HomeHL-9Με επιτυχία η ημερίδα για τις περιοχές natura στο δήμο Βιάννου

Με επιτυχία η ημερίδα για τις περιοχές natura στο δήμο Βιάννου

«Σύμμαχος ή εχθρός της κοινωνικής ευημερίας;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία διεξήχθη ημερίδα του έργου “LIFE Natura2000Value Crete” την Πέμπτη, 15 Ιουνίου  2017, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βιάννου , στην Άνω Βιάννο . Η ημερίδα οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), σε συνεργασία με τον Δήμο Βιάννου.

Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη» και είχε ως στόχο την ενημέρωση του κοινού όσον αφορά στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 σε εθνικό επίπεδο αλλά και στην Κρήτη και στα κοινωνικό – οικονομικά οφέλη που μας προσφέρει απλόχερα η φύση και η άγρια ζωή.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Δήμαρχος Βιάννου κος Παύλος Μπαριτάκης που αφού καλωσόρισε στον Δήμο τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στο θέμα της εκδήλωσης τονίζοντας την ιδιαιτερότητα που έχει για την Βιάννο αφού  ένα μεγάλο μέρος του Δήμου έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή NATURA. Παράλληλα κάλεσε την Πολιτεία να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές με δράσεις προστασίας αλλά και παρεμβάσεων ανάδειξης και στήριξης. Βασικό πρόβλημα είπε ο Δήμαρχος είναι ότι δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης των περιοχών αυτών με αρνητικά αποτέλεσμα στην ανάπτυξη τους . Τελειώνοντας ο Δήμαρχος κάλεσε την Πολιτεία να ξεκαθαρίσει ποιες δραστηριότητες μπορούν να αναπτυσονται στις περιοχές ΝATURA και  να ορισθούν αυστηρά κριτήρια περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.

hmerida-natura-biannos-2

Όλοι  οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και να ανταλλάξουν απόψεις με τους επιστήμονες του ΜΦΙΚ σχετικά με τις πιθανές λύσεις που μπορούν να βρεθούν, καθώς και για τις διάφορες ευκαιρίες ανάπτυξης και επένδυσης στην περιοχή.

Το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν το ακόλουθο:

Προβολή ντοκιμαντέρ του έργου LIFE Natura2000Value Crete

Τάνια Πλουμή, Περιβαλλοντολόγος MSc (Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης): «To Δίκτυο NATURA 2000 και τα οφέλη του»

Ελευθερία Χατζάκη, Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βιάννου: «Η περιοχή NATURA 2000 στην Βιάννο»

Εμμανουήλ Ψαρολογάκης, Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Βιάννου: «Ιστορική αναδρομή του κυνηγετικού συλλόγου και των φιλοπεριβαλλοντικών του δράσεων»

Σταύρος Ξηρουχάκης, Δρ. Βιολόγος – Ορνιθολόγος (Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης): «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες της Άγριας Ζωής»

Απελευθέρωση αρπακτικών πτηνών

Στην ημερίδα  συμμετείχαν  εκπρόσωποι  της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου, η Διευθυνση Δασών Κρήτης η Ομοσπονδιακή Θυροφυλακή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία,  Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βιάννου,  εκπαιδευτικοί,  και αρκετοί πολίτες . Κατά τη διάρκεια της ημερίδας και μετά το πέρας αυτής, οι ομιλητές ήταν στη διάθεση του κοινού για οποιαδήποτε διευκρίνηση και ερώτηση. Οι συμμετέχοντες κατά την προσέλευσή τους προμηθεύτηκαν με φάκελο που περιείχε το πρόγραμμα της ημερίδας, ενημερωτικό φυλλάδιο του έργου και τους νέους οδηγούς για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των αγροτικών, ορεινών και παράκτιων περιοχών, καθώς και αφίσες και το περιοδικό «Οιωνός» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας με ειδικό αφιέρωμα στις περιοχές NATURA 2000 της Κρήτης.

hmerida-natura-biannos-3

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε  στη εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στον Χόνδρο όπου με την συμμετοχή κόσμου έγινε η απελευθέρωση τεσσάρων άγριων πτηνών (όρνεα) στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο σημείο προσφέρθηκε κέρασμα από το Σύλογο των απανταχού Χοντριγιανών το Κεφάλι το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμετείχε ενεργά στην συγκεκριμένη δράση.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση