιγάρα που βρέθηκαν κρυμμένα στα αμπάρια του πλοίου «Golendri» με τους χαμένους δασμούς να ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, το πλοίο που εντοπίστηκε ανοιχτά των Σφακίων μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου και ξεκίνησε η έρευνα στα αμπάρια του για να εξακριβωθεί η ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων που μετέφερε.

epis_f

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα και διαπιστώθηκε πως το πλοίο μετέφερε σε χαρτοκιβώτια 1.557.200 πακέτα τσιγάρα ενώ το σύνολο των διαφυγόντων φόρων και δασμών ανέρχεται στο ποσό των 6.019.186,94 ευρώ.

Τους έπιασαν την ώρα που ξεφόρτωναν τα… τσιγάρα

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης όταν περιπολικό σκάφος του λιμενικού σώματος της Κρήτης εντόπισε το πλοίο «Golendri» – σημαίας Τανζανίας – να κινείται στην θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού. Μάλιστα, το πλοίο έπλεε χωρίς να έχει θέσει σε λειτουργία τα φώτα ναυσιπλοΐας, ούτε και το αυτόματο σύστημα εντοπισμού (A.I.S.).

Άμεσα οι λιμενικές αρχές έθεσαν το πλοίο σε διακριτική παρακολούθηση και το είδαν να σταματά σε απόσταση 1,5 ν.μ. από τις ακτές των Σφακίων. Τότε οι άνδρες του λιμενικού σώματος – μέσω της κάμερας θερμικής απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ – είδαν ένα ταχύπλοο να προσεγγίζει το Golendri και να δένει δίπλα του. Αμέσως μετά το πλήρωμα του πλοίου ξεκίνησε τις διαδικασίες για να… ξεφορτωθούν τα τσιγάρα μεταφέροντάς τα στο ταχύπλοο.

Οι άνδρες του λιμενικού σώματος αποφάσισαν πως ήταν η ώρα για να επέμβουν και πλησίασαν το Golendri. Όταν το ταχύπλοο είδε τις αρχές τράπηκε σε φυγή ενώ το πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα για να ξεφύγει. Οι λιμενικοί το καταδίωξαν και το πλησίασαν καταφέρνοντας να το ακινητοποιήσουν. Όταν έκαναν τον πρώτο επιτόπιο έλεγχο στο πλοίο διαπίστωσαν πως στα αμπάρια του υπήρχαν εκατοντάδες κούτες με τσιγάρα.

Το… τσιγαράδικο – υπό την συνοδεία των αρχών – οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου και έδεσε, όπως ήδη έχει αναφέρει το cretapost, χθες το βράδυ.

https://www.youtube.com/watch?v=tTW_nu6hADI&feature=youtu.be&a

Οι έρευνες στα αμπάρια και οι… συλλήψεις

Σήμερα τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η έρευνα στα αμπάρια του πλοίου με τις αρχές να προχωρούν στην κατάσχεση των 1,5 εκατομμυρίων πακέτων λαθραίων τσιγάρων.

Παράλληλα, οι αρχές συνέλαβαν τα έξι μέλη του πληρώματος τα οποία έχουν καταγωγή από την Ουκρανία.

Μάλιστα, ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους και αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα του Πειραιά ενώ την ίδια ώρα οι αρχές έχουν ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών τους.

Πώς είχε σχεδιαστεί το ξεφόρτωμα του… εμπορεύματος

Το πλοίο «Golendri» όπως διαπιστώθηκε είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το λιμάνι «Μπαρ» του Μαυροβουνίου ενώ είχε ως προορισμό του το λιμάνι του «Τομπρούκ» της Λιβύης. Ωστόσο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο το πλοίο θα ξεφόρτωνε στην Κρήτη.

Η διαδικασία του… ξεφορτώματος είχε σχεδιαστεί από πριν και είχε ως εξής: Ένα ταχύπλοο θα πήγαινε ανοιχτά στο λιμάνι των Σφακίων όπου θα έδενε το «Golendri» και θα έπαιρνε τα λαθραία πακέτα τσιγάρα. Στη συνέχεια θα τα μετέφερε στη ξηρά όπου και περίμεναν τέσσερα φορτηγά για να φορτώσουν και να φύγουν. Ωστόσο, μόλις οι οδηγοί των φορτηγών είδαν τις αρχές να πλησιάζουν το… τσιγαράδικο έγιναν «καπνός» αφήνοντας πίσω τους τόσο τα οχήματα όσο και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιούσαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκφόρτωσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση