HomeHL-9Τι λένε οι αστυνομικοί για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Τι λένε οι αστυνομικοί για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αντιδράσεις τους για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και οι προτάσεις τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντιδρούν με τον τρόπο που γίνεται η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί υπάλληλοι και στο Ηράκλειο.

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, διαμαρτύρεται για τα όσα συμβαίνουν στις αστυνομικές υπηρεσίες ενώ δίνουν τις δικές τους προτάσεις για το πώς πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση προκειμένου να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όπως είναι γνωστό το Σάββατο 03 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πολυσυζητημένη αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης.

Σε παλαιότερες ανακοινώσεις μας, και ενώ το σχέδιο βρισκόταν στο στάδιο των συζητήσεων, είχαμε επισημάνει  την εντελώς λάθος βάση στον τρόπο που πραγματοποιήθηκε  με την αποτυχία δυστυχώς προδιαγεγραμμένη. Ειδικότερα είχαμε αναφέρει ότι: ‘’ Χωρίς την εξασφάλιση του ανθρώπινου αυτού δυναμικού δυστυχώς οποιαδήποτε προσπάθεια είναι ανώφελη. Από τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-υποβιβάσεις αστυνομικών Υπηρεσιών, με τα υπάρχοντα δεδομένα, θα εξοικονομηθεί ελάχιστο έως καθόλου αστυνομικό προσωπικό, θα προκύψουν νέες υποστελεχωμένες , στη θέση των παλιών, Υπηρεσίες με τομέα μεγαλύτερο και δυσκολότερο με περισσότερες απαιτήσεις.

Για να αποφευχθεί η αποτυχία, η οποία θα φέρει μόνο ανασφάλεια και αντιδράσεις στις τάξεις τόσο του αστυνομικού προσωπικού όσο και των τοπικών κοινωνιών, ζητάμε ΠΡΙΝ εφαρμοστεί το οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης από όπου κι αν προτείνεται:

– Ριζική εκ του μηδενός ανακατανομή των οργανικών θέσεων κάθε νομού Πανελλαδικά λαμβάνοντας υπ’οψην όλους τους παράγοντες που θα καθορίσουν αυτές όπως: πληθυσμός , εγκληματικότητα, τουρισμός, λαθρομετανάστευση, γεωγραφία κ.α.

– Στελέχωση όλων των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών με τους αστυνομικούς που θα προκύψουν από την ανωτέρω ανακατανομή, μέσω των τακτικών και έκτακτων μεταθέσεων με προοπτική τριετίας

– Επαναπροσδιορισμός καθηκόντων Ελληνικής Αστυνομίας, απαλλαγή από γραφειοκρατία και από πάρεργα (επιδόσεις εγγράφων δικαστηρίων και άλλων πολλών φορέων, φρούρηση ιδιωτικών στόχων, έκδοση ταυτοτήτων-διαβατηρίων, μέτρα τάξης σε γήπεδα προστατεύοντας ιδιωτικές επιχειρήσεις ΠΑΕ-ΚΑΕ κ.α.) και αφοσίωση ΜΟΝΟ σε καθαρά αστυνομικής φύσεως καθήκοντα. 

Μόνο υπό αυτές τις βασικές προϋποθέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι άλλες αλλαγές δεν είναι απαραίτητες, ότι γίνει θα γίνει στην σωστή βάση ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες αποτυχίας.  Για να γίνουν όμως όλα αυτά πραγματικότητα πρέπει η πολιτική και φυσική μας ηγεσία , να πουν όχι σε ατομικά και ιδιωτικά συμφέροντα ώστε μέσα από αυτό να βγει μία Ελληνική Αστυνομία δυνατή και ακέραιη. Μέχρι τότε, με την αποτυχία προδιαγεγραμμένη τόσο του σχεδίου που μας παρουσιάστηκε όσο και άλλων προτάσεων που παίρνουν το φως της δημοσιότητας και μιλούν για καταργήσεις Υπηρεσιών και μετακινήσεις του ήδη περιορισμένου προσωπικού εντός του Νομού μας και μόνο χωρίς να διαπραγματεύονται τις ανωτέρω βασικές προϋποθέσεις , σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην εφαρμογή οποιοδήποτε πρόωρου σχεδίου αναδιάρθρωσης.’’. Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα λίγες μέρες μετά την εφαρμογή του σχεδίου, στην κατάρτιση του οποίου φυσικά δεν λήφθησαν υπόψιν οι προτάσεις οι δικές μας αλλά και οι προτάσεις πλήθους πρωτοβάθμιων Ενώσεων της επικράτειας, αντιμετωπίζουμε μία αποκαρδιωτική κατάσταση στις Αστυνομικές Υπηρεσίες του Νομού. Καμία εκ των Υπηρεσιών δεν ενισχύθηκε πραγματικά, αντίθετα οι περισσότερες αποδυναμώθηκαν ενώ η μοναδική νεοσύστατη Υπηρεσία λειτουργεί με αστυνομικούς λιγότερους από όσους προβλέπεται να κατέχει οργανικά οι οποίοι δεν προέρχονται από Υπηρεσίες εκτός Δ/νσης όπως προβλέπεται και είχαμε κι εμείς επισημάνει καθώς πρόκειται για νεοσύστατη Υπηρεσία. Τα τμήματα υπαίθρου στο σύνολό τους είτε αποδυναμώθηκαν είτε δεν ενισχύθηκαν καθόλου ενώ σε κάποια εξ αυτών ο εδαφικός τομέας αρμοδιότητας αυξήθηκε κατά πολύ και σε κάποιες περιπτώσεις διπλασιάστηκε. Σε συνδυασμό με την μείωση του προσωπικού των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, υπηρεσία με κύριο σκοπό από την ίδρυσή της την αστυνόμευση της ενδοχώρας του Νομού, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι περιοχές της υπαίθρου αστυνομεύονται με λιγότερες αστυνομικές δυνάμεις σε σύγκριση με την περίοδο πριν την αναδιάρθρωση, κάτι το οποίο θα έχει τραγικές συνέπειες όσον αφορά την ασφάλεια των συμπολιτών μας που διαμένουν σε αυτές τις περιοχές. Η πόλη του Ηρακλείου ενώ έως τώρα αστυνομεύονταν από δύο Αστυνομικά Τμήματα πλέον αστυνομεύεται από ένα, τη στιγμή που αντίστοιχα μεγάλες πόλεις της Επικράτειας αστυνομεύονται από τρία και τέσσερα Αστυνομικά Τμήματα , το οποίο νέο Αστυνομικό Τμήμα δύσκολα θα ανταπεξέλθει στο έργο του λόγω την μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών στο αστικό κέντρο ενώ η ενίσχυσή του δεν ήταν ανάλογη του έργου που καλείται να διατελέσει καθώς υπηρετούν κατά πολύ λιγότερα άτομα από τα προβλεπόμενα.  

Ζητάμε για μία ακόμη φορά την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με άμεση ανακατανομή του Αστυνομικού προσωπικού ανά την Επικράτεια και ειδικότερα του μάχιμου προσωπικού που ασχολείται με μη αστυνομικής φύσεως αντικείμενο. 

Επιπρόσθετα η Υπηρεσία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά πρακτικά προβλήματα σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία λόγω της τακτικής οικονομικών περικοπών που ακολουθεί η κυβέρνηση όπως: Αναλώσιμα (χαρτί, γραφική ύλη κλπ) έχουν να χορηγηθούν από τις αρχές του έτους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αξιοπρεπής εξυπηρέτηση των πολιτών, αλεξίσφαιρα γιλέκα δεν επαρκούν ή έχουν λήξει έτσι ώστε όσοι αστυνομικοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν ιδιωτικό να αναγκάζονται να εκτελούν υπηρεσία χωρίς αλεξίσφαιρο, συμβατικά οχήματα έχουμε να προμηθευτούμε από το 2010, στολές δικυκλιστών έχουν να χορηγηθούν εδώ και επτά χρόνια, εμβολιασμός και ιατρικές εξετάσεις του αστυνομικού προσωπικού που προβλέπεται να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν πραγματοποιούνται, καθώς επίσης απολυμάνσεις εγκαταστάσεων και οχημάτων.  

Τέλος μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στο Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου, όπως και στα λοιπά Τμήματα Αεροδρομίων της Επικράτειας, σχετικά με την μη χορήγηση επιδομάτων πενθημέρων και νυχτερινών στους Δόκιμους Αστυφύλακες οι οποίοι αποτελούν την κύρια ενίσχυση των Υπηρεσιών αυτών κατά την τουριστική περίοδο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατεθούν σε υπηρεσία νυχτερινές ώρες και σαββατοκύριακα το οποίο σημαίνει ότι η ενίσχυση αυτή αποδείχτηκε ανούσια. Το ανωτέρω πρόβλημα έχει επισημανθεί τόσο από εμάς όσο και από άλλα πρωτοβάθμια σωματεία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση