HomeHL-CultureΓιορτές Ρόκκας 2017: Μία συνάντηση κοινωνίας και πολιτισμού στα Χανιά

Γιορτές Ρόκκας 2017: Μία συνάντηση κοινωνίας και πολιτισμού στα Χανιά

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Διαφήμιση

Την 5η επετειακή τους διοργάνωση, εορτάζουν φέτος οι «Γιορτές Ρόκκας», μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού που πραγματοποιείται στα χωριά Ρόκκας και Κεράς στη Κίσσαμο Χανίων, από 24 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου 2017. Πρόκειται για μια γιορτή των τεχνών και των επιστημών που διοργανώνεται από τους ίδιους τους κατοίκους των δύο χωριών, που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούν τους 60 και προσελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Οι Γιορτές Ρόκκας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013 κι έκτοτε ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους τις ημέρες της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Μετά από 4 διοργανώσεις, με αυξανόμενη κάθε χρόνο επιτυχία, και με αριθμό επισκεπτών που αγγίζει συνολικά τους 15.000, οι Γιορτές Ρόκκας διαμορφώνουν την πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής. H μουσική εκδήλωση, με την οποία κορυφώνεται η διοργάνωση, εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Στο ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ».

Οι Γιορτές Ρόκκας είναι μια συνδιοργάνωση των:  Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας. • Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς • Περιφέρεια Κρήτης • Περιφέρεια Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. • Δήμος Κισάμου • Δημος Πλατανιά • Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. • Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά

Η Ρόκκα είναι ένα ημιορεινό χωριό, 30 περίπου μόνιμων κατοίκων στη δυτική Κρήτη. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας (όμορος του σύγχρονου οικισμού) και στην ακρόπολη, το Τρουλί, διακρίνονται ακόμα σημάδια του αρχαίου οικισμού όπως οι λαξευτές κατοικίες, τα μονοπάτια, οι δεξαμενές καθώς και το βυζαντινό φρούριο που δέσποζε στον λόφο. Η πέτρα είναι ο χαρακτηριστικός λίθος της περιοχής διαμορφώνοντας την ταυτότητα του γεωφυσικού τοπίου. Η αμφιθεατρική άποψη της Ρόκκας, η φυσική ομορφιά του φαραγγιού και η ενέργεια των πετρωμάτων καθιστούν τον αρχαιολογικό της χώρο μοναδικό σε όλη την Κρήτη.   Κερά

Η Κερά βρίσκεται 12 χλμ νοτιοανατολικά της Κισάμου Χανίων κι έχει 30 περίπου μόνιμους κατοίκους. Η ετυμολογία της λέξης Κερά είναι ακόμα προς διευκρίνιση αν και ορισμένοι υποστηρίζουν, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι το οφείλει στην αρχαία πόλη σύμμαχο της Πολυρρήνιας την Κεραία, που λένε οτι ήταν κάπου εκεί. Το χωριό αποτελεί ένα σταυροδρόμι της ιστορίας, της παράδοσης και του φυσικού πλούτου. Το πέτρινο γλυπτό της Αντωνούσας Καστανάκη της γενναίας πολεμίστριας του 19ου αιώνα φιλοτεχνημένη από την διακεκριμένη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη δεσπόζει στην πλατεία του χωριού και μαρτυρά τους αγώνες του.

Εκδηλώσεις 2017 24 Ιουλίου- 7 Αυγούστου

Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να δημιουργηθεί μια εστία καλλιτεχνικών δράσεων που θα λειτουργήσει σαν εφαλτήριο ερέθισμα για την αναζωπύρωση της κινητικότητας στον τόπο. Περισσότερα κίνητρα στους θεατές για να έρθουν και να ανακαλύψουν. Περισσότερος χώρος σε καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν τα έργα τους. Περισσότερες ευκαιρίες στους ντόπιους για να συμμετάσχουν ενεργά και να διαμορφώσουν το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής τους.   Αυξάνοντας τη διάρκεια των Γιορτών Ρόκκας σε δυο εβδομάδες κι εντάσσοντας μέσα στα ίδια τα χωριά ένα δυναμικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, η περιοχή μετατρέπεται σε σύγχρονη σκηνή για μουσική, εικαστικά, θέατρο κι άλλες τέχνες. Ο ταξιδιώτης γίνεται θεατής και το αντίστροφο, αφού κάθε γωνιά στη διαδρομή φιλοξενεί και διαφορετική δράση προσκαλώντας το κοινό να ταξιδέψει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το πρόγραμμα των Γιορτών Ρόκκας 2017, θα κορυφωθεί με μια φαντασμαγορική εκδήλωση, την νύχτα της πανσελήνου του Αυγούστου. Μια μεγάλη εξέδρα στην ακρόπολη του χωριού Ρόκκα, θα φιλοξενήσει μια μοναδική συμφωνική συναυλία με την Σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον Μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη, με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ, υπό την διεύθυνση του Παύλου Σεργίου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι κάτοικοι της Ρόκκας θα υποδεχτούν με μια μεγάλη γιορτή τους επισκέπτες τους και θα τους ξεναγήσουν στο χωριό, γνωρίζοντας τους την τοπική παράδοση και τα προϊόντα τους.

Από τις 24 Ιουλίου όπου και ξεκινά το πρόγραμμα των Γιορτών Ρόκκας, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αυτά τα ξεχωριστά χωριά και τους κατοίκους τους, αλλά και να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δράσεις για παιδιά, ξεναγήσεις, εκθέσεις τοπικών προϊόντων, εικαστικά δρώμενα και άλλα, θα χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες!

Ταυτότητα εκδήλωσης

Η φιλοσοφία της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή την ακατέργαστη ομορφιά της τοπικής κοινωνίας με την υψηλότερη έκφραση τέχνης και το κράμα, που θα δημιουργηθεί από την ένωσή τους, να καθιερωθεί σαν πολιτιστικός προορισμός κάθε καλοκαίρι. Καθοριστικό γνώρισμα της εκδήλωσης είναι η μετατροπή των συμβατικών κάδρων της θέασης αφού καταξιωμένοι μουσικοί και καλλιτέχνες ερμηνεύουν έργα παγκόσμιας εμβέλειας σ’έναν απομακρυσμένο αρχαιολογικό χώρο, πάνω από ένα φαράγγι σπάνιας ομορφιάς, που χωρίς την μέριμνα των κατοίκων του θα παρέμενε άβατο. H ονομασία της εκδήλωσης αποτυπώνει με ακρίβεια την αίσθηση που έχουν οι κάτοικοι-διοργανωτές της.

Σε δήλωση του ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, π. Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και  Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Γιορτών Ρόκκας τόνισε: «Οι Γιορτές Ρόκκας επαναπροσδιορίζουν την χαμένη διαλεκτική σχέση του πολιτισμού με την τοπική κοινωνία. Αναδεικνύουν με όχημα τον πολιτισμό, στις κορυφαίες εκφράσεις του, τον κρυμμένο πολυδιάστατο πλούτο και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ενδοχώρας. Κυρίως όμως, ενδυναμώνουν την μικρή κοινότητα των κατοίκων των χωριών Ρόκκας και Κεράς παρουσιάζοντας ένα νέο υπόδειγμα συλλογικής παρέμβασης στον τόπο».

Σε δήλωση του, ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ρόκκας κ.  Αντώνης Γιανναράκης τόνισε:  «Μια γιορτή στο σπίτι μας, έτσι αντιμετωπίζουμε την εκδήλωση. Μας νοιάζει να έρθει και να φύγει ο κόσμος με ασφάλεια και στο ενδιάμεσο να περάσει καλά. Να τον φιλοξενήσουμε στο χώρο μας, να του προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, να τον περιποιηθούμε σαν καλός νοικοκύρης που γιορτάζει.»

Διαφήμιση